Minden, amit a nyílászáró cseréről tudni akartál
Tippek-trükkök
2017.02.11. 09:26 I galerika

Minden, amit a nyílászáró cseréről tudni akartál

Közeleg a tavasz, és egyre többen terveznek felújítást, lakáskorszerűsítést. A felújítások közül pedig egyértelműen az energia megtakarítást célzó projektek a legnépszerűbbek. Most a nyílászáró cserét vesszük közülük górcső alá.

Családi ház hőszigetelt műanyag nyílászárókkal Dunakeszin

nyilaszarocsere1_1.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Milyet válasszunk?

A nyílászárócsere talán a leggyakoribb projekt, amit a lakástulajdonosok bevetnek fűtésszámlájuk csökkentésének érdekében, a választék pedig elég széles. Ahhoz, hogy jól dönts mindenképp érdemes szakember véleményét kérned, illetve nem árt tisztában lenned az alábbiakkal:

„k” (vagy „U”) érték: megmutatja, hogy egységnyi felületen 1 Kelvin hőmérséklet-különbség esetén hány Watt energia halad át, azaz mennyi energia „megy ki az utcára” az ablakon keresztül, mértékegysége: W/m2K. Tehát minél kisebb ez az érték, annál jobb az ablak hőszigetelő képessége, melyet az üveg és a profil tulajdonságai együttesen határoznak meg. Nézzük hát, milyen üvegekkel és profilokkal találkozhatunk!

Üvegek rétegezése: az üvegek rétegezését tekintve beszélhetünk 2 vagy 3 rétegű üvegekről. A 3 rétegű üvegeknek természetesen sokkal jobb a hőszigetelő képességük, így a már külsőleg hőszigetelt, vagy hamarosan szigetelésre kerülő házak esetében mindenképp ezt válaszd.

Az üveg hőszigetelő képessége nemcsak a rétegektől függ, növelni is lehet, például úgy, hogy a két üveg közti rést a levegőnél jobb hőszigetelő képességű gázzal (leggyakrabban argonnal vagy kryptonnal) feltöltik. Illetve ma már léteznek úgynevezett Low-e ablakok is, ami azt jelenti, hogy az üveget egy olyan védőréteggel látják el, mely csökkenti a hő sugárzás formájában történő terjedését, valamint vannak olyan speciális üvegek is, melyek a nap energiáját felhasználva növelik a belső hőmérsékletet.

Felújított parasztház hőszigetelt nyílászárókkal Dunaföldváron

nyilaszarocsere1_2.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Profilok fajtái: a profilok hőszigetelő képessége attól függ, hány légkamrával rendelkeznek. E tekintetben 3-8 légkamrás profilokat különböztetünk meg. Az, hogy egy profil hány légkamrás lehet, pedig nagymértékben függ a profil vastagságától is. Magyarországon a 70 mm széles 5 légkamrás profilt vásárolják a legtöbben, s bár árulnak 70 mm-es profilt 6-7-8 légkamrával is, fontos megjegyeznünk, hogy a légkamrák számának növelése itt már nem növeli a hőszigetelő képességet, amennyiben a profil szélességét nem növelik.

Ha pedig eldöntötted, hogy hány légkamrás profilt szeretnél, ideje eldöntened, hogy műanyagból, fából vagy alumíniumból készüljön-e az ablakod. Az alumínium profil előnye, hogy rendkívül tartós, ezért használatát elsősorban középületekben javasolják, ahol nagy igénybevételnek vannak kitéve. Ennek megfelelően az áruk is rendkívül magas, így nem csoda, hogy lakóépületekben eddig csak műanyag vagy fa profilokkal találkoztál. A lényeges különbség a kettő között, hogy a fa nyílászárók vetemedhetnek, és állandó felületkezelést igényelnek, ám megfelelő kezelés mellett ugyanolyan tartósak, mint műanyag társaik. A fa ablakok ugyanakkor lényegesen drágábbak, viszont esztétikusabbak és természetesebb hatást keltenek, ezért választják őket sokan.

Társasházi lakás műanyag nyílászárókkal Hajdúböszörményben

nyilaszarocsere1_3.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Mi lesz, ha ezután penészedni fog a lakás?

Sokan félnek, hogy az új hőszigetelt nyílászárók miatt penészesedés alakul ki, eddig száraz otthonukban, aminek van némi alapja, hiszen a nyílászárócsere-láz kezdeti időszakában mindenkinek szembe kellett néznie ezzel a jelenséggel, aki kicserélte ablakait. Hogy mik a penészesedés okai, és hogyan védekezhetsz ellenük, arról sorozatunk következő részében olvashatsz.

 

Átlagárak! Mielőtt vásárolsz (X)

Címkék: felújítás hőszigetelés penész felújított műanyag ablak nyílászárócsere külső hőszigetelés tippek-trükkök U érték hőszigetelt nyílászárók 2 rétegű üveg 3 rétegű üveg légkamrák k érték