Ötrétegű ablak is védhet a szibériai hidegtől
Négyzetméter
2017.01.04. 10:31 I galerika

Ötrétegű ablak is védhet a szibériai hidegtől

A lakberendezési trendek évente váltják egymást, nem ilyen fürgék a házak külső megjelenését meghatározó trendek, azok jóval lassabban változnak. De nemcsak az épületek designjának, hanem az építési technológiáknak, az épületek felszereltségének, gépészetének is megvan a maga trendje.

Ezek természetesen elsősorban nem a divatról, hanem inkább a praktikusságról, vagy a gazdaságos fenntarthatóságról szólnak, és sokszor akkor is érdemes figyelemmel kísérnünk őket, ha most még nem, de a jövőben szeretnénk majd beépíteni. Sok technológiai újításnak ugyanis már a ház tervezésénél meg kell teremteni az alapfeltételeit.

Építkeznél az új évben? Ezeket a trendeket érdemes követned!

Hőszigetelt nyílászárók

A hőszigetelt nyílászárók évek óta töretlen népszerűségnek örvendenek, és ezalatt az idő alatt hőszigetelő képességük is sokat javult. Mivel hőszigetelő képességtől, és egyéb tulajdonságaiktól függően igen sokfélét lehet kapni, nem árt, ha alaposan utánajársz, melyiket érdemes választanod. Az ablakok hőszigetelő képességét az üveg és a profil tulajdonságai együttesen határozzák meg, így beszélhetünk 2 vagy 3 rétegű üvegről, illetve 3, 4, 5, 6 vagy akár 6 feletti légkamrás profilokról is.

Napelemek

A napelemek egyre könnyebben elérhetővé válnak az átlagember számára is, viszont nem telepíthetőek akármilyen tetőkre. Ha most az építkezés költségei mellett nem engedheted meg magadnak, hogy napelemet is felszerelj, akkor is érdemes úgy építkezned, hogy a tető később alkalmas legyen majd a napelemek fogadására.

Napelemmel és napkollektorral felszerelt családi ház Debrecenben

trendek-epitkezes1.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Okos otthonok

Az okostechnológia egyre inkább mindennapi életünk részévé válik, így érdemes már a ház tervezésekor gondolnunk arra, hogy milyen okos megoldásokat szeretnénk új otthonunkban megvalósítani. Sokan még idegenkednek ugyan attól, hogy okostelefonról irányítsák otthonukat. Ám az okostechnológia a későbbiekben értéknövelő tényező is lehet, ha eladásra kerül a sor.

Kondenzációs kazán

A kondenzációs kazánok nemcsak trendinek számítanak, de 2016. július 1-je óta más kazánokat nem is lehet üzembe helyezni, így ennek borsos árával mindenképp számolnod kell, ha idén építkezel. Magas ára azonban hamar megtérül, hiszen a korábbi, legjobb minőségű kombi kazánokhoz képest is 30%-kal kevesebb energiát fogyasztanak.

Luxus családi ház kondenzációs kazánnal Baján

trendek-epitkezes2.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Passzív házak

A passzív ház fogalma még sokak számára nem egyértelmű, ezért fontos megjegyeznünk, hogy nem egyszerűen kiváló hőszigetelő képességű és alacsony energiafelhasználású épületeket értünk alatta. Passzívháznak ugyanis kizárólag azok a házak minősülnek, melyek rendelkeznek a német passzívház intézet hivatalos minősítésével, és nemcsak kiváló hőszigetelési képességüknek, hanem tájolásuknak, és szellőzőrendszerüknek köszönhetően az általuk felhasznált energia éves szinten nem lépi túl a 120 kWh-t négyzetméterenként.

Magyarországon 2020-tól a lakóházak kizárólag passzívház technológiával épülhetnek, és bár ezeknek az otthonoknak a bekerülési költsége 20-25%-kal magasabb lehet, mint egy korszerűen hőszigetelt házé, áruk megközelítőleg 15 éven belül megtérül.

Gyönyörű otthon passzívház technológiával Pilisszentlászlón

trendek-epitkezes3.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Elektromos autó töltő a garázsodban

Kicsit futurisztikus elképzelésnek tűnik, hisz ma még nem sok elektromos autó szaladgál az utakon, házépítésnél azonban hosszabb távra tervezünk. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a töltőt máris telepítened kell, hogy majd 10 év múlva használhasd, de nem árt tudnod, hogy telepítéséhez minimum 3 fázis és 16 Amper hálózati teljesítmény szükséges.

A legjobb ingatlanok magánszemélyektől (X)

Címkék: építkezés trend energiatakarékosság fenntarthatóság négyzetméter passzívház gépészet okosotthon