Így úszd meg az értelmetlen családi vitákat karácsonykor
tippek-trükkök
2016.12.25. 09:34 I csorbazs

Így úszd meg az értelmetlen családi vitákat karácsonykor

Akármennyire is szereti az ember a családját, az ünnepek okozta felhajtás bizony a legszorosabb kötelékeket is próbára teheti. Mindenki szeretné, ha a vacsora, az ajándékozás, a családlátogatás jól sikerülne, ez azonban nem mindig megy konfliktusmentesen.

Az ünnepek idején sokan látogatnak haza, a szülői házba, esetleg a család valamely tagjához néhány napra, hogy együtt örüljenek, szeretetben, békességben. Még ha az öröm és a szeretet meg is van, a békesség azonban olykor-olykor hibádzik a történetben. Nem kell feltétlenül óriási, évekig visszanyúló veszekedésekre gondolni. Egyszerűen arról van szó, hogy összegyűlnek emberek, akinek ugyan a gyökereik közösek, mégis más-más életvitelt alakítottak ki saját otthonukban.

Természetesen mindehhez társul egy masszív érzelmi vonulat is! Biztosan ismerősen csenghetnek ezek a ki nem mondott gondolatok: " ő az én kisfiam, aki sosem nő fel", "csak ügyesebben elkészítem az a vacsorát, 30 évvel több tapasztalatom van a főzés terén", "felneveltem 3 gyereket, jobban tudom mi kell a csecsemőnek" és még folytathatnánk a sort. Ezek a mondatok persze rendszerint nem hagyják el a családtagok száját, csupán a jó szándék vezérelte cselekedetekben nyilvánulnak meg.

Mégis mit lehet csinálni akkor, ha tudjuk, hogy ez a teljesen emberi, valójában rosszindulatmentes dolog ott lebeg felettünk? Hogy kerüljük el az értelmetlen családi vitákat karácsonykor? Íme néhány tipp!

via GIPHY

Hagyd, hogy mindenki beletegye a magáét

Minden családban vannak a dominánsabbak, akik elképzelésükhöz ragaszkodva kimakacsolják a szerintük legideálisabb megoldást. A sértődések elkerülése végett érdemes hagyni, hogy mindenki beletegye a sajátját, legyen az a karácsonyfadíszítés vagy éppen nagytakarítás, ami egy méretes többgenerációs családi háznál már igazán nagy kihívás.

Békesség a konyhában

A karácsonyi konfliktusok egyik legjellemzőbb tere a konyha. Itt aztán tényleg mindenkinek van saját véleménye, ha más nem, akkor a só/cukor mennyiségére vonatkozóan. Természetesen mindenkinek igaza van, hiszen ízlésről nem lehet vitatkozni, így a legcélravezetőbb venni egy nagy lélegzetet és hagyni, hogy a "szakács" a saját metódusával készítse el a vacsorát. Egy kis segítségnek azonban mindenki örül! Ahhoz, hogy a kis kukták is elférjenek, nem árt azonban egy nagy konyha sem. Mit például ez itt!

bonyhadi_haz_elado.jpg

Ne hánytorgass fel kritikus témákat

Mindenkinél vannak olyan témák, amikről egy meghitt karácsony estén, a karácsonyfa alatt nem szívesen beszél. Valószínűleg a család összes tagja tudja, hogy kinél mi a gyenge pont. Érdemes ezeket messziről elkerülni, még akkor is, ha már a többedik forralt boron vagyunk túl! Senkinek nincs szüksége arra, hogy a munkanélküliségéről vagy éppen a volt férjéről kérdezgessék, egy olyan témáról, amivel amúgy is nap mint nap szembe kell néznie.

Adj magadnak minden nap 1 órát egyedül

Legyen szó egy nagy sétáról, egy kis olvasásról, vagy csak vonulj vissza a régi gyerekszobádba és élvezd az egyedüllétet. Neked is kell ennyi pihenés és a családod sem fogja számon kérni, ha eltűnsz 1 órácskára. Egy csendes kis dolgozószoba például kifejezetten jó szolgálatot tehet ilyenkor.

Mindenkinek legyen helye!

Evidensnek tűnhet, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy akkor fogja mindenki jól érezni magát, ha megvan a saját kis helye. Egy 4-5 fős családnál ez talán nem okoz akkora gondolt, a nagyobb 15-20 fős összejöveteleken azonban annál inkább. Nem valószínű, hogy a családtagok egy széken fognak összeveszni, összességében azonban rossz érzést kelthet, ha valakivel nem számolnak, még akkor is ha semmi rosszindulat, csak figyelmetlenség áll a dolog mögött. Egy ilyen tágas nappaliban például biztosan mindenki megtalálja majd a helyét!

Akárhonnan nézzük a kisebb családi viták természetesek, még karácsonykor is. A lényeg azonban az, hogy ezeken gyorsan túllendüljünk és őszintén tudjuk élvezni a családunk, szeretteink körében töltött időt.

Címkék: család karácsony tippek-trükkök