Közel és mégis távol - Szomszédunk, Bécs
2015.07.10. 12:45 I csorbazs

Közel és mégis távol - Szomszédunk, Bécs

Földrajzilag ugyan nincs túl messze tőlünk "testvérvárosunk", Bécs, ezt leszámítva azonban sok ponton beláthatatlan távolságok tapasztalhatók. Bejegyzésünkben a bécsi és a budapesti helyzetet vetjük össze lakhatás szempontjából, majd néhány példát hozunk illusztrálásképpen.

Akárhonnan nézzük, a lakásvásárlás egyik országban sem egyszerű. Minden városban vannak előkelőbb és lepukkantabb környékek, gazdagabb és kevesebb pénzből gazdálkodó emberek. Vannak azonban bizonyos, mérhető életkörülmények, melyek alapján jól összevethető két város. Ezeket vették alapul a The Economist munkatársai is, akik a világ 140 városát állították rangsorba élhetőség szempontjából. A versenyben Bécs -Melbourne után- a 2., Budapest pedig az 50. helyezést érte el.

De nem ez az egyetlen szembeötlő különbség! A numbeo.com adatai szerint szomszédainknál átlagosan, 1895 € (597 488 Ft) az adózás utáni, rendelkezésre álló jövedelem, míg itthon 177 372 Ft. Ez annyit jelent, hogy Bécsben 3,7-szer több pénzt keresnek meg az emberek ugyanazzal a munkával. A kép azonban ennél jóval árnyaltabb, hiszen hiába a többszörös kereset, ha ezzel együtt az élet is drágább.

Így van ez a lakásárak tekintetében is. Az osztrák fővárosban a lakások két nagy csoportra oszthatók: Altbau (régi építésű) illetve Neubau (új építésű) ingatlanokra. Előbbiekhez sokkal nehezebb hozzájutni és áruk is jóval magasabb a többinél. A numbeo.com alapján Bécs belvárosában 6877 €/nm (2 167 977 Ft/nm) áron vásárolhatunk saját ingatlant, a külvárosban pedig 3584 €-t (1 129 645 Ft/nm) kell fizetni négyzetméterenként, Budapesten ehhez képest a belső kerültekben 384 883 Ft-ért, a külsőben pedig 232 941 Ft-ért juthatunk lakáshoz

Most pedig következzenek a példák!

 

Lakás egyedülállóknak, pároknak

Bécs

A III. kerületben, a belvárosban eladó ez az egyedi gázfűtéses 32 nm-es, bútorozott, jó állapotú lakás, mely egy Neubau házban helyezkedik el. Ára: 97 000 €.

A hirdetést a képre kattintva tekintheted meg!

becs_iii_kerulet_elado_lakas.jpg

 

Budapest

Az első kerületben, a Mészáros utcában vár új tulajdonosra ez 39 nm-es felújított kislakás, mely kiváló választás lehet egyedülállók és fiatal párok részére. Ára: 19 M Ft. 

További képekért kattints a fotóra!

meszaros_utca_elado_laksa.jpg

 

Lakás kis családnak 

Bécs

A város szívében, a Stephansplatztól 5 perc sétára eladó ez a 75 nm alapterületű háromszobás lakás, melynek ára 649.000 €.

A hirdetést a képre kattintva tekintheted meg!

becs_elado_lakas.jpg

 

Budapest

A Liszt Ferenc tér szomszédságában, a Nagymező utcában eladó ez az igényesen és ízlésesen berendezett 67 nm-es duplakomfortos lakás. Ára: 52 M Ft.

További képekért kattints a fotóra!

nagymezo_utc_elado_lakas.jpg 

 

Lakás nagycsaládosoknak

Bécs

Az I. kerületben, szintén a belvárosban található ez a minőségi kivitelezésű penthouse lakás, melynek alapterülete 325 nm, ára pedig 4.800.000 €. 

A hirdetést a képre kattintva tekintheted meg!

becs_i_kerulet_elado_lakas.jpg

 

Budapest

A Lechner Ödön fasoron áll az a ház, melyben ez a Dunára panorámás, luxus kivitelű lakás található. A csodálatos kilátással bíró ingatlan ára: 95 M Ft. 

További képekért kattints a fotóra!

lechner_odon_fasor_elado_lakas.jpg

 

 

Címkék: külföld belváros eladó lakás Bécs Budapest 1 ingatlan válogatás