Mennyi az élet Debrecenben?
2017.10.08. 06:00 I Törpilla von Gödöllő

Mennyi az élet Debrecenben?

Nagyjából tíz százalékkal kevesebb pénzből lehet kijönni havonta Debrecenben, mint Budapesten, a bérleti díjak pedig 40 százalékkal alacsonyabbak – derül ki „Mennyi az élet?”-sorozatunk következő darabjából.

pinterest_22.jpg

Forrás: Pinterest

A második legnagyobb magyar városban bérleti díj nélkül 132 ezer forintra van szükség a megélhetéshez havonta. Egy négytagú család esetén 445 ezer forinttal érdemes számolni – derül ki a numbeo.com adataiból, amelyeket azért néztünk meg, hogy folytathassuk „Mennyi az élet?”-sorozatunkat.

Azt vizsgáljuk, hogy a legfontosabb kiadások – köztük a lakhatás, az élelmiszerek, a közlekedés vagy a szórakozás – hogyan viszonyulnak az átlagjövedelemhez. No meg persze a budapesti adatokhoz.

Debrecenben mindössze a tojás, a krumpli, egy átlagos minőségű bor, egy kilométer taxizás, a nyári ruhák és az óvodai, illetve a nemzetközi általános iskolai képzés kerül többe, mint Budapesten. Közben az átlagjövedelem havonta 136 ezer forint, ami több mint 30 százalékkal alacsonyabb, mint a fővárosban.

Ami a lakhatással kapcsolatos költségeket illeti, míg Budapesten egy egy hálószobás lakás albérleti díja a központban 130 ezer forint, a külsőbb kerületekben 90 ezer forint, addig Debrecenben ez a két szám 82, illetve 50 ezer forint. Egy 3 szobás ingatlant tekintve szintén körülbelül 40 százalékkal alacsonyabb a bérleti díj a Hajdú-bihari megyeszékhelyen.

Egy 85 négyzetméteres lakás rezsije viszont a numbeo.com-ra feltöltött adatok szerint csupán 10 százalékkal marad el a budapesti áraktól: az áram, a víz és a fűtés, no meg a szemétszállítás együtt 42500 forintba kerül egy ilyen méretű otthon esetében, míg a fővárosban ugyanez 47300 forint.

A vételi négyzetméterárakban megint brutális a különbség: Budapest belvárosában 678 ezer, a debreceni „City”-ben 295 ezer forintba kerül egy négyzetméternyi ingatlan. A külsőbb részeken a fővárosban 391 ezer forint az átlagár, Hajdú-Bihar székhelyén viszont csupán 216 ezer forint.

És akkor lássuk, milyen viszonyt ápol a valóság a statisztikai adatokkal! Kerestünk néhány impozáns, jelenleg eladó lakást Debrecenben.

Ez a 2005-ben épült házban található 74 négyzetméteres lakás 27 millió forintba kerül (plusz garázs és tároló 2,9 millió forintért).

pereces.jpgKattints a képre még több fotóért!

A környék csendes, a társasház udvara zárt, és a lakásnak két erkélye is van.

pereces1.jpgKattints a képre még több fotóért!

Esztétikusan felújított 53 négyzetméteres otthon keresi új tulajdonosát Nagyerdőalján 19,5 millió forintért. Fiatalos, igényes belső tér, üvegtéglás fürdőszoba, egyedi tervezésű konyhabútor, klíma, kondenzációs kazán. Igazán szép lakás!

nagyerdoalja.jpgKattints a képre még több fotóért!

Az Iparkamara utcában két szobás, két teraszos, szintén gyönyörű, újszerű ingatlan került eladó sorba.

iparkamara1.jpgKattints a képre még több fotóért!

Címkék: eladó lakások Debrecen eladó családi ház Debrecen albérlet Debrecen lakbér Debrecen