Miért drágul most az agglomeráció?
Eladó/kiadó
2017.09.09. 06:00 I TothGeza78

Miért drágul most az agglomeráció?

A legfrissebb elemzések szerint, Budapesten megállt az árak növekedése, ugyanakkor a főváros környéki agglomerációban a sokáig mozdulatlan árak növekedésnek indultak. Mi is történhetett?

A válasz meglehetősen összetett, de lényegét tekintve mégis egyszerű. Az emberek többsége még az igen olcsó ingatlan hitelek idején sem korlátlan pénztárcával nézegeti a kiszemelt otthonokat. Legyen akár használt, akár új építésű, mondjuk egy családnak alkalmas, több szobás otthon és legyen bárhol a városban a két évvel ezelőttihez képest lényegében duplájára nőtt az ára, már amennyiben a Budapest táblán belül található.

Az a családfő, aki korábban X összegben gondolkodva szeretett volna nagyobb otthont vásárolni, most dilemma előtt áll. Hiába ér ugyanis meglévő kis lakása akár kétszer annyit, mint az árugrás előtt, a fővárosban kiszemelt nagyobb, minőségibb lakások ára is ugyanígy duplázódott.

Ez pedig azt jelenti, hogy az árkülönbség, mondjuk öt millió helyett immár tíz millió forint, vagy akár még több. Érthető reakció ezek után, hogy kicsit kijjebb is körülnéz, és meglepve tapasztalja: a város határtól nem messze annyiért kaphatja meg álmai otthonát, mint az árugrást megelőzően a városon belül.

Itt van például ez a III. kerületi lakás a Római parton. Nagyon szépen felújított, tágas, 105 nm-es lakás (3+1 szobás), de az ára csillagászati, 62,9 millió forint.

romai_part_nagy_lakas.png

 

Hiába ugrott tehát az Óbudai panellakás ára a duplájára, egy lakótelepi családnak a Római parti ház vagy lakás elérhetetlen magasságokba került. Pomázon viszont ha nem is olcsó, de legalább elérhetőnek tűnik egy kertes kis otthon.
Budapesttől tehát körülbelül 30 percre, 100 nm-es, 4 szobás családi ház, amely közepes állapotban van, 25 millióért megvásárolható. A 790 nm-es telek lehetőséget ad a kertészkedésre és a gyerekeknek a friss levegőn való játékra is.

pomaz_csaladi_haz.png

Budapest XI. kerületében, Újbuda kertvárosi részén egy kertkapcsolatos 74 nm-es (3 szobás) lakás 54,9 millió forint. A lakás egy parkosított, zárt és portaszolgálattal rendelkező lakóparkban található.

ujbuda_kertkapcs_lakas.png

Ugyanakkor a fővárostól fél órára, Érden egy 2010-ben épült 96 nm-es, 3 szobás családi ház 23 millió forintos irányáron került a hirdetési portálra. Igaz, a berendezés kicsit fura, de lehet éppen ez nyeri el valaki tetszését.

erd_csaladi_haz.png

Címkék: panoráma családi ház eladó ház zöldövezet kiadó lakás eladó ingatlan eladó lakás Budapest új építésű lakások otthontérkép eladó/kiadó eladó családi házak Budapest XI kerület Budapest III kerület vidéki családi házak vidéki ingatlanok eladó budapesti ingatlanok Budapest Ujbuda Ujbudai ingatlanok Érd eladó családi házak Romai parti lakások Pomazi ingatlanok Pomáz eladó családi házak Budapest III kerületi lakások eladó újbudai lakások