Irány Nyugat!
ELADÓ/KIADÓ
2017.07.29. 06:00 I TothGeza78

Irány Nyugat!

A „keleti végekről” egyre többen és többen indulnak szerencsét próbálni a rengeteg munkalehetőséggel kecsegtető Nyugat-Magyarországra. Ennek az országrésznek is legnyugatibb csücskébe, Sopronba.

Néhányan csak pár hónapra, 1-2 évre terveznek és bérlésben gondolkodnak, de valójában annyival jobb az élet nyugaton, mint keleten, hogy sokan maradnak végül a „jobbik” határunkhoz közel. Arról nem is szólva, hogy innen az osztrák munkahelyek is nagyon-nagyon közel vannak.

Nyilván aki csak kipróbálja magát ezen a környéken, az nem fog lakást nézni, viszont aki tartós és jól fizető állást talál, annak jobban megéri egy lakást vásárolni. Még akkor is, ha első pillantásra magasak az árak. Hiába húzósabbak a lakáshoz jutás költségei, mint keleten a munkabérekkel arányba állítva már közel sem olyan rossz a helyzet. Már csak azért sem, mert Sopronban a budapesti árakat még nem érték el az ingatlanok. Elfogadható minőségű lakás nem elrugaszkodott áron. Ide példa soproni lakás

Ugyanakkor, ha megnézzük ezt a lakást akkor rájövünk arra, hogy a kisváros jobb helyen lévő, igazán kívánatos lakásai bizony a fővárosi elszállt árszintre jellemző magasságokban járnak.

Sopron belvárosában egy polgári jellegű, 80 nm-es, 3 szobás lakás, amely közel van az egyetemhez 22,5 millióba kerül. 

sopron_belvaros.png

A másik végletet képviseli ez a 34 nm-es szuterén, abszolút felújítandó lakás. Az ára csábító 6,2 millió forint és az Alsó-Lővérekben található, gyakorlatilag a belvárosban. 

szuteren_sopron.png

Nem árt némi helyismeret arrafelé, hiszen vannak kifejezetten olcsó környékek is, főként olyanok, melyek a várostól távolabb esnek és inkább hétvégi házas környékek, ahol csak a legbátrabbaknak ajánlott egy kis házikó megvétele.
Nem csak azért, mert esetleg télen sötétben haza kell jutni a buszmegállótól, hanem azért is mert hiába olcsóbb egy kis téliesített nyaraló megvétele, mint egy panel lakásé, az sem szabad elfelejteni, hogy önálló házat gondozni, közel sem olyan egyszerű egy mai 10-12 órás munka mellett.

Ezt a házat Sopron külvárosában, üdülőövezetben találhatjuk, kifejezetten Ausztriában dolgozóknak hirdetik, hiszen közel vannak a határátkelőhelyek. A 60 nm-es házikóért nem kérnek keveset, 21,9 millió forintot. 

sopron_kulvaros.png

Jól meg kell tehát gondolni, hogy mi mennyit ér, azaz érdemes-e belevágni egy kellemesnek ígérkező, de számos kötelességet is magával hozó családi házas kalandba.

Címkék: lakás vidéki családi ház eladó ház zöldövezet kiadó lakások Sopron eladó lakások Nyugat-Magyarország otthontérkép eladó/kiadó olcsó lakások olcsó házak vidéki családi házak soproni ingatlanok eladó soproni ingatlanok