Panelt Pesten vagy újszerűt Pest mellett?
ELADÓ/KIADÓ
2017.07.16. 06:00 I TothGeza78

Panelt Pesten vagy újszerűt Pest mellett?

Nem is gondolnánk - no nem azt hogy elszálltak a lakásárak, hiszen ezt tudjuk – hanem azt, hogy egymástól néhány kilométerre micsoda árkülönbségek vannak. A Budapest végét jelző tábla ugyanis vörös posztó rengeteg ingatlan vásárló szemében.

Holott az angolszász világban, különösen például Amerikában a városközponttól vagy a munkahelytől való távolságot egyáltalán nem kilométerben, de nem is mérföldben mérik és adják meg, hanem percben. „Mennyire van ide a legközelebbi bolt?” „Úgy tizenkét percre.” – hangzik egy tipikus amerikai beszélgetés. Ezalatt Európában görcsösen ragaszkodunk a kilométerekhez, pedig jól tudjuk, hogy például Budapesten a város egyik szegletéből a másikba eljuthatunk csúcsforgalomban egy óra, egyébként pedig húsz perc alatt. Ez látszólag ugyan ellent mond az előző gondolatnak, ám a lényegre rávilágít: mindegy, hogy tizenöt vagy huszonöt kilométerre van tőlünk a célállomás, a lényeg, hogy milyen napszakban kell odajutnunk.

Az agglomerációt nagyon egyszerűen feloszthatjuk „autós” és kötött pályás vagy buszsávos tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető helyekre. E gondolatmenet alapján a nagy csomópontokhoz és a megállókhoz közeli agglomerációs ingatlanoknak relatíve drágának kellene lenniük. A valóságban azonban az említett „Budapest tábla para” ez esetben is érvényesül.

Vegyük például a Pesten népszerű gödöllői HÉV vonalat. A belvárostól 35-40 percre található XVI. kerületi lakótelepeken 20 millió forint körül egy másfél szobás felújított vagy egy nagyobb, de erősen felújítandó tömb fűtéses panel lakást kapunk.

A XVI. kerület egyik népszerű lakótelepén, a Jókai lakótelepen egy 2 szobás, 50 nm-es, némi felújításra szoruló panel lakás 18,9 millióba kerül. A lakás kedvező fekvésű és a nagy erkélyről panoráma is nyílik a körülöttünk lévő parkokra. 

jokai_2_szobas.png

Ugyanakkor a belvárostól 50-55 percre Kistarcsán vagy Kerepesen a HÉV megálló közvetlen közelében is vannak újszerű lakások, melyek legfeljebb 10-15 éve épültek és meglehetősen nívósak. Itt egy három szobás, nagy erkélyes, zöldövezeti lakás tipp-topp állapotban ugyanannyi, mint 15 perccel közelebb a városhoz egy lerobbant panel hasonló méretben vagy egy jóval kisebb felújított egy-másfél szobás lakás.

Kerepesen hat lakásos társasház 2. emeletén, 60 nm-es, 2+1 fél szobás erkéllyel rendelkező szép állapotban lévő lakásért 16,7 millió forintot kérnek. A társasház 2006-ban épült. Tehát 15-20 perccel távolabb a Jókai lakóteleptől - de már nem Budapesten - jóval olcsóbban kapunk újszerű és nagyobb lakást, mint a XVI. kerületben, panelt. 

kerepes_tegla_harom_szobas.png


Mi következik ebből? A városon belül lakni még akkor is súlyos felárat jelent, ha közlekedésben körülbelül ugyanannyi vagy legfeljebb 10-15 percnyi a különbség.

Egy újszerű építésű lakás a XVI. kerületben, ha tágas és egyáltalán felbukkan a kínálatban, akkor bizony 30 millió forint körül lesz.

Szintén a XVI. kerület Árpádföldi részén találtunk egy két szobás, 53 nm-es újszerű lakást a Malomdomb lakóparkban, amelynek ára 29,2 millió forint. 

alsomalom_utca_arpadfold.png

 

Címkék: lakás panoráma zöldövezet agglomeráció eladó ingatlan kiadó ingatlan Budapest Kerepes tégla lakás otthontérkép eladó/kiadó kiadó budapesti lakások panel lakások Budapest XVI kerület budapesti eladó lakások Budapest Jókai lakótelep budapesti ingatlanok Budapest Árpádföld kerepesi ingatlanok kerepesi eladó lakások újszerű lakások budapesti újszerű lakások budapesti panel lakások Budapest Malomdomb lakópark Malomdomb lakópark társasházi lakások új építésű társasházi lakások