A pénz Nyugaton van!
ELADÓ/KIADÓ
2017.06.24. 06:00 I TothGeza78

A pénz Nyugaton van!

Az ingatlan árakat leginkább alakító tényezők között legelső helyen van a jó lokáció, de mit is jelent valójában ez? Mitől jó egy lokáció? Egy fővárosban ez összetett kérdés, de egy kisebb vidéki városban sokkal inkább a munka lehetőségek elérhetősége határozza meg az árakat.

Ezért nem csoda, ha a „majdhogynem Ausztria részének tekinthető” Sopron városa egy teljesen külön történet kis hazánkban – már ami az ingatlan árakat illeti. Országos viszonylatban itt a lakások sosem voltak olcsók, de az utóbbi évtizedben egy újabb ár-eltolódás következett be.

Sopron kertvárosában, egy abszolút osztrák mintára (5 éve) épült két szintes családi ház 72 millió forintba kerül. Alapterülete 240 nm és két önálló otthon varázsolható belőle.

sopron_uj_epitesu_haz.png

Miről is van szó? A 2004-es Uniós csatlakozás után nem csak könnyedén, de immár hivatalosan is át lehetett ugrani a sógorokhoz dolgozni. Mi több, akár Bécsig is lehet onnan ingázni: azaz osztrák fizetéseket felvenni úgy, hogy magyar lakásárakat és rezsit fizetünk. Az elmúlt években ugyanakkor a határ magyar oldalán nagy munkaerőhiány keletkezett, hiszen aki pár tucat szót tudott németül az inkább a határ túloldalán keresett munkát.

Nyugat-Magyarországra viszont a keleti országrészből több ezer, sőt több tízezer ember költözött ideiglenesen, vagy állandó jelleggel. A hatalmasra duzzadt lakáskereslet előbb a bérleti díjakat, majd a lakás és házak vételárát is magasabbra tornázta (arról nem is beszélve, hogy Győr-Moson-Sopron megyében a szlovák oldalról is sokan költöztek, mind a munkalehetőségek, mind az ottaninál alacsonyabb ingatlanárak vonzása miatt).

Nem mondhatnánk éppen olcsónak a panel lakásokat sem, sőt pesti árakkal találkozhatunk. Egy két szobás, 51 nm-es felújított állapotban lévő panel lakásért 14 millió forintot kérnek. Igaz, a lakás olyan házban található, amely panel programon esett át és korszerűsítették a fűtés hálózatot is.

soproni_panel.png

Nyilvánvalóan a kereslet megteremti a kínálatot is. Sopronban rengeteg az új építésű lakás és lakópark, ahová az Ausztriában dolgozó, ám életvitelszerűen itthon maradó rétegek költöznek elsősorban, és persze az országot kedvelő határon túliak. A gazdagodó lokál patrióták helyébe, lakásaiba viszont a keletről érkezett, nyugaton szerencsét próbáló családok költözhetnek be.

Sopron belvárosában tágas polgári lakás, belső két szintes (100 nm) 17,3 millió forint

soproni_polgari_lakas.png

 

Címkék: panoráma családi ház kertváros panel lakás Sopron Nyugat-Magyarország felújítandó lakások eladó/kiadó eladó családi házak új építésű családi házak