Milliókat számíthat a jó erkély
ELADÓ/KIADÓ
2017.05.04. 06:00 I TothGeza78

Milliókat számíthat a jó erkély

Sok esetben először fel sem tűnik, hogy egy kis lakás rendelkezik-e erkéllyel vagy sem. Pedig a jobb környékeken már egy garzon lakás esetén is milliós nagyságrendű árkülönbséget jelent ennek az extrának a megléte vagy hiánya. Bejegyzésünkben néhány példával is illusztráljuk azt, hogy hasonló ingatlanok esetén mekkora árkülönbséget okozhat ez az apró „szabadságérzés”.

Száz emberből kilencvenkilenc az első benyomására hallgat, amikor lakást választ magának. A környék, a lépcsőház, a ház általános állapota nyom a latban a legtöbbet, amikor az első benyomásokat megszerezzük. A lakásba belépve figyelünk az elosztásra, arra hogyan tehetők széppé a helyiségek. A fürdőszoba, a konyha állapota mindig lényeges és azt is észrevesszük, ha nem elég napfényes egy otthon. Ha a legolcsóbb lakások között nézelődünk, gyakran előfordul, hogy az építő annak idején még a kis kilépő erkélyt is lespórolta az otthonról.

erkely_kicsi.JPG

Dunára néző erkélyes lakások a Boráros téren - fotó: Mester Nándor

Ez elsőre nem tűnik olyan nagy problémának, ugyanakkor rengeteg embernél fontos hiányt jelent. Akad aki szívesen megy ki ide levegőzni, és különösen így van ez, ha a lakás méretei túlzottan szerények. Másnak pedig azért lehet fontos, mert a lakásban ugyan nem dohányzik, de az erkélyen elfüstölhet pár szálat. Sokszor nem feltűnően, sok esetben azonban jelentősen különböznek a lakásárak, aszerint, hogy erkélyes vagy erkély nélküli otthonról van-e szó.

madach-hazak_erkely_kicsi.JPG

Madách-házak, Deák tér - fotó: Mester Nándor

A vidéki városokban vagy a főváros külső kerületeiben, adott esetben csak néhány százezer forintos eltérést jelent az erkély megléte vagy hiánya az árakban. Nézzünk is néhány példát! Itt van ez a nem túl jó környéken lévő 1 szobás kőbányai otthon erkély nélkül. A lakás panelprogram keretében felújított házban található, 29 nm-es és egyáltalán nem olcsó, 12 millióért ajánlják. 

kobanya_1szobas1.png

Ám minél jobb környékre tévedünk, és minél kisebb a lakás, annál inkább jelentőséget kap, hogy van-e erkélye vagy nincs. Angyalföldön, Zuglóban akár 1-2 millió forint körüli felára is lehet az erkélyes garzonoknak, az erkély nélküli társaikhoz képest. Zuglóban, a Cinkotai úton egy szépen felújított, 23 nm-es garzonlakásért 13 millió forintot kértek. Ennek a lakásnak nincs erkélye, mégis elvitték.

zugloi_1szobas1.png

Szintén Zuglóban találtam ezt a francia erkélyes lakást, a Nagy Lajos király útján. Igaz, itt a lakás alapterülete jóval nagyobb, 42 nm-es. A kégli ára máris 17,9 millió forint (!).

Ha pedig a belsőbb kerületeket, illetve a budai részeket tekintjük, a fent említett felár bőven 2 millió forint fölé is nőhet.

Budapesten a XI. kerületi Kelenföldön egy szép állapotú, 1 szobás garzonlakás (26 nm) erkély nélkül 13,9 millió forintba kerül. Egy szinte ugyanilyen adottságú 1 szobás erkélyes lakás ugyanitt már 17,9 millió (!) forint. 

kelenfold_erkelyes1.png

Nem ilyen mértékben, de a panel lakásoknál is fontos ár-differenciáló tényező az erkély megléte vagy hiánya (általában a 3-4 lakásos folyosók szélső lakásai erkélyesek, míg a középsőkre nem jut kilépő sem).

 

Címkék: lakás zöldövezet négyzetméter garzonlakás kiadó lakások Budapest Zugló Kelenföld Kőbánya eladó lakások erkélyes lakás otthontérkép eladó/kiadó erkély nélküli lakás Budapest XI. kerület