Tényleg számít, mennyiért adta el a szomszéd?
Gazdálkodj okosan
2017.04.26. 11:51 I galerika

Tényleg számít, mennyiért adta el a szomszéd?

Lakáseladáskor az ár meghatározásánál az egyik leglényegesebb szempont, hogy milyen áron kínálnak a miénkhez hasonló lakásokat a környéken, vagy hogy a szomszédnak mennyiért sikerült eladnia otthonát. De vajon tényleg ez az, ami számít? Ezt a kérdést járjuk most körbe.

Akárhogy is nézzük egy lakás értékét bizony rengeteg minden befolyásolja. Egy olyan családi házas környéken például, ahol a kockaházaktól a parasztházakon át az új építésű családi házakig mindenféle verzió megtalálható, hiába is nézzük, hogy a szomszéd mennyit kapott érte, mert még a hasonló házak között is nagy eltérések lehetnek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ugyanazon lakótelep vagy akár társasház látszólag hasonló lakásai között ne lehetne óriási különbség.

Gyönyörűen felújított nagypolgári lakás a környék áraihoz képest reális áron, az V. kerületben

szamit-mennyiert-adta-szomszed1.png

Még több képért kattints a fotóra!

Jó, ezt eddig is tudtuk. DE !!! Sokan esnek abba a hibába, hogy a környék lakásáraihoz mérve árazzák be otthonukat, aztán csodálkoznak, ha nem csörren meg a telefon, nem érdeklődik senki, vagy az érdeklődők is gyorsan továbbállnak. Lehet ugyanis egy lakás éppolyan tágas és jó elosztású, mint a szomszédé, ha épp más a tájolása, a miénkkel ellentétben nem lepukkant, hanem felújított vagy nem ugyanazon az emeleten van, máris változik az értéke.

De sokat nyomhat a latban a lakás állapota is. Hiába épültek egy társasház lakásai ugyanabban az évben, az hogy melyiket milyen állapotban sikerült megőrizni, esetleg az eredeti állapothoz képest is szebbé, korszerűbbé tenni, már egyértelműen a tulajdonosoktól függ. Ezért nincs értelme csak a környékünkön kínált lakások árai alapján, vagy a szomszéd eladott lakásának a végső - egyébként nem ellenőrzött - ára alapján meghatározni az árat, ha nem ismerjük 100%-ig a többi lakás összes paraméterét, és nem tudjuk, mi volt az az extra, ami miatt a szomszédnak csillagászati áron sikerült a lakást értékesítenie.

Igényesen felújított lakás átlagár alatt Sopronban

szamit-mennyiert-adta-szomszed2.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Mindez persze nem jelenti azt, hogy most azonnal neki kell esnünk egy komplett felújításnak, hogy a mi lakásunk is olyan szép legyen, mint a szomszédé. A nagyobb felújítások ára ugyanis jellemzően nem térül meg 100%-ig eladásnál, így inkább csak saját részre érdemes felújítani, vagy akkor, ha a konyhában és a fürdőszobában már vagy 30 évesek a burkolatok, és emiatt nem valószínű, hogy vevőt találunk rá. Ha a lakás alapvetően nincs rossz állapotban, akkor inkább csak kisebb felújításokba fogjunk, amik nem terhelik meg különösebben a pénztárcánkat, és inkább árazzuk egy kicsit lejjebb, ha nem olyan csilli-villi, mint a szomszédé.

Szépen felújított lakás kicsivel az átlagár felett a XIII. kerületben

szamit-mennyiert-adta-szomszed3.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Összességében tehát elmondható, hogy a környék lakásárai jó kiindulópontot jelenthetnek az árazásnál, de ezek csak kiindulópontok, minden más szempontot is figyelembe kell vennünk, és mérlegelnünk kell az ár meghatározásánál.

 

 

Átlagárak! Mielőtt vásárolsz (X)

Címkék: méret állapot felújítás lakáseladás elosztás tájolás lakásár lokáció gazdálkodj okosan ár meghatározása