Magdolna kivirágzik a „nyóckerben”
ELADÓ/KIADÓ
2017.03.30. 15:06 I TothGeza78

Magdolna kivirágzik a „nyóckerben”

Igazán látványosan újult meg az elmúlt években a Magdolna negyed. A „nyócker” egyik leghírhedtebb környéke több lépcsős program keretében ölt új ruhát immár egy évtizede.

Miért is ilyen fontos ez a korábban problémás hírű városrész? Mert szinte a belváros szájában van! Különösen a diákoknak nagy fegyvertény, hogy gyalogtávolságra van például a Semmelweis Egyetemtől, de a Corvinus és az ELTE több kara is 10-12 perc alatt elérhető, azaz diákok tízezreinek ideális lakóhely! Így tehát a városrészt lassan az egyetemi és főiskolai diákok lepik el. A miattuk megjelenő társasházak, üzletek, kávézók lesznek az alapjai annak, hogy a negyedbe később majd a családosok is tömegével visszatérjenek. A környék a fentiek miatt jelenleg meglehetősen alulárazott, most érdemes itt új építésű ingatlanba fektetni! Így hát nagyon jól jön ma már az is a környéknek, hogy nagyon sok az új építés a Magdolna utcában és környékén.


simona_haz3.png

 

Nézzük meg a Magdolna Negyed Program második ütemének (MNP II.) eredményeit. Ez 2010-ig tartott, mintegy 2 milliárd forintos keretösszeggel futott. A 2007-ben lezajlott első ütemnél is nagyobb lendülettel fogtak bele a még ugyanazon év őszén elfogadott, de csak egy évvel később elinduló következő fázisba. Ez a második program már jóval szélesebb körben igyekezett kezelni a kerületrész problémáit. A komplex megközelítés tetten érhető abban is, hogy nem csak és kizárólag lakóház, illetve közterület megújítási programok zajlottak, hanem a korábbinál több rétegű társadalmi és képzési akciótervek indultak el.

Természetesen részei voltak a második ütemnek – a már korábban is futó – házfelújítási, közterület rendezési, illetve intézményfejlesztési akciók. Mindez kiegészítve egy különleges szolgáltatásbővítési programmal is. Ennek során kiemelten kedvező bérleti díjakért, egyes üresen maradt önkormányzati helységeket adtak ki, például fodrászat, kozmetika, mosoda, asztalos és javító tevékenységek végzésére.
A negyed közterületeinek összehangolt fejlesztése – a térből kiindulva – az Erdélyi és a Tavaszmező utcában haladt tovább. A Mátyás tér komplex átalakítása a forgalom átszervezésével vált teljessé.

Az MNP II. fontos eleme volt a Biztonságos Magdolna Negyedért bűnmegelőzési program, amely egy szakmai munkacsoport által, 2006-ban kialakított bűnmegelőzési koncepcióra épül és folytatja a megkezdett sikeres programokat.

Aztán önkormányzati tulajdonú bérházak újultak meg a lakók bevonásával: A program célja az volt, hogy az önkormányzati tulajdonú épületek élhetőbbé, biztonságosabbá és működtethetővé váljanak.
Számos önkormányzati épületet is felújítottak, például a Dankó; a Dobozi, a Kisfuvaros, a Lujza, a Magdolna, a Nagyfuvaros, a Szerdahelyi, az Erdélyi, a Karácsony Sándor és a Szigetvári utcákban, de az átfogó felújítási program érintette a Mátyás teret és a Baross utcát is.
Azóta, mint említettük, rengeteg ház épült is a környéken, sőt, azóta is épülnek továbbiak, mint például ez itt.)

simona_haz4.png

A Magdolna Negyed Program második ütemének (2007 ősz 2010 vége) fontosabb állomásai tehát:

– Magdolna Negyed Szomszédság (Szomszédsági Tanács nevű civil szervezet) megalakítása,
– Erdélyi utcai iskola fejlesztése, átalakítása,
– Bűnmegelőzési program (Biztonságos Magdolna negyedért Szakmai Munkacsoport, közbiztonsági stratégia),
– Civil Háló (civil szervezetek negyedbe „költöztetése”),
– Gazdaságfejlesztés, így például támogatott kiskereskedelem – kisvállalkozás fejlesztési program és hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (képzések, tanfolyamok),
– Környezet-megújítás,
– Bérlői bevonással történő épületfelújítások (4 ház),
– Az új lakóházak építésének ösztönzése.
– GreenKeys Projekt – A Mátyás tér megújítása,
– A Kesztyűgyár (közösségi ház) megtöltése programokkal,
– Környezeti programok (célja, hogy a lakók takarékosabban tudják üzemeltetni mind saját lakásukat, mind az épületet.).

 

Címkék: kiadó lakások Magdolna negyed eladó lakások Magdolna negyed