Csapataink harcban állnak a Penész ellen
Tippek-trükkök
2017.03.15. 08:40 I galerika

Csapataink harcban állnak a Penész ellen

A nyílászáró csere az egyik legnépszerűbb energetikai célú felújítás, mégis sokan félnek belevágni a penészesedés miatt. Sorozatunk előző részében már írtunk arról, milyen ablakokat érdemes választani, most nézzük mik a penészesedés valódi okai, és mit tehetünk ellene!

Felújított sorházi lakás hőszigetelt nyílászárókkal Debrecenben

nyilaszarocsere2_1.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Mik a penészesedés okai?

Sokan azt gondolják, hogy a hőszigetelt nyílászárók a felelősek a penészesedésért, hiba lenne azonban kizárólag őket okolni, hiszen a probléma ennél jóval összetettebb. Valóban igaz, hogy különösen a kezdeti időszakban, sokaknak elkezdett penészedni a lakásuk a nyílászáró csere után, itt azonban a legnagyobb probléma az volt, hogy a hirtelen nyílászáró cserére szakosodott „szakemberek” nem figyelmeztették a lakástulajdonosokat, hogyan lehet ezt a problémát kiküszöbölni.  

A penészesedés okai között például a külső hőszigetelés hiányát is meg kell említenünk. A penész ugyanis ott keletkezik, ahol a pára lecsapódik, a pára pedig a leghidegebb felületen csapódik le. Ha télen azt tapasztalod, hogy az ablakokon lecsapódott a pára, az annak köszönhető, hogy az üveg felülete lényegesen hidegebb a lakás levegőjének hőmérsékletétől. Azokban az épületekben pedig, ahol a nyílászáró csere megtörtént, de a külső hőszigetelés még várat magára, a falak belső felülete is lehűlhet annyira, hogy rajta csapódjon le a pára.

Társasházi lakás műanyag nyílászárókkal zöldövezetben, a XXII. kerületben

nyilaszarocsere2_2.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Mit tehetsz ellene?

Ez persze nem jelenti azt, hogy ha nincs pénzed az idén külső hőszigetelésre, akkor ne fogj bele a nyílászárócserébe sem. Megfelelő szellőztetéssel ugyanis még így is megelőzheted a penészesedést. De mit jelent a megfelelő szellőztetés? Semmiképpen sem az ablakok bukóra való nyitását. Ahhoz, hogy a lakás levegője valóban kicserélődjön és távozzon a felesleges pára, az ablakokat minimum naponta kétszer 5 percre sarkig ki kell nyitni.

Azokban a helyiségekben pedig, ahol nagyobb a páratartalom, például a fürdőszobában, érdemes higrosztatikus légbevezetőt beépíttetni a nyílászárókba, mely érzékeli a belső és külső páratartalom közti különbséget, és amint a páratartalom magasabb lesz a belső, mint a külső térben, automatikusan kinyílik, majd záródik, ha a belső páratartalom lecsökkent. A konyhában pedig érdemes főzésnél rendszeresen használni a páraelszívót is.

Másik megoldás, hogy a hideg falfelületeket megpróbálod fűteni. Még a hőszigetelt nyílászárók, és a külső hőszigetelés előtt való időből származik az a régi jó szokás, hogy a lakást úgy próbálják az emberek szigetelni, hogy a szekrénysorokat a leghidegebb, azaz a külső fal elé helyezik. Ezzel azonban pont azt érik el, hogy bár a levegő hőmérséklete lehet, hogy magasabb lesz, a szoba meleg levegője, azt a falat nem fűti fel, tehát a fal lényegesen hidegebb lesz, mint a levegő, és lecsapódik a pára. Erre megoldás, hogy a nagyobb bútorokat inkább a válaszfalak mentén helyezzük el.

Felújított lakás külső hőszigeteléssel és műanyag nyílászárókkal a XVIII. kerületben

nyilaszarocsere2_3.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

A rendszeres szellőztetéssel nem szökik el pont az a meleg, amit megspóroltam?

A levegő páratartalma már 5 perces szellőztetéssel is drasztikusan csökken, ezalatt nem tud olyan nagy mennyiségű hő távozni a lakásból, mint egy régi, rosszul szigetelő nyílászáró esetében. Az órákig bukóra nyitva hagyott ablak mellett viszont nemhogy nem csökken a levegő páratartalma, hanem pont a falak hűlnek le a levegő hőmérsékletéhez képest oly mértékben, hogy a pára lecsapódjon rajtuk.

Hővisszanyerő szellőztető rendszerek

Ha biztosra akarsz menni, akkor természetesen hővisszanyerő szellőztető rendszert is szereltethetsz otthonodba. Így garantáltan nem üti majd fel a penész a fejét, de tudnod kell, hogy ettől a passzívházakban alkalmazott épületgépészeti megoldástól még nem lesz passzívházad. A passzívházaknak ugyanis komoly követelményeknek kell megfelelniük, mind a nyílászárók, mind a külső szigetelés tekintetében. Egy épület a passzívház minősítést kizárólag legmagasabb hőszigetelő képességű nyílászáró beépítésével kaphat.

A legjobb ingatlanok magánszemélyektől (X)

Címkék: pára szellőztetés hőszigetelés penész páralecsapódás nyílászárócsere külső hőszigetelés tippek-trükkök hőszigetelt nyílászárók hővisszanyerő szellőztető rendszer