Egy gyönyörű barátság kezdete, ha többen bérlünk nagy lakást
2017.03.09. 09:36 I heveis

Egy gyönyörű barátság kezdete, ha többen bérlünk nagy lakást

Egyetemistaként, de még később kezdő munkavállalóként sem egyszerű fenntartani egy lakást egyedül. Pláne akkor nem, ha összevetjük az átlagkereset és az albérletárakat. Közhely, de igaz: érdemesebb többen bérelni egy nagyobb lakást, mint egyedül egy garzont. Mutatjuk az előnyöket.

A KSH és az Otthon Centrum adatai alapján 2016-ban 127920 Ft volt az átlagos albérleti ár, 173500 Ft-os átlag nettó fizetés mellett. Ebből könnyedén kiszámolhatjuk, hogy átlag fizetésünk fennmaradó része, azaz 45 580 Ft legfeljebb egy közepes vagy kisebb lakás rezsijére, egy felnőtt bérletre és egy nyalókára elég.

Milyen árnyoldalai és előnyei vannak, ha egy nagy lakáson osztozunk többed magunkkal? Egy hosszú hétvégéből visszajőve könnyen lehet, hogy katasztrófa sújtotta övezetbe érkezünk. A kanapénkon alhat akár egy ismeretlen, a szombati buliban megismert újdonsült haver. Esetleg jócskán hiányozhat a szaláminkból, amit őrizetlenül hagytunk a hűtőben.

shared-apartment-1739932_1280.jpg

A közös lónak túros a háta, tartja a mondás, ami leginkább itt a közös helyiségeknek a tisztán és rendben tartására vonatkoztathatunk. A konyhában, a gázon felejtett olajban úszó serpenyőnek sosincs gazdája.

Az együttélés bárkivel nagyon nehéz, legyen az barátunk vagy félig ismeretlen ember, akivel összeköltöztet a sors. Annak érdekében, hogy megmaradjon a jó kapcsolat és inkább előnyünk származzon abból, hogy együtt lakunk, mint hátrányunk, érdemes közösen meghozni bizonyos szabályokat. Ezen felül a lakással kapcsolatos házimunkát valamiféle átlátható rendben tartani, hiszen senki nem szeretne mások cselédje lenni.

Ha ezeket a szabályokat lakótársainkkal viszonylag konzekvensen fenn tudjuk tartani, akkor kifejezetten élménygazdag életünk lehet együtt. Mindig lesz valakihez szólnunk, ha hazaérünk. Sok új barátra tehetünk szert, hiszen elegyedik a baráti társaságunk. Mindig lesz kihez fordulni olyan problémánkkal, amivel életünkben talán most találkozunk először, de tuti más már megoldotta egyszer.

Rákényszerít az elfogadásra, így személyiségünk is fejlődhet az együttlakással, mely később bármilyen szorosabb kapcsolatban kiváló lehet. Összefoglalva az egésznek lehet ugyan egy kicsit kollégista hangulata: még gyerekek és fiatalok vagyunk, de közben nagyon sok mindent is tanulhatunk egymástól.

És hogy hova költözhetünk gazdaságosan együtt? Következzen egy 3-nál több szobás lakásokból álló válogatás, olyan klassz helyekből, melyet együtt kényelmesen ki tudunk fizetni:

kiado_lakas_1.jpg

A Városliget szomszédságában lévő 4 szobás társasházi lakás várja leendő lakóit:

Ha szeretnénk a belváros közepén egy felújított régi építésű lakásba költözni, legalább hárman itt a lehetőség a Veres Pálné utcában.

veres_palne_utcai_kiado_lakas.jpg

Az Alkotás utcában, nem messze a Déli pályaudvartól várja leendő leendő albérlőit ez a 3 szobás lakás:

alkotas_utca_kiado_lakas.jpg

 

Az Izabella és a Szondi utca találkozásánál teljesen felújított lakás is megfelelő választás lehet.Álmodozók előnyben, az egyik szoba mennyezetére az égboltot festették!

szep_furdo.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: albérlet lakásbérlés albérleti díj kiadó lakások Budapest közös albérlet