Szótár ingatlanhirdetésekhez, avagy nem mind arany, ami fénylik
Tippek-trükkök
2016.11.28. 09:39 I galerika

Szótár ingatlanhirdetésekhez, avagy nem mind arany, ami fénylik

Takaros, egyedi, autentikus? Ilyen és ehhez hasonló kifejezésekkel mindenki találkozott már, aki régóta böngészi az ingatlanhirdetéseket. De vajon mit jelentenek valójában? Szótárunk ebben segít eligazodni.

Az ingatlanhirdetésekben a tulajdonosok vagy az ingatlanügynökök igyekeznek mindig a lehető legpozitívabb színben feltüntetni az ingatlant. Ez azonban néha olyan túlkapásokhoz vezet, hogy a vevő, mikor személyesen is megtekintené a lakást, rádöbben, hogy a leírtak még csak köszönőviszonyban sincsenek a valósággal.

Gyönyörű családi ház Fóton

szotar-ingatlanhirdetesekhez1.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

A képek persze segíthetnek abban, hogy a hirdetésben ne lehessen túl sokat csúsztatni, van azonban néhány kifejezés, amire nem árt odafigyelned, mert sokszor megszépítik a valóságot. Összegyűjtöttük a 7 „legnépszerűbbet”.

1. Takaros

Egy pozitív hangvételű kifejezés, melytől rögtön kedvünk támad beköltözni, pedig legtöbbször a legkisebb ingatlanokat próbálják ezzel a jelzővel pozitív színben feltüntetni. Nem mintha nem lenne mostanában trendi mini otthonokban élni, de egy élhetetlen egérlyukat azért senki sem vásárol meg szívesen.

Az ilyen picike otthonokra előszeretettel használják még az elragadó és a meghitt jelzőket is, ez azonban nem jelenti azt, hogy az adott ingatlan valójában nem praktikus, és nem pont akkora, mint amekkorára szükséged van.

Ha biztosra akarsz menni, nézd meg az alaprajzot, amit akár az eladótól is elkérhetsz az első érdeklődés alkalmával, amennyiben nem csatolták a hirdetéshez.

2. Egyedi

Ha ezzel a kifejezéssel találkozol, számíthatsz rá, hogy az ingatlan erőteljesen tükrözi a tulajdonos ízlését, ami nem minden esetben jó, különösen, ha nem egyezik a sajátoddal.

Szinonímaként gyakran használják még a különleges vagy a belsőépítész által tervezett kifejezéseket, és akkor még szerencsésnek mondhatod magad, ha az ingatlan csak szimplán ízléstelen és nem furcsa, esetleg bizarr.

Ha a képek alapján nem derülne ki, mitől annyira egyedi az ingatlan, kérdezd meg az eladót, vagy az ingatlant hirdető ügynököt, hogy miben rejlik a különlegessége.

Exkluzív lakás a XIII. kerületben

szotar-ingatlanhirdetesekhez2.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

3. Autentikus

Egy nagyon szép kifejezés arra, amikor egy ház már legalább száz éves. Persze attól még lehet felújított, kitűnő állapotban. Ha ilyet látsz, azért mégis érdemes rákérdezni az ingatlan életkorára, és hogy mikor, milyen felújítások lettek elvégezve rajta. Ezekre az otthonokra előszeretettel használják még a hagyományos, de a bájos, elbűvölő jelzőket is.

4. Frekventált helyen

Ha egy lakás frekventált helyen van, számíthatsz arra, hogy az orvostól az oktatási intézményekig mindent megtalálsz a közelben. Ez azonban gyakran együtt jár azzal, hogy az ingatlan valamely forgalmas út mentén fekszik, és rendkívül zajos, esetleg épp a bulinegyedben található.

Mielőtt elmennél megnézni a lakást, nézd meg pontosan, hol található, mekkora a zöld területek aránya, milyen mértékű a bűnözés, mennyire családbarát a környék és mennyi szolgáltatás található a környéken.

5. Nyugodt, csendes

Két igazán hívogató kifejezés, ami azonban sokszor azt is takarhatja, hogy le kell menned a térképről ahhoz, hogy odatalálj. Érdemes tehát itt is alaposan utánanézni, hogy hol található az ingatlan, mielőtt személyesen is elmennél megtekinteni.

Napfényes penthouse lakás a XI. kerületben

szotar-ingatlanhirdetesekhez3.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

6. Az új tulajdonos saját ízlése szerint alakíthatja

Ilyet általában akkor olvashatsz, ha az ingatlan felújítandó állapotban van. Nem mindegy azonban, mekkora mértékű felújítás szükséges ahhoz, hogy az épület lakhatóvá váljék. Az ilyen ingatlanokat gyakran hirdetik még a nagyszerű lehetőség, igazi aranybánya, számtalan lehetőséget rejt magában, statikailag jó állapotban van és csak esztétikai felújítást igényel jelzőkkel is. Ezért legjobb, ha statikus szakértővel együtt tekintesz meg egy ilyen épületet.

7. Frissen felújított

Nagyon jól hangzik, de az egyszerű festéstől a generál felújításig nagyon sok minden belefér. Ezért ha a hirdetésben nem térnek ki rá, kérdezd meg, hogy pontosan mit érintett a felújítás. Ha pedig kiderül, hogy kizárólag festés történt, elkezdhetsz gyanakodni, hogy vajon mit szerettek volna eltakarni vele.

+1 Igazi ékszerdoboz

Egy hangzatos kifejezés, ami sok mindent takarhat, és éppúgy használják a nagyon kicsi, mint a nagyon öreg ingatlanokra is. Ha ezt látod egy hirdetésben, igyekezz minél több információt begyűjteni a lakásról, mielőtt személyesen is elmennél megnézni.

 

 

Több mint 100 ezer ingatlan egy helyen (X)

Címkék: hirdetés lakásvásárlás tippek-trükkök