Munkalehetőség és megfizethető árak várnak Szombathelyen
négyzetméter
2016.11.01. 08:44 I galerika

Munkalehetőség és megfizethető árak várnak Szombathelyen

Szombathely az a városa hazánknak, ahol nincs hiány munkahelyekben, mégsem kell győri árakat fizetni az ingatlanokért.

szombathely1.jpg

Kép forrása: schefferj.ps.hu

Lakások elérhető áron

Meglepő, de annak ellenére, hogy Szombathely az egyik legélhetőbb város az országban, ahol az osztrák határ közelségének köszönhetően alacsony a munkanélküliség, az ingatlanárak még nem szálltak el, és nemhogy a győri, de a debreceni, szegedi és a veszprémi átlagár alatt maradtak.

A városban átlagosan 219 ezer Ft/négyzetméter áron kínálják a lakásokat, de a kiadó lakásokért is csak 964 forintot kell fizetni négyzetméterenként. A legnépszerűbb családi házas övezet Kámon, itt meglepő módon, zömében nagy, átlagosan 120-250 négyzetméter alapterületű házakat találunk, melyeket 15,5-44 millió forint közötti áron kínálnak.

Ízlésesen berendezett, újszerű családi ház

szombathely2.jpg

Még több képért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!

A belvárosban, bár érthetően több a lakás, a családi házak aránya meglehetősen magas (az itt kínált ingatlanok közel 1/3-a), ezek zömében 80-260 négyzetméteresek, és 12-78 millió forint közötti áron lehet őket megvásárolni.

A település legnagyobb lakótelepe a Derkovits lakótelep, ahol egy átlagos, 60 nm körüli panellakásért 11-15 millió forintot kell fizetni. Szombathely másik nagy lakótelepe pedig az Oladi lakótelep, amely azonban kevésbé népszerű, ugyanis sem óvoda sem körzeti orvos nem található területén.

Németül tudni alap

Az alacsony munkanélküliségi ráta természetesen annak köszönhető, hogy sokan átjárnak Ausztriába dolgozni, így a német nyelvtudás alapvető követelmény annak, aki Szombathelyen szeretne letelepedni. És ez azokra is igaz, akik a városban maradnának dolgozni, hiszen szinte nincs olyan munkahely, ahol a német nyelv ne lenne alapkövetelmény.

Igaz a közlekedés kicsit nehézkes, hisz míg Szentgotthárdról és Sopronból vonatok is indulnak Ausztriába, addig Szombathelyről egyedül autóval lehetséges az átjárás. A gyermekek számára azonban könnyen megoldható, hogy osztrák iskolába járjanak, és hamar elsajátítsák a német nyelvet, őket ugyanis két iskolabusz is szállítja, Ausztria közeli iskoláiba.

Kiadó családi ház a belváros közelében

szombathely3.jpg

Még több képért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!

A város gyenge pontja: a közlekedés

Bár Szombathely kétségtelen előnye, hogy akár gyalog is könnyen el lehet jutni a város egyik pontjából a másikba, akinek mégis buszoznia kell, számítson arra, hogy a város tömegközlekedése nem a legjobban szervezett. Az autós közlekedés valamivel jobb, hiszen itt még nincsenek olyan dugók, mint az ország legnagyobb városaiban, de csúcsidőben bizony itt is lelassul a forgalom, és a lakótelepeken élők helyzetét még az is nehezíti, hogy nehéz parkolóhelyet találni otthonuk közelében. Szombathely ráadásul Budapestről is elég nehezen volt megközelíthető, autópálya ugyanis csak Győrig vezetett, onnan pedig a 86-os túlzsúfolt főúton lehetett eljutni Vas megye székhelyére. Ám pár napja, október 25-én átadták a négysávos, M86-os gyorsforgalmi út utolsó szakaszát is, így már 2 óra alatt a fővárosban lehetnek a Szombathelyiek.

Belső kétszintes társasházi lakás Oladon

szombathely4.jpg

Még több képért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!

Itt található a világ legkacskaringósabb kerékpárútja

A tömegközlekedés problémáját némiképp enyhíti ugyan, hogy viszonylag sok bicikliút segíti a kerékpárosok közlekedését, azért a tavaly átadott, Diófa utcai kerékpárút bevonult a történelembe, olyannyira, hogy még külföldi oldalakon is megjelent a maga egyedi nyomvonalával. Erről a kerékpárútról azt kell tudni, hogy tervezésekor elfelejtették figyelembe venni, hogy három lakóház sarka is belelóg a nyomvonalba, és mikor emiatt az egész kerékpárutat arrébb szerették volna helyezni, a lakosságnak kellett megvédeni, az utcának is nevet adó diófákat a kivágástól. Végül kompromisszumos megoldás született, és a kanyargós bicikliút az épületek sarkait és a diófákat is kikerüli.

Lúdas Matyi segített a városon 1817-ben

Persze nem a szó szoros értelmében, az 1817-es pusztító tűzvész károsultjain ugyanis Fazekas Mihály klasszikusának második kiadása segített. A regényt ekkor adták ki Bécsben, és a teljes bevételt a szerencsétlenül járt családok megsegítésére fordították.

 

Átlagárak! Mielőtt vásárolsz (X)

Címkék: szombathely eladó ingatlan négyzetméter eladó lakás