A linóleum újra menő!
2016.08.02. 13:42 I horvathandrea

A linóleum újra menő!

A linóleum az 1800-as évek közepén indult útjára, véletlenül. A korabeli feltaláló Frederick Walton olaj alapú vízlepergető anyagot szeretett volna előállítani, végül kikísérletezte a linóleum padlót. A lenolaj és fenyőgyanta keverékéből készült anyag megszáradva olyan keményre sikerült, hogy járni is lehetett rajta: 1876-ban megalapította az első linóleum manufaktúrát, aminek köszönhetően 1950-re az egész világot ellepték az olcsó műanyagburkolatok.

A mai linóleumoknak nem sok közük van az elődjükhöz, a lenolajból és cinkszulfátból készült padlóburkolatot a PVC váltotta fel, és bár az eredeti termék teljesen megszűnt, a név megmaradt: linóleumként ismeri mindenki a könnyen tisztítható anyagot. Népszerűségét egyértelműen annak köszönheti, hogy könnyű bánni vele, olcsó és tartós. Egy-egy padlóburkolattal ellentétben nem allergizál, nem töltődik fel elektromossággal ha műszálas zokniban mászkálunk rajta.

Rendkívüli kopásállósága miatt a lakás szinte minden helyiségében megállja a helyét, folyosóra, konyhába, nappaliba egyaránt jó választás. Ma már nemcsak egy színben kapható, mint harminc évvel ezelőtt a megszokott szürke színben, hanem rengetegféle mintával, kőutánzat textúrával, csempeutánzattal, famintázattal, igazi luxus áru. Az igazán szép mintázatú PVC padlókért mélyen a pénztárcába kell nyúlni, de megéri, hosszú távra tervezhetünk, ráadásul még csendes is, az alsó szomszéd nem hallja a járkálást.

A műanyagburkolat lerakása előtt szükséges az aljzatkiegyenesítés, csak olyan felületre ragasszuk, ami nem buckás. Felhasználás előtt érdemes kiteríteni a megvásárolt linóleumot, hogy kiegyenesedjen, és hogy lássuk, egy darabban, vagy toldással fogjuk tudni a padlóra tenni. A linóleumot mindig a szövetes oldalán vágjuk el, a felesleges anyagrészeket sniccerrel távolítsuk el. Ha toldásra van szükség, akkor szem előtt kell tartani, hogy mindig látszódni fog, így jó, ha elrejtjük: szekrénysor alá vagy a fűtőtestek alá igazítsuk a PVC pótlását.

 

Újszerű lakásokba és felújított panellakásokba tökéletes választás bármelyik:

Részletekért kattints a fotóra!

boraros_ter_elado_lakas.jpg

 

Részletekért kattints a fotóra!

gyor_elado_lakas_2.jpg

 

Részletekért kattints a fotóra!

obuda_elado_lakas.jpg

Címkék: lakberendezes valogatas