Pincék, présházak kevesebb, mint egy órára Budapesttől – A Móri-, az Etyek-Budai- és a Neszmélyi borvidéken jártunk
2016.07.26. 11:36 I galerika

Pincék, présházak kevesebb, mint egy órára Budapesttől – A Móri-, az Etyek-Budai- és a Neszmélyi borvidéken jártunk

Borkedvelőknek szánt sorozatunkban minden héten ellátogatunk egy-egy borvidékre, hogy bemutassuk a táj legszebb pincéit, présházait. Ezen a héten három olyan borvidéken jártunk, melyek kevesebb, mint egy óra alatt megközelíthetőek Budapestről, így fővárosi lakosoknak, hétvégi borászkodáshoz, telek-, nyaralóvásárláshoz ideálisak lehetnek. Jöjjenek hát a Móri-, az Etyek-Budai- és a Neszmélyi borvidék legszebb ingatlanai.

Móri borvidék

A Móri borvidék a Vértes és a Bakony völgyében az egyik legkisebb, és egyik leghíresebb borvidékünk, ahol a szőlőtermesztés a történelmi időkbe nyúlik vissza. 2000 hektáros területéből 1459 hektár első osztályú termőterület, és 900 hektáron folyik szőlőtermesztés.

Területén elsősorban fehérborokat készítenek, melyek közül a móri Ezerjó méltán híres fajta és ma már hungaricum, de a Leányka, a Tramini, a Rizlingszilváni, a Zöldveltelini és az Ezerfürtű is igen elterjedt fajták.

Ezeket a kiváló borokat pedig a Geszler Család Pincéjében, Miklós Csabi Pincéjében, a Molnár Borházban, a Frey Pincében és a Maurus Borászatban kóstolhatják meg az idelátogatók.

 

Családi ház borospincével és sok extrával Csókakőn

További képekért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!

mor-etyek-buda-neszmely1.jpg

 

Családi ház kerti pavilonnal és pincével Csókakőn

További képekért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!

mor-etyek-buda-neszmely2.jpg

 

Etyek-Budai borvidék

Az Etyek-Budai borvidék a Budai-hegység, az Etyeki-dombság és a Velencei-hegység lankáin, mintegy 5600 hektáron terül el, melyből 3927 hektár az első osztályú termőterület és 1600 hektáron termesztenek szőlőt.

Területén már az Árpád-korban virágzott a szőlőtermesztés, ekkor elsősorban fehérborszőlőket termesztettek. A török hódoltság idején betelepülő rácok pedig a vörösbort hozták magukkal a területre. A XIX. század elején a nagyvárosi lakosság körében inkább a fehérbor fogyasztás volt népszerű, ezért ekkor újra a fehérborszőlők termesztése került túlsúlyba, a XIX. század végétől pedig a Törley család pezsgőihez az alapborokat is itt állították elő.

Legjellemzőbb szőlőfajták a borvidéken a Chardonnay, a Királyleányka, a Muskotály, az Olaszrizling, a Rajnai rizling, a Sauvignon blanc, a Cabernet franc, a Kékfrankos, a Zweigelt és a Pinot noir. Ezeket a kitűnő borokat pedig a Hernyák Pincében, a Debreczeni Pincészetben, az Etyeki Kúria Borgazdaságban, a György-Villa Pincészetben, a Juliusvin Családi Borászatban, a Kattra Pincészetben, a Kertész Családi Pincészetben, a Kovács Pincében, a Krajcsi Családi Pincészetben, a Mérei Pincében, a Milcsák Pincében, a Nyakas Pincében, a Pósa Mazsolabor Kft. pincéjében, a Pozsonyi Pincében, a Rókusfalvy Birtokon és a Szent István Korona Pincészetben kóstolhatják meg, akik idelátogatnak.

 

Exkluzív kialakítású, lakható pince és présház, 1500 tőke szőlővel Tökön

További képekért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!

mor-etyek-buda-neszmely3.jpg

 

Nyaraló borospincével Velencén

További képekért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!

mor-etyek-buda-neszmely4.jpg

 

Neszmélyi borvidék

A Neszmélyi borvidék a Dunától délre található dombvidéken, illetve a Vértes és a Gerecse északi lejtőin terül el. 6500 hektáros területéből 4223 hektár első osztályú termőterület, és 1400 hektáron termesztenek szőlőt.

Területén a szőlőtermesztés egészen a rómaiakig vezethető vissza, a török hódoltság idején azonban sok ültetvény tönkrement. A XVIII. század végére jelentős borexportőrré vált, hiszen a borok magas savtartalma a hosszabb szállítást is lehetővé tette, a filoxéra-járvány azonban itt is komoly károkat okozott. A II. világháború után termelési és minőségi problémák miatt 1959-ben elvesztette borvidék rangját, ezt azonban 1977-ben az újratelepítések hatására sikerült visszaszereznie.

A borvidéken elsősorban fehérborszőlőket, Chardonnay-t, Olaszrizlinget, Müller-Thurgaut, Zöld Veltelinit, Irsai Olivért, Cserszegi fűszerest, Traminit és Ottonel muskotályt termesztenek, de kezd terjedni a Sauvignon Blanc, a Rajnai rizling és a Leányka is, valamint még mindig fellelhető a korábban nagy területen termesztett Ezerjó is. A vörösborszőlők termesztése nem jellemző a területre, ám rozé alapanyagként a Kékfrankos, a Cabernet Sauvignon, a Pinot Noir és a Merlot előfordulnak.

Kiváló borait pedig a Balázs és Gesztesi családi pincészetben, a Borboléta Pincészetben, a Csaszkóczy Pincében, a Currus Kézműves Kispincében, a Darázsi Pincében, a Fülöp Pincében, a Gelbmann Pincében, a Gottwald Borászatban, a Hilltop Neszmély Borászati Zrt. pincészetében, a Horváth Családi Pincészetben, a Jónás Pincében, a Kiss János Pincészetben, Korom Péter Családi Pincészetében, a Kősziklás Pincében, a Simecz Pincében, a Szőllősi Pincészetben, a Turay Családi Pincészetben és a Wéber Családi Pincészetben lehet megkóstolni.

 

Zártkert pincével Baj Szőlőhegyen

További képekért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!

mor-etyek-buda-neszmely5.jpg

 

Hétvégi ház pincével és egy különálló présház pincével Bajon

További képekért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!

mor-etyek-buda-neszmely6.jpg

 

Pest megyei ingatlanok (X)

Fejér megyei eladó ingatlanok- Otthonterkep.hu (X)

Címkék: borászat szőlő borospince eladó ingatlan Velence Mór Etyek Csókakő Neszmély