Mesés ingatlanok borkedvelőknek a Villányi-hegység és a Mecsek lejtőiről
2016.07.13. 09:04 I galerika

Mesés ingatlanok borkedvelőknek a Villányi-hegység és a Mecsek lejtőiről

Új sorozatunkban minden héten ellátogatunk egy-egy borvidékekre, hogy megnézzük az adott táj legszebb ingatlanait. Ezen a héten a Villányi- és a Pécsi borvidék legszebb pincéit, présházait mutatjuk be nektek.

Villányi borvidék

A Villányi borvidék hazánk legdélibb fekvésű, egyúttal legmelegebb, legnaposabb borvidéke. 4522 hektárnyi területéből 2911 hektár első osztályú termőterület, és 2546 hektárnyi területen termesztenek szőlőt.

Mint sok más borvidékünkön, Villányban is a rómaiak honosították meg a szőlőtermesztést, majd a törökök elől menekülő rácok teremtették meg a vörösborfajták uralmát. A XVIII. században idetelepülő svábok pincéket és pinceutakat alakítottak ki, az 1980-as évek végétől pedig a kistermelők alapozták meg Villány hírnevét, melynek köszönhetően a település 1987-ben elnyerte a Szőlő és Bor városa címet.

A borvidék két, egymástól a termesztés technológiájában is eltérő körzetre, a Villányi- és a Siklósi körzetre oszlik. Míg Villányt a modern technológia és a tüzes vörösborok jellemzik, addig a Siklósi körzet kiváló fehérborairól híres. Villányban Kadarkát, Oportót, Kékfrankost, Cabernet sauvignont, Cabernet franc-ot, Merlot, Zweigeltet és Pinot noirt kóstolhat az idelátogató, míg Siklóson az Olaszrizling, a Tramini és az Ottonel muskotály a jellemző.

A vidék kiváló borait pedig Günzer Tamás pincészetében, Tiffán Ede és Zsolt pincészetében, a Sauska pincészetben, Gere Attila pincészetében, a Bock pincében, valamint a Vylyan szőlőbirtokon és pincészetben kóstolhatják meg a borkedvelők.

Családi ház borospincével és két kiváló lehetőségeket tartogató ingatlan Palkonyán

További képekért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!

pecs-villany1.jpg

Lovarda, szőlő és pince két telken, Harkányban

További képekért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!

pecs-villany2.jpg

Borospince teljes berendezéssel Villánykövesden

További képekért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!

pecs-villany3.jpg

Pécsi borvidék

A Pécsi borvidék a Mecsek déli lejtőin, összesen 7000 hektáron terül el, melyből kiugróan magas, 6416 hektár az első osztályú termőterület aránya. Területéből azonban mindössze 823 hektáron termesztenek szőlőt. Klímája a Villányi borvidékhez hasonlóan forró és száraz, különlegessége, hogy a Mecsek óvó hatása miatt még 440 méteres magasságban is lehetséges a szőlőtermesztés.

Az ókori Sophianae-ban és környékén is a rómaiak honosították meg a szőlőtermesztést, mely a Pécsváradi Apátság szerzeteseinek köszönhetően a középkorban is virágzott. A török hódítások idején a szőlőtermesztés visszaesett, ám a XVIII.-XIX. században újra fejlődésnek indult. Ekkorra már a borkereskedelemből befolyó összegek alapozták meg Pécs iparát, és a pécsi pezsgőgyártás alapborait is ekkor kezdték el termelni.

A borvidéken a török hódoltság után a vörösborok, elsősorban a Kadarka váltak uralkodóvá, a XIX. században azonban a fűszeres fehérborok váltották fel őket. Ekkor hozták be Ausztriából a híres pécsi Cirfandlit is, melyet Ausztrián kívül egyedül itt termesztenek, de az Olaszrizling, a Furmint, a Chardonnay, a Rizlingszilváni, a Hárslevelű, az Ottonel muskotály, a Királyleányka, a Tramini, a Rajnai rizling, a Zengő, a Zenit, a Zöld veltelini is meghatározó a környéken, közülük az Olaszrizling a legelterjedtebb.

Ezeket a kitűnő borokat pedig a Szabó Pincében, a Wekler Családi Pincészetben, a Planina Borházban, az Eberhardt Pincében, az Ebner Pincében, a Radó Vinotéka és Pincében, a Lisicza Borházban, a Hárs Családi Pincészetben és a Matias Pincében kóstolhatják meg, akik idelátogatnak.

Borospince a sziklakert alatt egy apartmanház udvarán Pécsett

További képekért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!

pecs-villany4.jpg

Hétvégi ház pincével a Csertetőn

További képekért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!

pecs-villany5.jpg

Nyaraló pincével Mohács Szőlőhegyen

További képekért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!

pecs-villany6.jpg

 

 

Ismerd meg az ingatlan környékét is (X)

Otthonterkep.hu - térképen a baranyai eladó ingatlanok (X)

Címkék: pécs borászat szőlő borospince eladó ingatlan Mecsek Villány Szigetvár Siklós