Budapesti panelparádé! - Mert panelban élni igenis menő!
2016.06.24. 09:33 I csorbazs

Budapesti panelparádé! - Mert panelban élni igenis menő!

A panelházakat megmagyarázhatatlan misztikum lengi körül. Annak ellenére, hogy maga a szó az építőanyagra utal, mégis egy komplex fogalommá tudta kinőni magát. Ez az a téma, amiről mindenkinek van véleménye, hiszen vagy maga is panelben él, esetleg egy barátja mesélt róla vagy csak az utcán jártában-keltében elmélázik azon, milyen lehet az élet egy nagy épület pici fachjában.

Magyarországon közel 800 ezer lakás található panelházakban, melyekben a teljes lakosság ötöde él.10 emeletes épület, sablonszerű lakások, gondozatlan gyep, télen hideg, nyáron meleg, ordibáló szomszédok, játszótér a betondzsungel közepén, kisbolt és kocsma a ház aljában, szemétkupacok lépten-nyomon. Jellemzően ez a sztereotip kép él az emberek fejében a panelházakról. A valóság azonban ennél sokkal árnyaltabb!

A panelházak és lakótelepek karrierje nem mindig volt ennyire beárnyékolva, hiszen a XX. század második felében igencsak népszerű lakhatási forma volt. Mára azonban olyan negatív asszociációkat hív elő, hogy ahol csak lehet kerülik a használatát. Így született meg a lakóparkok fogalma, amik valójában a lakótelepek modern megfelelői.

Nem kell azonban leírni a jó kis régi paneleket sem. Íme néhány érv, hogy miért nem!

Nem feltétlenül kell megfőni egy panelben nyáron!

Gyakran hallani, hogy a panelekben akkora a hőség nyáron, hogy már-már kibírhatatlan. Valóban, nyáron, amikor kint 30-35 fok van, akkor az bizony a lakásban is megemeli a hőmérsékletet. Szerencsére azonban a légkondi üdvözítő megoldást nyújthat. A klíma mellett döntöttek ebben a székesfehérvári panelben is, így már biztosan nem okoz gondot a nyár átvészelése.

További képekért kattints a fotóra!

szekesfehervar_elado_panel.jpg

 

Van belőle luxus is!

Tévedés, hogy panel csak ronda és sablonos lehet! Az, hogy ki milyen lakásbelsőt álmodik meg, az egyáltalán nem a lakás típusától függ, sokkal inkább a lakó kreativitásától. Ezt a XIV. kerületi panellakást például luxus minőségben újították fel!

További képekért kattints a fotóra!

xiv_kerulet_elado_panel.jpg

 

Lehet szép a környéke!

Egy panelház környéke ugyanúgy lehet rendezett és szép mint egy modern lakóparké. A kérdés azon múlik, hogy a környéken és a házban lakók mennyire tudnak és akarnak vigyázni a tisztaságra. Zöld lombokkal övezett például az az épület, melyben ez a 65 négyzetméteres panellakás vár új tulajdonosra.

További képekért kattints a fotóra!

xi_kerulet_elado_lakas_6.jpg

 

És még lehet menő is!

Egy panellakás sok lehetőséget rejthet magában. Ahhoz, hogy ezeket ki lehessen aknázni, nem kell más mint szépérzék és a felújításhoz némi muníció. Az eredményért azonban megérni! Íme egy példa!

További képekért kattints a fotóra!

dombovar_elado_panel.jpg

 

Címkék: panel eladó