Stockholm vagy Budapest? Te hol vennél lakást?
2015.06.17. 17:30 I fokvarid

Stockholm vagy Budapest? Te hol vennél lakást?

Játszunk egy összehasonlítós játékot. Annyi mindent lehet olvasni a külföldi nagyvárosok ingatlanárairól, hogy drágák vagy épp a magyarországi viszonylatokhoz képest egész olcsók. Kiválasztottuk most első körben Stockholmot és Budapestet, és megnéztük, hol mennyi pénzért mit tudnánk venni.

Szép város Budapest, és szép város Stockholm. Aki volt már ott, az nagy valószínűséggel szerelmes is lett a svéd fővárosba. Jó a fekvése, gyönyörűek az épületei, sok természetes vízfelület és park tarkítja. Könnyű közlekedni, az óváros rendben van tartva, bővelkedik kulturális látnivalókban. Egyedül az időjárás, ami nem mindig éppen a legbarátságosabb, de a mínuszokat is ki lehet bírni egy ilyen jó helyen.

Az összehasonlításban annyi a kritérium, hogy közel 30-50 és 70 millió forint értékben milyen ingatlanokat tudnánk venni a két városban. Példákkal illusztráljuk mire futná itt és ott a mi képzeletben összegyűjtött pénzünk.

*1 SEK 33,87 forint a MNB legfrissebb hivatalos devizaárfolyamán

Mit kapunk 30 millió forintért?

Stockholm:

Rettentő magasak az ingatlanárak, így ez a 25 négyzetméteres, 1 szobás lakás összesen 995 000 SEK (ez körülbelül 33,7 millió forint).

További képekért kattints a fotóra!

stockholm_30.jpg

Budapest:

Itt jóval nagyobb 30 millió forint környékén a kínálat. Vehetünk például egyből a Pasaréten egy 64 négyzetméteres, 2+1 szobás, kiskertes lakást. Az nem elhanyagolható jelenesetben, hogy Pasarét, amúgy az egyik legdrágább környék Magyarországon.

További képekért kattints a fotóra!

elado_lakas_volkmann_utca_otthonterkep.JPG

 

Mit kapnánk 50 millió forintért?

Stockholm: 

Ha kicsit több a képzeletbeli pénzünk, akkor 1 495 000 koronáért (körülbelül 50,6 millió forint), már egy egész szép kis lakáskát tudunk venni. Hogy miért a "kis" jelző? Ugyanis ez a lakás 52 négyzetméteres és 2 szobás, ráadásul Stockholm központjától is viszonylag messze található. Ennél a méretnél ebben az árkategóriában csak kisebbek voltak, de komolyan!

További képekért kattints a fotóra!

stockholm_50.jpg

 

Budapest:

50,4 millió forintért Budapesten például már 90 négyzetmétert vehetünk a menő és drága II. kerületben. 2+2 szobában kényelmesebben el lehet férni.

További képekért kattints a fotóra!

elado_lakas_tarogato_utca_otthonterkep.JPG

 

Végül milyen lakás jár 70 millió forintért?

Stockholm:

Ennyi pénzért a belvárosban már lehet venni 20-30 négyzetméteres kislakásokat is, és Stockholm közepétől kijjebb egyre nagyon lakásokat. Például ilyen 58 négyzetméteres "óriás", 3 szobás, fényes hipszter lakást. Ezt most 1 995 000 svéd koronáért árulják (körülbelül 67,6 millió forintért).

További képekért kattints a fotóra!

stockholm_70.jpg

Budapest:

69,5 millió forintért Budapesten már egy 230 négyzetméteres lakást vehetünk a Gellért-hegy lábánál. Mint például ezt a kényelmes 4 szobás, panorámás, zöldövezeti lakást. 

További képekért kattints a fotóra!

elado_lakas_szuret_utca_otthonterkep.jpg

 

Összegzés

Stockholm egyértelműen drágább, nem magyar fizetésekért lehet ott lakásokat venni. Ha ott a belvárosba akarunk költözni egy nagyobb lakásba, akkor több száz milliós lakásárakkal kell kalkulálnunk. Budapest, ilyen nemzetközi összehasonlításban sokkal olcsóbb. A legdrágább kerületek a kanyarban sincsenek a svéd főváros áraihoz képest.

Viszont egy kis kritika a végére, hogy összehasonlítva a magyar meg a svéd hirdetéseket (bár gondolom kevesen tudnak svédül, de nem is ez a lényeg), egyszerűen csak a képek alapján, ők már rájöttek, hogy végig kattintva a szép, igényes képeket, a vásárlók szó szerint beleszeretnek a hirdetésekbe. Ezzel szemben a magyar piacon igen csak kevés az igényes hirdetés sajnos. Érdemes a svéd példákat követni hirdetésfeladásnál! 

Címkék: budapest válogatás luxus belváros stockholm eladó lakás