Tarts lépést a korral, fizess online! (x)
2015.06.09. 14:00 I csorbazs

Tarts lépést a korral, fizess online! (x)

Az internet rohamos terjedése, az online számlakezelő rendszerek segítségével lehetőséget biztosít arra, hogy gáz, víz, szemétszállítási, lakásbiztosítási és egyéb közüzemi számláinkat kényelmesen, akár otthonunkból is rendezhessük. A Díjnet közreműködésével készülő sorozatunk második részéből megtudhatjátok, hogy milyen előnyökkel bírnak ezek a rendszerek, milyen hatással van a módszer terjedésére az internetgeneráció jelenléte, illetve mi a teendő költözéskor, ami, ugyebár, az említett korosztály életében meglehetősen gyakori jelenség.

„Könnyíts életeden az internettel!”

Az internet egész életünket, munkánkat és otthoni létünket is áthatja, mégis kevesen használják ki a benne rejlő ezernyi lehetőséget a mindennapok megkönnyítése érdekében. A Gemius által publikált 2014-es adatatok alapján, Magyarországon 74%-os volt az internet penetráció, vagyis a lakosság 74%-a használta az internetet. Emailek milliói cserélődnek naponta, tömegek olvassák a híreket a neten, esetleg játszanak valamit unaloműzésből vagy agytornáztatás céljából, sőt, egyre többen fizetik a számláikat online, számítógépek és okostelefonok segítségével.

internet_penetration_in_the_cee_region_gemius.png

Forrás: Gemius

 

Kiss Ádám, a Díjnet Zrt. vezérigazgatója szerint ez a trend jó alapot képez a Díjnet és ahhoz hasonló, online fizetési és számlakezelő rendszerek elterjedésére: „Fennállásunk óta évről-évre képesek voltunk növekedni, a felhasználóink száma ma már meghaladja a 300.000-et, és ezzel párhuzamosan a számlakibocsátói regisztrációk valamint az elektronikusan bemutatott számlák darabszáma is folyamatosan emelkedik. Az internet adta lehetőségeket és ügyfeleik számlafizetéssel kapcsolatos kényelmi igényeit egyre több szolgáltató cég felismeri és dönt úgy, hogy csatlakozik a Díjnethez.”

A Díjnet konszolidátori modellt valósít meg, melynek lényege, hogy több számlakibocsátó számláját lehet egy helyen elérni és azokat kényelmesen és gyorsan kifizetni. Mára már több mint 20 számlakibocsátó partnerrel rendelkezik a cég, csak idén három új szolgáltatóval bővült a repertoár. A csatlakozott legnagyobb partnereknél az elektronikusan bemutatott számlák aránya sok esetben meghaladja a 13-14%-ot.

dijnet-kenyelem_640x360.gif

A vállalat saját kutatása szerint igény lenne erre a számlarendezési módra, de egyelőre az információhiány gátat vet a robbanásszerű terjedésnek: „A felmérésből egyértelműen levonható az a következtetés is, hogy minél több ismerettel rendelkezünk az elektronikus számlázási rendszerekről, annál szívesebben váltanánk ezek használatára. Azok körében, akik egyáltalán nem ismerik a konkrét lehetőségeket, a váltási hajlandóság 53 százalék; az egy-egy adott rendszert már ismerő, de nem használó számlabefizetőknél ez az arány már 67 százalék; azok pedig, akik pontos ismereteket kapnak, korábbi ügyintézési szokásaiktól függetlenül 80 százalékban szívesen térnének át internetes számlafizetésre” - mondta el Kiss Ádám.

A Díjnet munkatársai szerint azok körében, akik az online számlakezelő rendszert választják a közüzemi és a telekommunikációs díjak rendezése a legnépszerűbb. Különösen elterjedtek ezek a módszerek a budapesti lakosság körében, mert a fővárosi szolgáltatók zöme – egy-két szolgáltatót leszámítva - jelen van a rendszerben.

Mit tegyünk, ha költözünk?

A költözés nagy gonddal jár! Nem elég, hogy életünket temérdek kartondobozba kell belesuvasztani, de még a különféle gáz, víz, szemétszállítási, lakásbiztosítási és egyéb közüzemi számlákról is gondoskodni kell. A költözés valójában nem köthető szigorúan életkorhoz, ám ha belegondolunk a fiatalabb generáció körében sokkal gyakoribb jelenség. Nem csoda ez, hiszen a fiatalok keresik helyüket a világban, és ez a lakóhelyek cseréjében is megmutatkozik, nem beszélve arról, hogy leggyakrabban harmincas éveikben vásárolnak saját lakást az emberek.

dijnet_kep1.jpg

A Díjnet lehetővé teszi, hogy néhány kattintással megoldjuk a költözéskor felmerülő ilyen jellegű problémákat. Négy nagy szolgáltató (Díjbeszedő, UPC, FŐGÁZ és Allianz) esetében a fogyasztási helyüket elhagyó ügyfeleknek lehetőségük van a szolgáltató ügyfélszolgálatán előkészített regisztrációt kérni, mely egy email segítségével a Díjnet számlakibocsátói regisztrációs oldalára irányítja őket. A rendszer a szükséges mezőket már előre ki is tölti, így csak egy ellenőrzés és megerősítés kell a regisztráció befejezéséhez.

Milyen előnyei vannak a Díjnet használatának?

Kényelmes, gyors és biztonságos. A rendszernek köszönhetően a jelentősebb szolgáltatók és regionális számlakibocsátók számlái egy helyen rendezhetők, könnyedén, akár pár perc alatt.

Többféle fizetési mód közül lehet választani. A legnépszerűbb a bankkártyás fizetés, ezen kívül egyes partner bankok (FHB, OTP, ERSTE, és CIB) internetbanki felületén és mobiltelefonos applikáció segítségével is lehet fizetni, valamint lehetőség van a csoportos beszedési megbízásra és egyedi utalással történő számlarendezésre is. Az ügyfelek körében a VPOS (virtuális bankkártyás fizetés) a legnépszerűbb fizetési mód, amely az úgynevezett 256 bites SSL titkosítással védett, a bankok által is használt megoldással működik.

A kifizetett számlák bármikor visszakereshetőek. Nem kell a papíralapú számlákat lefűzni, őrizni, a Díjnet rendszere biztonságos helyen tárolja helyettünk őket, elektronikusan. Ezek, ebben a formában ugyanúgy hitelesek, mint „hagyományos” társaik.

dijnet_kep2.jpg

Az ügyfelek személyes adatai biztonságban vannak. A rendszer működése magas szintű hozzáférés-védelmi eljárásokon alapul. A beérkező számlákról, a befizetési határidőkről e-mail üzenet érkezik, így nem lesznek elfelejtett számlák, nem kell többé papírokat böngészni és határidőket figyelni a naptárban.

Kapcsolat a szolgáltatókkal. A Díjnet lehetőséget biztosít a csatlakozott számlakibocsátókkal történő kapcsolattartásra, észrevételek, reklamációk jelzésére is.

Mérőállás lejelentése. Az online számlakezelő rendszerben lehetőség van a Díjbeszedő Holding Zrt. által számlázott mellékvízmérők mérőállását is lejelenteni.

Az internet széleskörű elterjedése átrendezi életünket. Ezek közt vannak olyan változások, melyeket nehezen fogadunk el, de akadnak olyanok is melyek megkönnyítik mindennapjainkat. Ilyen például a Díjnet rendszere is, mellyel ugyan az összes problémánkat nem tudjuk megoldani, de a számlakezelést jóval kényelmesebbé, gyorsabbá és egyszerűbbé tehetjük. 

 

Fizesd számláid online! (x) 

 

Címkék: ingyenes szolgáltatás elektronikus számla számlafizetés 1 gazdasági