Melyek a legnépszerűbb ingatlanok a keresők szerint?
2015.04.21. 15:35 I fodsza

Melyek a legnépszerűbb ingatlanok a keresők szerint?

A 12 és 20 millió forint közötti értékesítési árral, illetve 50–75 négyzetméter közötti alapterülettel rendelkező ingatlanokat keresik a leginkább a lakáspiacon. Budapesten a keresők körében a legnagyobb népszerűségnek Újbuda örvend, de sokan keresnek ingatlant a II., XII., XIII. kerületekben is. Országos szinten Budapestet és Pest megyét követően Veszprém megye a legnépszerűbb az Otthontérkép keresői adataiból készült elemzésünk szerint.

Az ingatlanpiac élénkülésével és a lakáskeresők igényeinek változásával a keresési szokások is nagymértékben módosulhatnak, az ár, a méret, a terület szerinti preferenciák átrendeződhetnek. Erről a folyamatról kívánunk havi rendszerességű elemzésünkkel pontos képet adni. Ehhez a portálunkon regisztrált több százezer keresést vizsgáltuk meg az ingatlankeresők keresési szokásainak feltérképezése érdekében.

Legkeresettebb ingatlanok ár szerint

Az Otthontérképet használó keresők körében márciusban a legtöbb - az összes keresésnek a 25%-a - a 12 és 20 millió Ft közötti ingatlanokra esett, de nagyon népszerűek a 10 millió Ft körüli otthonok, illetve a 20 és 35 millió Ft kínálati árral hirdetett lakások és házak is. A potenciális ingatlanvásárlók közel 70%-a ebben a sávban keresi a számukra megfelelő ingatlant.

 ar_kategoria.png

Az Otthontérképes ingatlankeresések közel 20%-a a nagyobb értékű 35 - 200 millió Ft közötti árral hirdetett ingatlanokra vonatkozik. A luxusingatlan kategóriában is van számottevő kereslet, a statisztika alapján minden 50. keresés során egy 200 millió Ft-ot meghaladó ingatlan iránt érdeklődnek.

A keresők körében március hónapban a 20-35 milliós ingatlanok népszerűsége nőtt legjobban (+1.4%) a megelőző félévhez viszonyítva, miközben a 20 millió Ft alatti ingatlanok népszerűsége nem számottevően, de csökkent.

 Legnépszerűbb méret

Az ingatlanok alapterületét tekintve az ingatlankeresők körében a legnépszerűbbek az 50-75 négyzetméter alapterülettel rendelkező otthonok, az összes keresés 30%-a ilyen típusú ingatlanokra vonatkozik. A keresők körében, érthető okokból, népszerűnek bizonyulnak a kisebb alapterülettel rendelkező garzonlakások is, az összes keresés 20%-ában 30-50 négyzetméter alapterülettel rendelkező ingatlanokat kerestek. Hasonló népszerűséggel bírnak a 75 és 100 négyzetméter alapterülettel rendelkező, jellemzően 2-nél több szobás családi lakások is.

 meret_kategoria.png

A nagyobb alapterülettel rendelkező ingatlanok közül a 100 és 180 négyzetméter alapterületűek népszerűek még, 100 keresésből 10-ben 130 négyzetméterig, 6-ban pedig 180 négyzetméterig keresnek ingatlanokat. A 180 négyzetméter feletti ingatlanokat egy szűk réteg keresi, az összes keresés mindössze 5%-ban állítanak be ilyen mérettel rendelkező ingatlanokra szűrést.

Elhelyezkedés

Az Otthontérképes ingatlankeresők körében a legnépszerűbb budapesti kerület a XI. volt márciusban, az összes budapesti keresés 11%-a Újbudán elhelyezkedő ingatlanra vonatkozott, a kerület legnépszerűbb városrésze pedig Kelenföld. A népszerűségi listán a következő hely a II. kerületé, a keresések 9,2%-a esett erre a kerületre, ahol a legtöbben rózsadombi ingatlanok után kutattak. A harmadik legnépszerűbb budapesti kerület a XIII. volt, ahol a kerület mindkét városrésze, Angyalföld és Újlipótváros is kimondottan népszerű.

 budapesti_keruletek.png

Budapest külsőbb kerületei kevésbé népszerűek a keresők körében, a IV. kerületre a keresések mindössze 2.6%-a esik. Csepelen, Rákosmentén, Pesterzsébeten az ingatlankeresők 1%-a, Soroksáron 0.5%-a keresett ingatlant március hónapban.

varosreszek_listaja.png

Országosan a keresések elsősorban Budapestre és a budapesti agglomerációra koncentrálódtak, az Otthontérképen ingatlant keresők 71%-a Budapesten, 11%-a Pest megyére szűrten keresett ingatlant. Ezektől a keresésektől eltekintve kiemelkedően a legnépszerűbb megye Veszprém megye volt, de sokan kerestek ingatlant Somogy, Fejér és Győr-Moson-Sopron megyében is.

megyek.png

A legkeresettebb tíz város között volt a budapesti agglomerációba tartozó Budaörs, Érd, Dunakeszi mellett Szeged, Pécs, Debrecen és Győr is.

 varosok_listaja.png

Ingatlan típus

A keresők típus szerint elsősorban lakásra és házra kerestek. A telekre, nyaralóra, garázsra indított keresések az összes keresés mindössze 10%-át tették ki márciusban.

ingatlan_tipus.png

Ingatlan állapot

A statisztikák alapján a legkeresettebb ingatlanok az állapotuk szerint az újszerű, új építésű és a felújított ingatlanok, az összes keresés 74%-ban ilyen állapotú ingatlant kerestek, nem elhanyagolható azonban a felújítandó vagy közepes állapotú ingatlanok iránti kereslet sem.

allapot.png

 

 

Módszertan

A keresési statisztika az Otthontérkép ingatlankereső portálon regisztrált kereséseken alapul. A keresések regisztrációja a kereső mezőkben rögzített keresési kifejezések (ár, méret), a részletes keresőben bejelölt kritériumok (típus, állapot, stb.), illetve a térképen történő területi keresések alapján történik, az arányszámok megbízhatóságát a több százezres nagyságrendű keresésszám biztosítja.

Címkék: elemzés keresési statisztika