Tényleg érdemes most lakásba fektetni Budapest belvárosában?
2015.03.23. 16:33 I otthonterkep

Tényleg érdemes most lakásba fektetni Budapest belvárosában?

Hozamok, befektetés, kamat, hitel, rövidtáv, hosszú táv, albérlet, ezek azok a szavak, amiket manapság egyre többet lehet hallani, amikor a lakáspiac szóba kerül. A befektetők valóban jelentős szerepet vállalnak most a lakásvásárlásoknál, főleg Budapest belvárosában. Szappanos Balázst, a Dominium ingatlanhálózat ügyvezetőjét kérdeztük a lakásbefektetéssel kapcsolatos trendekről.

Megéri-e, és ha igen miért, most lakást vásárolni befektetési céllal Pest belvárosában?

Először definiálni szeretném a belváros fogalmát: a banknegyed jelenleg a legdrágább környék az V. kerületen belül a Belgrád rakparttal együtt. Akár 100-150 ezer forintos négyzetméterár különbség is előfordulhat pár utcán belül. A legnépszerűbb rész most a József Attila tér - Szabadság tér közötti terület. Az alacsony banki kamatok miatt mindenképpen megéri vásárolni, hiszen egy átlagos állapotú 2 szobás lakáshoz már 25 millió forintért hozzájuthatunk, amit ki lehet adni akár 200 ezer forintért is havonta.

Milyen típusú lakást érdemes most venni a belvárosban befektetési céllal? (méret, szobák száma, elrendezés, ár, stb.)

Egy 1-2 szobás lakás, 30-70 négyzetméter és 15-30 millió forint között mozog, ami egyébként jelenleg a legkelendőbb kategória a piacon. Amíg fél évvel ezelőtt nagy volt a kínálat az ilyen típusú lakásokból, addig mára megfordult a trend: a kereslet messze felülmúlja a kínálatot. A hírekben olvasható átlag 5%-os ingatlan áremelkedéssel szemben a belső V. kerületben ez minimum1 10-15%. A jó adottságú lakásoknál nem ritka, hogy irányáron, vagy irányár felett licitálás útján kelnek el akár pár nap alatt is.

Egy erősen felújítandó a város szívében! További képekért kattints a fotóra!

10.jpg

Érdemes esetleg olyat venni , amit fel kell újítani, vagy inkább a kulcsrakész jövedelmezhet jobban? Mi a tapasztalat a konkrét vásárlók körében?

Abszolút vásárlófüggő: vannak a kényelmes vásárlók, akik ránézésre szeretnek bele ingatlanokba, akik nem szeretnének felújítással bajlódni, ők a kulcsrakész állapotot preferálják, míg a vállalkozóbb kedvű keresők kihívást látnak a felújításban, akár az alaprajz átrendezésével együtt is: egy nagy egy szobás lakásból 1+1 fél szobásat is kialakíthatnak akár, ill. a 2 szobásat 3 szobássá.


Mik lehetnek a veszélyei a befektetési típusú lakásvásáslásnak? 

Ha nem körültekintő a bérbeadó akkor lelakhatják a lakást, nagy rezsiköltséget hagyhat maga után a bérlő. Ezt elkerülendő érdemes közjegyző előtt hitelesíteni a bérleti szerződést, illetve bevett gyakorlat, hogy a bérleti díj tartalmazza a rezsiköltséget is, ami negyedéves elszámolással kompenzálódik.

Kis befektetés, magas hozam! További képekért kattints a fotóra!

4_8.jpg


Milyen hozamokkal lehet most számolni, összevetve az egyéb befektetési lehetőségeket?

7-8%os hozamot lehet realizálni, ami a jelenlegi banki alapkamat minimum kétszerese. Távlati lehetőségként az ingatlan értékének növekedése további plusz hozammal is kecsegtethet.


Aki befektetésből vásárol, az jellemzően ki is adja a lakást. Rövid vagy hosszú távon érdemes-e ezt most megtenni? Mi a tapasztalat?

Ez tulajdonosfüggő: hostelként, air bnb-n, vagy booking.com-on meghirdetve, napi forgalommal számolva, természetesen nagyobb bevételt lehet generálni, akár dupla bevételt is lehet realizálni, de sokkal több vele a munka is. Egy kisebb lakást 2 főnek 50-60 euróért ki lehet adni egy éjszakára és átlag 70 %-os kihasználtsággal szép bevételt lehet produkálni. Cserébe takarítás költség, amortizáció, és mindennapos odafigyelés szükséges.

Címkék: interjú befektetés kiadó belváros albérlet hozam bérlemény Budapest