Fővárosi nyüzsgés vagy kisvárosi nyugalom? – Budapest kontra vidék!
2014.08.07. 16:28 I otthonterkep

Fővárosi nyüzsgés vagy kisvárosi nyugalom? – Budapest kontra vidék!

Ingatlanvásárlást tervezve számos kérdés merül fel, és a vételár előteremtése mellett érdemes azon is elgondolkodni, hogy helyileg hol lenne előnyösebb saját ingatlannal rendelkezni. Míg a nyugati országokban rugalmasan kezelik a költözést, és könnyen váltanak egyik vagy másik város között, addig hazánkban még mindig nehezen szánjuk rá magunkat a változásra, még akkor is, ha ez számos előnnyel járna mind az elhelyezkedés, mint a szabadidős lehetőségek, vagy akár a munkalehetőségek kapcsán.

Az érvek és ellenérvek közé néhány konkrét ajánlatot is becsempésztünk.

Budapest vagy vidék? - Mi miért jó?

A fővárosba születve nehezen képzelik el sokan, hogy vidéken is teljes kényelemben élhetnek, és rendelkezésükre állnának mindazok a bevásárlási, kikapcsolódási formák, munka-, és érvényesülési lehetőségek, melyeket Budapesten már megszoktak. Ennek ellenére az Ingatlantájoló szakemberei szerint, a fővárosi rohanás és a folyamatos nyüzsgés egyre többeket sarkall arra, hogy ingatlanvásárlás kapcsán hazánk valamelyik csendesebb szegletében leljenek nyugalomra, és teremtsenek otthont. E téren alternatívát jelenthet a főváros környéki agglomeráció, ám tény, hogy Budapest közelsége, a gazdaságilag frekventált térség mégsem nyújtja azt az élményt, melyet egy kisvárosi otthon jelenthetne.

Még több képért és az ingatlan adatlapjáért kattints a fotóra

pannon.jpg

Vidékiként Budapestre érkezve pedig sokak számára jelenthet kihívást megszokni a fővárosi nyüzsgést, a tömeget, és talán ezért is döntenek sokan nehezen a váltás mellett. Tény, hogy Budapest nem csak a munkavállalás, vagy az oktatás terén tartogat számos lehetőséget, hanem karrierépítés, szórakozás, kultúra és művészet kapcsán is. Vannak, akik azt állítják, nehezebb a megélhetés a fővárosban, de ésszerűen megválasztva a bevásárlási lehetőségeket, a közlekedési formát, és természetesen lakásvásárlás alkalmával a kerületet, nem sokkal kerül többe az élet, mint bármelyik megyeszékhelyen. Mindemellett pozitívumnak számít, hogy a bérszínvonal messze meghaladja a vidéki városokban tapasztalhatót. Míg például főiskolai, egyetemi diplomával más városokban korlátozottak a lehetőségek, addig Budapest alkalmat kínál arra, hogy bárki kibontakoztassa a benne rejlő tehetséget, és végzettségének, képességeinek megfelelő állást találjon.

Még több képért és az ingatlan adatlapjáért kattints a fotóra

deák_1.jpg

Konkrétumok

Kétség sem férhet hozzá tehát, hogy a fővárosban az előrejutásra, az érvényesülére jobb esélyek vannak, mint vidéken, de nem lehet elmenni a megyeszékhelyek nyújtotta kínálat mellett sem. Kevés kivételtől eltekintve ezekben a nagyvárosokban is szép számmal akad munkalehetőség, és ha lakhatás szempontjából még e területek is túl zajosnak számítanának, még mindig letehetjük a voksunkat valamelyik környező kisváros mellett. A budapesti közlekedéssel összehasonlítva még akár 15-20 kilométerről is gyorsabban érhetünk be a munkahelyünkre, mint a fővárosban akár autóval, akár tömegközlekedési eszközzel. Nem véletlen, hogy sokan ingáznak a megyeközpontok közelében, így a csendes környék és a megfelelő munkalehetőség is adottak.

Még több képért és az ingatlan adatlapjáért kattints a fotóra

práter.jpg

De nem lehet elmenni az ingatlanárak kérdése mellett sem, hiszen albérletben lakni sem Budapesten, sem vidéken nem éri meg hosszabb távon. Az ingatlanpiacon tapasztalható alacsony árak ellenére a főváros az egyik olyan területe hazánknak, ahol kifejezetten a Budapest kínálta lehetőségek miatt meghaladják az ingatlanárak az országos átlagot. A külső kerületekben ugyan kisebb panelekhez hozzájuthatunk 5-6 milliós áron, de a frekventált kerületekben bizony 10-12 millió alatt nehezen találni megfelelő lakást. Ezzel szemben már a megyeszékhelyeken is 7-8 millió körül alakulnak a panel árak, a kisvárosainkban pedig ötmillió forint alatt, vagy annak környékén vásárolhatunk kisebb kertes házat, vagy jó állapotban lévő panellakást.

Még több képért és az ingatlan adatlapjáért kattints a fotóra

szeged.jpg 

A pesti éjszaka megbabonáz

Ha valaki már megtapasztalta a fővárosi nyüzsgést, a pezsgő éjszakai életet, a számos programot és a határtalan bevásárlási lehetőségeket, akkor bizonyára tudja, ilyesmire egy kisvárosban nem számíthat. Köztes megoldásként a megyeszékhelyek javasoltak, bár a pestihez hasonló léptékű éjszakai élettől nem kell tartania senkinek. A rohanó élettempó sokak számára egy idő után fárasztóvá, a nyüzsgés pedig felesleges teherré válik, nem véletlen tehát, hogy az élethelyzet változások miatt még mindig sokan költöznek vidékre Budapestről. A tízemeletes panelből érkezve, vagy a többezres szabadtéri programokat megunva igazi felüdülés lehet egy olyan kisváros, ahol a boltosnak mindig akad egy-két kedves szava, és az emberek megismerik egymást az utcán járva. A koncertek, az éjszakai élet, és a hatalmas csúszdaparkok helyett a saját kiskert növényeinek nevelgetése, a naplementében való gyönyörködés, vagy a közeli fürdőtó felkeresése emberléptékűbb, és nyugodtabb mindennapokat ígérnek. Így akinek erre az életritmusra van éppen igénye, az itthon könnyen rátalálhat.

De nem lehetetlen hozzászokni a főváros nyüzsgéséhez, sőt, egy-két hét alatt az ember maga is felveszi azt az élettempót, amivel a budapesti tartózkodás jár. Ennek ellenére azonban tény, hogy az állandó dugó, az útlezárások, a tömeg, az egymás felé néha bizony cseppnyi toleranciát sem mutató emberek, a plázák talán kissé felszínesnek és anyagiasnak tűnő világa mind olyan velejárói a fővárosnak, amelyeket a nyugodtabb életmódhoz szokott emberek valóban nehezen szokhatnak meg, vélik az Ingatlantájoló szakértői.

Még több képért és az ingatlan adatlapjáért kattints a fotóra

deák2.jpg

A döntés a miénk

Hogy a vidéki nyugalom, vagy a fővárosi nyüzsgés mellett érdemesebb-e letenni a voksot, azt mindenki saját vérmérséklete, az elérni kívánt célok, érdeklődési kör és életmód alapján döntse el maga. De remek megoldás lehet valamelyik megyeszékhely közelében ingatlant vásárolnia, így a nagyváros kínálta lehetőségek, és a vidék meghitt nyugalma is élete részét képezhetik. Mielőtt azonban azt gondolná bárki is, hogy Budapest csak kellemetlenségekkel jár a hétköznapokban, vagy a vidéki lét egyenlő az aktuális programoktól, szórakozási lehetőségektől, és jól fizető állásoktól való távolmaradással, fontos tudnia, hogy lehetőségek mindenhol adódnak, a rugalmasság és a megfelelő hozzáállás azonban nélkülözhetetlenek, telepedjünk le akárhol is.

Címkék: budapest lakás eladó vidék ingatlantájoló