Felvettek!? Gratulálunk! – Indulhat az albérletvadászat!
2014.07.24. 23:13 I otthonterkep

Felvettek!? Gratulálunk! – Indulhat az albérletvadászat!

A fiatalság egyik legszebb, legmeghatározóbb időszaka, amikor kirepülve a szülői fészek biztonságából, magunk mögött hagyva a jól ismert környezetet, nekivágunk a „nagyvilágnak”, és a sikeres felvételi után elköltözünk, vagy talán felköltözünk a fővárosba, vagy valamelyik nagyobb egyetemvárosba. Ahogy kiderülnek a ponthatárok, és véglegesedik, hogy kit hova vettek fel, elindul a nagy vadászat a legjobb albérletekért és bérleményekért.

Persze nem mindenki költözik ilyenkor, hiszen sokan továbbra is ott élnek ahol tanulnak az egyetemi/főiskolai éveik alatt is, sokan pedig nem aggódnak, mert biztosak a kollégiumi elhelyezésben (ami sok helyen alapvetően a felsőbb évesek privilégiuma). Ám őket, a sokak szerint szerencséseket, leszámítva ezrek azok, akiknek muszáj egy saját bérleményt, vagy legalább egy kiadó ágyat találniuk.

Mi most nekik szeretnénk segíteni egy kis iránymutatással, piacelemzéssel arról, hogy hol, merre, meddig, milyet és mennyiért találhatnak a piacon.


Mi vár rátok?

Az talán már szinte senkinek sem újdonság, hogy a legjobb lakásokat és albérleteket már szinte meg sem hirdetik a tulajdonosok, mert azok a diákok között kézről-kézre járnak. Persze van aki kizárólag ismerősön keresztül hajlandó idegent engedni a lakásába, na ők sem tartoznak a hirdetők közé, és hát vannak azok a lakások, amik ha a piacra kerülnek, szinte órákon, de akár perceken belül elkelnek.

Na ebbe a versenybe kell most sokatoknak, mint friss vadászok csatlakozni. Azért megijedni senkinek sem kell, előbb vagy utóbb, kisebb vagy nagyobb kompromisszukat kötve, akár a pénzügyi, akár a minőségi oldalon, de végül mindenki talál majd magának új fészket.

Milyenek az átlagárak?

Az átlagos bérleti díjakat a konkrét kínálatból határoztuk meg, vagyis ezek a számok az adott városban található kiadó bérlemények átlagárát mutatják. Talán nem meglepő, hogy a listát Budapest vezeti, az azonban talán igen, hogy Győr, Kecskemét vagy Szolnok alig van tőle lemaradva. A nagyobb egyetemvárosok közül (érthető módon) Miskolc a legolcsóbb, de itt az ingatlanok átlagára is hasonlóan alacsony országos összehasonlításban. Ez persze senkit ne tévesszen meg, hiszen az átlagos ár, az tényleg az átlagot jelenti, vagyis ettől akár jócskán eltérő kínálati árakkal is találkozhattok, ami adott esetben (jó elhelyezkedés, felújított lakás, stb.) indokolható.

átlagbérlet.png
Ez itt a kínálat, kérem!

A kiválasztás szempontja elsősorban az volt, hogy lehetőleg több különböző árkategóriájú lakást is megmutassunk. Az Otthontérkép kiadó lakásait tartalmazó térképszelvényén azonban ti állíthatják be az árat, a méretet, vagy az elhelyezkedést, így pontosabban is tudtok szűrni, keresgélni az ajánlatok között.

1. "A gang végén jobbra"

44 négyzetméternyi diáklak a Nyár utcában. Csak pár alapbútor valamelyik bútoróriásból (vagy otthonról), és akár egyedül, akár párral már el is lehet kezdeni a pesti egyetemisták végtelen mulatozással (és tanulással) "terhelt" éveit.

Még több képért és az adatlapért kattints a fotóra!

nyár.jpg

Albérleti kisokos

Az albérlet elnevezést a köznyelv legtöbbször nem megfelelően használja, ugyanis az albérlet nem egyenlő a bérlettel. A köznyelvben ez a két fogalom (bérlet, albérlet) régóta összemosódott, és inkább az albérlet elnevezést láthatjuk sok helyen visszaköszönni, sokszor helytelenül.

- Albérletről akkor beszélünk, ha a lakást, vagy annak egy részét (1-2 szoba) olyantól béreljük, aki szintén bérli az ingatlant. Ebben az esetben a bérbeadó a főbérlő, aki a tulajdonossal kötött megállapodást.
- Bérletnek, illetve bérleménynek pedig azt az esetet hívjuk, amikor a lakást, vagy annak egy részét, közvetlenül a tulajdonostól béreljük ki.

Mind a két esetre találni rengeteg példát, ám a bérlők legtöbbször az utóbbi esetben nevezik tévesen albérletnek azt, ami igazából bérlemény.

 2. Osztozkodjunk

Két, három, vagy akár négy fő számára (mondjuk négy ember esetén nem árt, ha párokról beszélünk) is praktikus választás lehet, ez a szintén belvárosi, mi több, az éjszakai élet központjában található 84 négyzetméteres lakás, havi 145 ezer forintért.

Még több képért és az adatlapért kattints a fotóra!

királyutca.jpg

Hasznos lehet áttanulmányozni egy korábbi cikkünket is, amiben azokról a trükkökről esik szó, amikkel a bérlőket próbálják egyesek tőrbe csalni. KATT IDE a cikkért!

 

3. Vékonyabb pénztárcákra szabva

A Szövetség utcában, de közel az Almássy térhez, egyszobás és bútorozatlan lakás, de mindössze 40 ezer forintért havonta, plusz a rezsi, természetesen. Lakótársat ide kicsit nehézkesebb szerezni, akivel megoszthatnánk a terheket, de ennek is csak a fantázia szabhat határt.

Még több képért és az adatlapért kattints a fotóra!

szövetség.jpg

4. Csak azért is Buda!

Ha nem is a Hegyvidék, a Rózsadomb, vagy valamelyik unalmas zöldövezet, de legalább Buda, és a Parlament a panoráma (balra). Osztozkodni itt is lehet, mert hálószobából kettő is van. A 86 négyzetméternyi Buda 150 ezer forint havonta, plusz a 40 ezres rezsi, amiben csak a villany nincs benne.

Még több képért és az adatlapért kattints a fotóra!

vízi.jpg

5. Debrecenbe kéne menni...

És ha már ott vagyunk, akkor 3 hálószobás lakást 145 ezer forintért lehet bérelni, ráadásul a hirdetés szerint új építésű házban. Mindezt félúton a belváros és az egyetem között. Főnyeremény.

Még több képért és az adatlapért kattints a fotóra!

debi.jpg

6. "Pécs! Fényes nap, itt színes a táj, mediterrán hangulatod az egekbe száll." (Punnany Massif)

A kiadó lakások árai és kínálata pedig változó. A Király utca azonban, Pesthez hasonlóan, itt is befutó lehet egy bérleményvadász számára. A lakás gépesített, fiatalosan bútorozott, klímával, új mosógéppel felszerelt. Mi kellhet még egy mai egyetemistának? Semmi olyan, amit ide leírhatnánk. A fotó ugyan nem a legmegkapóbb, de a hirdetésben lévő állóképek határozottan vonzóbbak.

Még több képért és az adatlapért kattints a fotóra!

király_pécs.jpg

Sok sikert a keresgéléshez mindenkinek!

Egyik sem az igazi? Keresgélj a több ezer ajánlat között az Otthontérképen! Kattints a térképre és irány a szörfölés!

kiadó.jpg

Elképzelhető, hogy egyes lakások hirdetése aktualitását veszíti a cikk megjelenésekor, hiszen, ahogy említettük, viszonylag gyorsan pörgő piacról van szó.

Címkék: budapest tipp egyetem trükk kiadó vidék albérlet főiskola kisokos bérlemény