Egyre több lakáshitel fogy - De nem Pesten
2014.04.24. 09:44 I otthonterkep

Egyre több lakáshitel fogy - De nem Pesten

Legalábbis a legnagyobb ingatlanközvetítő hálózat adatai szerint. A tavaly elindult otthonteremtő hitelezés nem robbantotta be az ingatlanpiacot az első pillanatban, de egy óvatos, lassú emelkedés már látszik, állítja a Duna House, és valóban valami hasonló rajzolódik ki az MNB hivatalos adataiból is.

HITEL? LAKÁSRA? - MAGA A PATÁS ÖRDÖG, VAGY KIVÁLÓ LEHETŐSÉG?

Az ingatlanközvetítő adatai szerint lassú ütemben nő a hitelből vásárlók aránya, még ha az országrészeket vizsgálva nem is egyforma meredekséggel. Összességében a hálózat értékesítési adatai alapján, amíg szeptemberben a Magyarországon megvásárolt ingatlanok 25%-át vették hitelfelvétellel kombinálva, addig lassú emelkedéssel ez arány februárban és márciusban valamivel 30% fölé kúszott.

hitel3_1.png

Ha ezt az adatot országrészekre bontjuk, sokkal érdekesebb a kép. A fővárosban ugyanis nincs ilyen trend a vizsgált időszakban, vagyis tavaly szeptembertől nézve nagyjából állandó az arány, 25% körüli. Budapesten tehát a vevők háromnegyede stabilan készpénzes vásárló. Nyugat-Magyarországon már mérhető az emelkedés, itt 25%-ról 30% fölé ment a hitelesek aránya, de a legnagyobb emelkedés Kelet-Magyarországon mérhető. Ezen a területen meredek a trend, 2013 szeptemberében 30% körüli volt az érték, amely mostanra szinte elérte az 50%-ot.

EZÉRT FONTOS, HOGY STABIL HITELPIACUNK LEGYEN

Nő továbbá a felvett hitelek átlagösszege is, miközben a Duna House árindexe nem mutatott emelkedést az elmúlt fél évben, vagyis a lakásárak stagnálnak. Tavaly szeptemberben a folyósított lakáshitelek országos átlaga 5,4 millió Ft volt, ez az év végére megközelítette az 5,8-at, idén márciusban pedig nem sokkal, de átlépte a 6 milliót.

hitel2.png

Az ingatlanközvetítő korábban közölt emelkedő tranzakciós és keresleti növekedésről szóló beszámolója mellett ezek az adatok is egy éledező ingatlanpiacot sejtetnek.

 

Eladó/kiadó ingatlanok most már házszámpontos címekkel is, közvetlenül a tulajdonosoktól! Kattints a képre, és találd meg új otthonod, vagy a következő befektetésed!

ot_hirdetés.jpg