Ezt a rezsicsökkentést überelje az új kormány, ha tudja!
2014.04.11. 12:37 I otthonterkep

Ezt a rezsicsökkentést überelje az új kormány, ha tudja!

Piacra dobták Magyarország és egész Kelet-Európa egyik első passzívházát.

Pilisszentlászlón, a festői Visegrádi-hegység közepén található az a mintegy 320 négyzetméteres családi ház, ami azontúl, hogy egy másfélszobás panellakás rezsijét emészti fel, most 120 millió forintért lehet új lakójáé. Piacon az ország első rezsitemető passzívháza, ami hat évvel előzte meg a hazai rezsicsökkentési harc kezdetét. De mit érdemes róla tudni?

 

Mitől passzívház ez? Teheti fel magának a kérdést bárki.

Hát attól, szól a válasz a tulajdonostól és egyben építőtől, hogy hihetetlenül energiatakarékos, de nem ám úgy, ahogy azt sokan elsőre gondolnák. Vagyis nem az a ház lényege, hogy a földből, a napból, vagy a szélből szerzi be a szükséges energiát, hanem az, hogy szinte nem is használ. Ahogy a tulajdonos, Mihály György fogalmaz, „Az a jó energia, amit nem használunk el”. Ennek fényében a szigetelés minősége a legfontosabb tényező. A házat 30 cm vastag szigetelés borítja minden irányból, mindeközben 3 rétegű ablakok engedik be a fényt, és tartják bent a meleget. A szellőztetést, hiszen oxigéndús friss levegőre még egy passzívházban is van szükség, pedig egy (szintén rendkívül energiatakarékos) szellőzőgép oldja meg, aminek a motorja annyi áramot fogyaszt, mint egy számítógép.

Kattints a képekre és nézd meg a ház többi fotóját!

1_3.jpg

És, ha jön a cidri?

Bár a ház lakói jellemzően sosem fűtenek, a tartósan zord időben (ha -15 Celsius-fok alatt van a hőmérséklet hosszú napokig) azért bekapcsolásra kerül a szintén extrán energiatakarékos hőszivattyú, ami pikkpakk felfűti a hüledezni kezdő belső tereket.

Ezen felül a házban hasznosul, egy tisztítórendszer közbenjárásával, a használt víz is. Vagyis fele annyi vizet használ az ingatlan, mint az átlag. Továbbá a végleges szennyvíz egy biológiai szennyvíztisztítón megy keresztül, ami miatt csatornaköltség sincs, és ráadásul a kerti növények még tápanyagban gazdag vízhez is juthatnak ennek köszönhetően, mondja az építő/tulajdonos. A ház építésénél, ahol csak erre módjuk volt gipszet használtak, ami nagyon jó páraszabályozó anyag, ami ha kell, könnyen elnyeli a felesleges párát, ha pedig arra van szükség, akkor kiadja magából.

Érdekesség
2020-tól minden új építésű háznak passzívnak, avagy fokozottan energiatakarékosnak kell lennie az Európai Unióban.

De hol megy be a Mikulás?

További érdekesség, ami miatt még az építési hatósággal is meggyűlt a tulajdonos baja, hogy a házon nincs kémény sem, hiszen nem igazán fűtik, így bár elsőre talán furcsának tűnik, de logikus, hogy a Mikulásnak a pilisszentlászlói passzívházban más útvonalat kell találni a gyermekek csizmájáig. Ennek megfelelően annak (a kéménynek) sincs plusz költsége. A rezsicsökkentés lépései így vélhetően kisebb súllyal szerepeltek a házban élők pártpreferenciájának kialakításakor, hiszen nem különösebben érintette őket ez az intézkedéssorozat.

Írd és mond, a mintegy 300 négyzetméteres ház teljes rezsije egy 1,5 szobás panelével vetekszik. A mintegy 40 ezer forintos havi villanyszámlából legalább 15 ezret a házban működő rengeteg kütyü fogyaszt (számítógépek, háztartási gépek). Vagyis a ház rezsije 25 ezer forint, plusz víz és szemétszállítás. Ennyi. A ház bekerülési költsége 7 évvel ezelőtt még jóval magasabb volt, mint egy hasonló méretű, átlagos házé, ám ma már annyiféle technológia érhető el, hogy lassan szinte egy kategóriában vannak az átlagos házakkal. A lényeg a szaktudás. Azon múlik szinte minden.

7_1.jpg

De ha ennyire jó, akkor miért akar innen bárki elköltözni?

A válasz prózai. Az évek során a tulajdonos mindhárom gyereke kirepült a passzív fészekből, beköltöztek a „bűnös fővárosba”, sőt, lassan a világ másik felére, és a szülőknek már túl nagy az ingatlan. Klasszikus életkörülmény változással magyarázható piaci viselkedés, nagyobból kisebbe költözéssel.

 

ELADNÁD INGATLANODAT? TÖLTSD FEL MOST INGYEN AZ OTTHONTÉRKÉPRE! KATTINS A KÉPRE ÉS PÁR EGYSZERŰ LÉPÉSBEN MÁR FENT LEHET A HÁZAD, LAKÁSOD!

ot_hirdetés.jpg

 

 

Címkék: ingatlan hirdetés eladó családi ház passzívház