Éledezik a lakáspiac - Egy újabb pozitív jel
2014.04.07. 16:43 I otthonterkep

Éledezik a lakáspiac - Egy újabb pozitív jel

"Mivel a válság alatt nagyon kevés új lakás épült, a használt ingatlanokat is bőséggel kínáló lakásbörze az egyetlen rendezvény, ahol az érdeklődők kényelmesen, személyes kapcsolatot teremtve találhatják meg leendő otthonukat" - mondta el Kövesdi Marcell, az V. Lakásbörze ügyvezető igazgatója.

Az V. Lakásbörzét 2014. április 26-27-én tartják a Lurdy Ház bevásárlóközpontban. A belépés pedig ingyenes. A Lakásbörzén az érdeklődők mintegy 100 ezer fővárosi, agglomerációs, és vidéki ingatlanról kaphatnak információt.



Kövesdi Marcell szerint egyértelműen 2014. lehet a fordulópont a magyar ingatlanpiacon. Jóllehet a lakásárak már évek óta alacsony szinten vannak (átlagosan 15 százalékkal csökkentek a válság kitörése, azaz 2008 vége óta), újdonság, hogy a banki alapkamat tartósan alacsony szinten van, ami egyrészt élénkíti a bankok finanszírozási kedvét, másrészt a betéti kamatokra gyakorolt hatása miatt a befektetési lakásvásárlást is ösztönzi.

Az utóbbira kedvező hatással van a rövidtávú lakás bérbeadás felfutása Budapesten. Mindezen túl a szakemberek egyetértenek abban, hogy 2014-re jelentős lakásigény halmozódott fel a lakosság körében, hiszen évek óta sokan halogatják a költözést. Míg Magyarországon mintegy 4-5 ezer új lakásra lenne szükség, az elmúlt években mindössze ennek alig harmada, 1400-1500 új lakás épült, az igények felhalmozódása miatt így jelenleg 8-10 ezer lakásra van aktív kereslet a piacon.

Mindezt megerősíti, hogy a Lakásbörze partner-ingatlan irodáinak jelzése szerint a kereslet az elmúlt hat hónapban jelentősen megugrott, a tavaszi hónapoktól a szakemberek pedig további felfutást várnak.

Ami a távolabbi jövőt illeti, Kövesdi Marcell elmondta: idén elindul a négyzetméter árak felzárkózása a válság előtti szintre, bár a folyamat minden bizonnyal lassú lesz, és akár 10-15 évig is tarthat.