Ilyen ma egy menő iskolai étkezde
Négyzetméter
2016.11.30. 16:34 I MeNa

Ilyen ma egy menő iskolai étkezde

Főleg francia diákok és tanárok élvezhetik azt a merész iskolai étkezdét, amit Versailles-ban alkottak meg francia tervezők munkája nyomán helyi kivitelezők.

A La Bruyère középiskolát a 19. században építették, akkor még étkezde nélkül, a kantint 1980-ban adták át, amikor bővítették és felújították a négy épületből álló komplexumot. Érdekessége egyebek mellett, hogy mivel lejtős telekről van szó, az étkezde egyik fele a föld alatt van, a megvilágítást tetőablakokkal oldották meg -olvastuk az archdaily.com szaklapon.

kantin_2.jpg

kantin_8.jpg
A kantin 70 méter hosszú, 14 méter széles és 6 méter magas belteret alkot. A hatalmas helyiség keleti részén van  konyha, a nyugatiba tették magát az ebédlőt és középen alakították ki a kiszolgáló egységet, valamint ugyanitt lehet kimenni a tetőteraszra, ami valójában a belső kert.
kantin_1.jpg
A tanároknak önálló terület áll rendelkezésre, de ez mégsem különül el annyira, mint gondolnánk, mert csak egy érdekes paravánfal választja el a diákoknak fenntartott ebédlőtértől.
kantin_9.jpg

Talán a középső rész a legérdekesebb, ott egy külön pihenő területet is kialakítottak, ahol alkalmi rendezvényeket, megbeszéléseket is tarthatnak.

kantin_5.jpg

Mindenütt kivételes minőségű faanyagokat, jobbára nyírfából készült borításokat alkalmaztak. Uralkodók a nyers felületek.

Címkék: iskolai étkezde francia építészek nyírfa borítás