A Budai Várban lakna? Nem egyszerű, de azért ne adja fel!
Kerületi legek
2016.08.18. 09:12 I dibig

A Budai Várban lakna? Nem egyszerű, de azért ne adja fel!

bvar.jpg

Ha valaki a Várban sóvárogva kukkant be a több száz éves épületekben álló, elképesztően vastag falú lakások ablakain, sőt még a cápauszony-alakú, mobiltelefon-jeladóerősítőt is szexinek találja (a középkori falvastagság nem éppen a mobil adatátvitelre méretezett) és annyira beleszeret a miliőbe, hogy hosszabb távon itt élne, netán ingatlant vásárolna, akkor nincs túlságosan könnyű helyzetben.

A bőven egymillió forint fölötti négyzetmérerárú, újépítésű luxuslakásokkal máskor foglalkozunk, ellenben a Várban azért semmi sem olcsó mulatság: akad itt a luxuspenthouse-kategória alatt is bőven, egymillió forintos négyzetméterár fölötti lakás.

Végül is logikus: magában a Várban lakóingatlan nincs túl sok, azok is zömében önkormányzati tulajdonban állnak, amelyek örökbérleti jogával azért kereskednek az emberek. Eladó magántulajdon pedig ritka, mint a fehér holló.

Valószínűleg a legtöbb várbéli lakás szájhagyomány útján cserél gazdát, vagy önkoris bérlőt. Elvétve azért akad (most a szűken értelmezett Budai Várnegyedről beszélek) hirdetett lakás is. Azt azonban tudni kell, hogy legjobb tudomásom szerint kivétel nélkül műemlékvédelem alatt állnak az itteni kecók, tehát legálisan toldozgatni-bővítgetni (Hál' Istennek) nem nagyon lehet, valamint, az önkormányzati örökbérleti jog átruházását követően benne van a pakliban, hogy jelentősen is emelhetik a többnyire jelképes, közös költség-szintű bérleti díjat.

Íme néhány ajánlat:

1hird.jpg

Például egy másfél szobás, 48 négyzetméteres öröklakás 75 millió forintért. Az exkluzív helyszínt meg kell fizetni. Vigaszdíjként: a közös költség alacsony, amiben a vízdíj is benne van. (Mondjuk ez kissé olyan, mint amikor a több tízmillió forintos autócsodát azzal hirdetnek, hogy alacsony a fogyasztása, de lehet, hogy valakinek szempont.


2kert.jpg

Akad azért jóval szolidabb árfekvésben, négyzetméterben a fentebbi harmada alatt 45 négyzetméteres, kétszobásként hirdetett lakás ezzel a cuki belsőkerttel. (45 m2 22,5 millióért).

 

3berleti.jpg

Na meg a bevállalósoknak tulajdonjog helyett önkormányzati bérleti jog. Igaz sokadikkerületi áron (persze tulajdonjoggal összevetve).

Az Úri utcában egy 81 négyzetméteres lakás főbérlői jogát 20 millió forintért kínálja az ötven éve ott lakó főbérlő. Itt a bérleti díj és a közös költség együttesen 26 ezer forint, de hát az nem biztos, hogy az idők végezetéig ilyen nyomott marad.

Akik viszont beérik egy kisebb tágabb sugarú körben: a várfal közelében, ők már jóval bővebb választékban csemegézhetnek.

 

Több, mint százezer ingatlan egy helyen (X)

Címkék: várnegyed valogatas i ker Vár kerületi legek önkormányzati bérleti jog