Kell ide a dohány a bulinegyed szívében
eladó/kiadó
2018.03.20. 05:00 I TothGeza78

Kell ide a dohány a bulinegyed szívében

Dohány utcai ingatlan mustrát vettem a fejembe, mivel pár évvel ezelőtt egészen mások (értsd: alacsonyak) voltak az árak, mint manapság. Nézzük, mi, mennyiért kapható a bulinegyed szívében.

Tudtad, hogy a Dohány utca Budapesten már közel két évszázada is fontos közlekedési útvonal volt? Itt vezetett el a Pest városát az ország keleti részeivel összekötő kocsiút, a mai Rákóczi út (akkor Hatvani út) úgynevezett mentesítő szakasza. Ennek köszönhetően több szálló és vendéglő nyílt az utcában, ilyen volt például az 1838-as pesti árvíz idején Déryné Széppataki Rózának otthonául szolgáló Arany Szitához nevű szálló is. A 19. század második felétől nagy arányban költöztek ide zsidó származásúak, így 1859-ben az utca elején avatták fel a pesti zsidóság nagy zsinagógáját, ami ma is a legnagyobb egész Európában.

A Dohány utca a nevét először a 211. számú házban lakó Anton Prinder tubák-, és dohánykészítő mesterről kapta: már 1817-ben (201 éve!) németesen Tabakgasse-nak keresztelték, majd 1850-től lett magyarítva a név Dohány utcára. A hosszú Dohány utca ma is különleges; gyönyörű neogótikus, eklektikus épületeivel egyben turista csalogató látványosság is, különösen mióta a bulinegyed határát is kijelöli.

A VII. kerületben lévő utca ma így sokkalta népszerűbb az ingatlanvásárlók körében, mint 1-2 évtizede volt. A külföldiek közül is sokan választanak itt befektetési céllal lakást, vagy lerobbant lakásokat szépen kipofozva turistáknak adják bérbe, nem csak magyarok, hanem néha külhoni kisbefektetők is!

Kezdjük mindjárt az itt található lakások feltérképezését egy megfizethetőbb garzonlakással. Esztétikailag gyönyörű felújított, 1 szobás (35 nm-es) lakáskáról van szó. A lépcsőház régi, de szépen karbantartott és a kapuból mindjárt egy virágokkal tarkított udvarra tévedhetünk. A legnagyobb hátránya, hogy földszinti, tehát télen valószínűleg magasabb a gázszámlája, viszont galériázott és a 21 millió alatti ár is ritka ma ezen a környéken.

dohany_utcai_garzon.png

A következő példánk egy két szobás, Zsinagógára néző, fiatalosan felújított második emeleti lakás. Világos és zajtól mentes. Az 59 nm-es lakást „potom” 47 millióért lehet megvásárolni.

dohany_utcai_2szobas.png

A Dohány utcai körutunkat pedig ezzel a két és fél szobás lakással zárjuk. A lakás tágas, két külön apartmanra osztható, teljes területe 75 négyzetméter. A hirdetésben egyértelműen befektetési célra, turisták fogadására ajánlják. A kialakítása talán modernre is sikeredett a málló vakolatú lépcsőház kontrasztjaként. A fotók szuperek, a ház hangulata lenyűgöző. Legalábbis számomra. Imádom. Az ára is szép, mondhatom: 65,5 millió forint.

dohany_utcai_ketesfel_szobas.png

 

Címkék: exkluzív lakás luxus kiadó belváros kiadó lakás eladó lakás eladó ingatlanok kiadó ingatlan luxuslakás Zsinagóga otthontérkép bulinegyed eladó belvárosi lakás Dohány utca belvárosi lakások eladó/kiadó kiadó budapesti lakások eladó belvárosi lakások eladó belvárosi lakások Budapest eladó budapesti lakások Budapest VII kerület eladó felújított lakás eladó budapesti ingatlanok kiadó budapesti ingatlanok eladó felújított lakások eladó lakások Dohány utca eladó belvárosi ingatlan lakás befektetési céllal