Ne ragadj le a lakáshitel miatt egy drága bankszámlánál !
2018.02.21. 05:00 I MeNa

Ne ragadj le a lakáshitel miatt egy drága bankszámlánál !

Kissé rendhagyó módon most a lakossági bankszámlákkal foglalkozunk, mivel olvasónk levélben jelezte: a felvenni kívánt lakáshitel törlesztéséhez a banknál kell folyószámlát vezetnie, aminek viszont drága az éves díja. Megnéztük, mit lehet ilyenkor tenni.

Bizony a legtöbb jelzáloghitel esetében a pénzintézetek előírhatják, hogy a banknál vezetett folyószámláról kell törleszteni a felvett hitelt. Ezek a bankszámlák jellemzően nem olcsók, évente több tízezer forintba is kerülhetnek, viszont teljesen feleslegesek, ha már van egy jól bevált, olcsó számlánk.

64977322_xxl_1_1.jpg

Mit csináljunk, ha nem akarjuk ezt a számlát és a velejáró költségeket? A Bank360 szakértői szerint csak kevesen gondolják át igazán, hogy mit is kér a bank. Nem kötelező ugyanis tranzaktálni és a jövedelmet sem kell feltétlenül ide érkeztetni, így elég, ha egyszerűen csak törlesztünk erről a számláról és más költséges szolgáltatást nem használunk. Ezzel nem szabadulunk meg minden díjtól, de csökkentjük a kiadásokat.

Nehezebb dolgunk van, ha teljesen meg akarjuk szüntetni a számlát: ha kötelezően előírta a bank, ki kell harcolnunk a szerződésmódosítást. Ha viszont nem volt kötelező, de például kamatkedvezmény járt érte, akkor jócskán megdrágulhat a hitelünk a számla bezárása után.

A pénzügyi szakértők szerint mindenképpen érdeklődjünk, hogy mivel jár, ha felmondjuk a folyószámla-szerződésünket, hiszen nagyot dobhat a havi törlesztőn, ha elveszítünk akár 1-2 százalékpontos kedvezményt. Drasztikus megoldás lehet, ha bankváltás keretében nem csak bankszámlát váltjuk le, de a lakáshitelt is kiváltjuk az új pénzintézet adósságrendező hitelével. 

Ha viszont akadálymentesen le tudjuk cserélni a lakossági bankszámlánkat, érdemes megnézni az ajánlatokat, mivel a Bank360 kalkulátora alapján akár 420 forintból is kihozhatjuk a bankolást havonta, például a Gránit Banknál, de nem kerül sokkal többe a Sberbank számlacsomagja sem, ráadásul az első évben különböző kedvezmények miatt szinte teljesen ingyenesre is kihozhatjuk a számla fenntartását.

A cikk megjelenését támogatta a Bank360.

Címkék: lakáshitel bankszámla Sberbank Bank360