PROFIRA KELL BÍZNI A KIADOTT LAKÁS KEZELÉSÉT!
2018.02.04. 06:00 I MeNa

PROFIRA KELL BÍZNI A KIADOTT LAKÁS KEZELÉSÉT!

Befektetésnek vásárolt lakásunknál bőven megéri profi lakáskezelőre bízni a kiadással és üzemeltetéssel kapcsolatos munkákat. Itt vannak érveink!

Egyelőre kevés kisbefektető fogadja el, hogy a bérbe adott lakásának-lakásainak a kezelése ugyanolyan profizmust igényel, mint magának az ingatlannak a kiválasztása, megvásárlása vagy finanszírozása. Számtalan gond alól mentesül az, aki nem sajnálja a szakszerű háttércsapattal rendelkező, sokéves bérbeadási és üzemeltetési tapasztalattal bíró lakáskezelő cég bevonását.

64977322_xxl_1_1.jpg 

Ma a magyar piacon egy 100 ezer forintos bérleti díjból 8-10 ezer forint a kezelői költség, ami eltörpül a szolgáltató által termelt értékhez képest. Mert mi is ez az érték: maga az idő, amit a lakóingatlan és a bérlők személyes és telefonos kezelésére, az utánajárásra, ügyintézésre, szakszolgáltatók felkutatására fordítanánk. Továbbá az a tudat, hogy műszaki és jogi oldalról is védve vagyunk és gyakorlatilag a minimálisra csökkentjük a bérbeadással járó kockázatokat.

Megerősítették ezeket a tapasztalatokat Zabeczki Kata és Presznyák Rita, a csaknem 100 ingatlant kezelő Premier Property Management Kft  ügyvezetői is. „Arra törekszünk, hogy állandó szakmai szolgáltatókkal álljunk rendelkezésre, ezzel biztosítjuk a folyamatos üzletmenetet, így nem fordulhat elő, hogy ne tudjunk orvosolni a problémákat, legyen szó szükséges, gyors műszaki beavatkozásról, elmaradt bérleti díj behajtásáról, a bérlőjelöltek előszűréséről vagy a bérbeadást megkönnyítő lakásfelkészítésről.” – mondták a szakemberek.

Zabeczki Kata az utóbbiról szólva utalt arra, hogy a bérbeadók sokszor nem figyelnek a részletekre. Például tévesen gondolják, hogy elég lesz megtartani a szülőktől visszamaradt, lerobbant, elavult bútorokat, legalább nem kell költeni erre. Ez óriási hiba, a bérlőjelöltek ugyanis válogatnak és a kellemes belsőt választják, aminek igenis része a jó minőségű, lehetőleg modern bútorzat.

20669378_xxl.jpg

”Sokéves tapasztalatból tudjuk, hogy mennyit számít, ha egy professzionális bérbeadó vagy egy rátermett lakberendező segít új arcot varázsolni a lakásnak. Egy ilyen otthon, kiváló minőségű fotókkal bemutatva rögtön megnyerő lesz – és akár magasabb bérleti díjért is bérbe adható, mint a hasonló paraméterekkel bíró lakások átlagos díja.” - érveltek.

Minthogy egyre több a külföldi bérlő, Presznyák Rita szerint elengedhetetlen a jó nyelvtudás, hiszen bármennyire is online folyik a kommunikáció, a személyes kapcsolattartás mindig előtérbe kerül. Az is fontos, hogy az ügyfelek mindig egyetlen, lehetőleg azonos kollégával álljanak kapcsolatban, ez nálunk követelmény, mindketten hosszú üzemeltetési és bérbeadási múlttal rendelkezünk és rendszeres jelentéseket is küldünk a velünk szerződött tulajdonosoknak-bérbeadóknak – tették hozzá.

A társaság egyelőre magyar és külföldi magánszemélyekkel áll üzleti kapcsolatban, de már tárgyal ingatlanfejlesztőkkel is, hogy az ilyen cégek által felépíttetett lakásoknál rögtön az átadás után megkezdődhessen a profi lakáskezelés.

„Az új építésű ingatlanoknál több olyan költség is van, ami már az átadáskor és közvetlenül utána is esedékes attól függetlenül, hogy mikor költözik be a bérlő. Gyakori, hogy hónapok telnek el anélkül, hogy a beköltözött bérlők kifizetnék az első időszak költségeit. Ez sem fordulhat elő, ha profi lakáskezelőre bízzák az ingatlanokat.” – érveltek a szakemberek. 

Úgy látják: a piac akkor lesz egészségesebb és szűri ki a nem hozzáértőket, ha kialakul valamiféle sztenderd értékelési rendszer, amiben a lakások tulajdonos-bérbeadóit, a lakáskezelő cégeket és a bérlőket is minősíthetjük. Olyasmi, mint amilyen például a közösségi taxiszolgáltatóknál vagy a rövid távú szállásadóknál már működik.

A cikk megjelenését támogatta a Premier Property Management Kft.

Címkék: közüzemi díjak lakberendező díjhátralék lakáskezelés ingatlan üzemeltetés lakásbérleti díj lakbérhátralék