Póruljárhat, ha kikerüli az ingatlanközvetítőt
2018.02.01. 06:00 I MeNa

Póruljárhat, ha kikerüli az ingatlanközvetítőt

„Ingatlanközvetítők, kíméljenek!” – olvasható egyre gyakrabban a hirdetések záró akkordjaként, vészesen jelezve, hogy az ingatlanközvetítőkbe vetett közbizalom mélypontra süllyedt. A legtöbben egyszerűen szóba sem állnak a mérhetetlenül gátlástalannak és rámenősnek tartott közvetítőkkel, és inkább saját maguk próbálnak szerencsét az ingatlan értékesítése vagy vásárlása terén.

40291884_xxl_1.jpg

Egyesek viszont a lakásvásárlást vagy értékesítést elképzelhetetlennek tartják ingatlanközvetítő közreműködése nélkül.

Fontos ezért, hogy amennyiben ingatlan eladásán vagy vásárlásán gondolkodik, és ingatlanközvetítő segítségét szeretné igénybe venni, körültekintően válasszon ingatlanközvetítőt.

Akár egy nagy népszerűséggel rendelkező profi ingatlaniroda, akár a közvetítői piacra újonnan belépő mellett dönt, jó, ha tisztában van azzal, hogy valamennyi ingatlanos előszeretettel alkalmaz kizárólagos megbízási szerződést.

A kizárólagosság lényege, hogy a megbízott közvetítő az általában irányadó közvetítői jutaléktól kedvezőbb mértékű jutalék fejében közvetíti az ingatlanát, Ön pedig vállalja, hogy a szerződésben rögzített ideig nem kerüli ki a közvetítőt, azaz a lakást kizárólag a megbízott közvetítő által hirdeti és/vagy értékesíti.

67349105_xxl_1.jpg

A kizárólagossággal ezért általában együtt jár, hogy Ön a megbízási szerződést meghatározott ideig nem mondhatja fel, nem folytathat az ingatlan értékesítésével összefüggésben aktív hirdetési és értékesítési tevékenységet, az ingatlan hirdetésére, értékesítésére a megbízott közvetítőn kívül nem adhat másnak megbízást, és közvetítői tevékenységet harmadik személytől nem igényelhet és nem is tűrhet el.

Az ingatlanközvetítő kikerülése, csakúgy, mint a megbízási szerződés egyéb okból történő megszegése általában nem marad büntetlenül, ugyanis a szerződést szegő eladó súlyos jogkövetkezményekkel számolhat.

Mégis, milyen következmények jöhetnek egyáltalán szóba?

A leggyakrabban a szerződésszegő eladó meghiúsulási kötbérfizetési kötelezettséggel tartozik, melynek mértéke a gyakorlatban legkevesebb a kialkudott jutalék fele, de van arra is példa, hogy a kikötött kötbér a jutalék teljes mértékét eléri, néhány esetben pedig akár meg is haladhatja.

Ráadásul, amennyiben a közvetítőnek a szerződésszegésből kára is származott, a kártérítési igényét a kötbéren felül is érvényesítheti. A korrekt és profi közvetítőket egyébként az is megkülönbözteti a kóklerektől, hogy amíg az előbbiek teljes körű tájékoztatást adnak a kizárólagosság megszegésének jogkövetkezményeiről is, addig az utóbbi körbe tartozók erről általában mélyen hallgatnak.

A súlyos jogkövetkezmények miatt tehát fontos, hogy a megbízási szerződést mindenképpen figyelmesen olvassuk el, mielőtt aláírjuk. A legjobb pedig az, ha a szerződésről előzetesen kikérjük egy ügyvéd szakmai álláspontját.

Szerzőnk dr. Bihary Ákos ügyvéd, a Jogado Blog szakértője

Ecovis Hungary Legal, ecovis.hu

Címkék: ingatlanközvetítő kötbér szerződésszegés megbízási szerződés