A magyarok fele elköltözne, ha nyerne 1 milliárd forintot
2018.01.27. 06:00 I MeNa

A magyarok fele elköltözne, ha nyerne 1 milliárd forintot

A magyar emberek majdnem fele azonnal elköltözne jelenlegi otthonából, ha nyerne 1 milliárd forintot, például az ötöslottón, ahol közelít efelé a főnyeremény. Közel ötöd részük biztosan külföldön kezdene új életet – derül ki az Otthontérkép Csoport legfrissebb, csaknem 2000 válaszadó véleményét összegző online felméréséből.

Az Otthontérkép Csoport legfrissebb, közel kétezer főt felölelő online kutatásában azt a kérdést tette fel, hogy lakhatási szempontból mihez kezdenének, ha nyernének 1 milliárd forintot. A kérdőívet kitöltők 47% budapesti, 12% közép-magyarországi, 8% nyugat-dunántúli lakos, 33% pedig az ország többi részén él. A válaszadók 42,4% véli úgy, hogy mindenképpen elköltözne jelenlegi otthonából, ha hirtelen ekkora összeggel gyarapodna a családi kasszája. 36,7% valószínűnek tartja, hogy idővel új ingatlan után nézne, de nem ez lenne az első, amire költene, míg 20,9% egyáltalán nem költözne.

kozli_1.PNG

A kérdőív kitöltésében részt vállalók 16,3%-a mindenképpen külföldön vásárolna új otthont, 66,3% a törzshelyét itthon megtartaná, de nem zárkózna el attól, hogy például egy nyaralót vásároljon az ország határain kívül. Mindössze 17,4% szeretne mindenképpen itthon ingatlant venni.

A külföldre költözők preferenciája országok tekintetében széles skálát mutat. Értelemszerűen többen választanák Ausztriát, feltehetően annak közelsége miatt, de népszerű a mediterrán térség is, úgymint Olaszország és Spanyolország. Sokak kedvence még Svájc, a Skandináv országok, Anglia és az USA is. A külföldre költözni vágyók 43%-a egy kisvárosban vagy egy faluban vetné meg a lábát, 30% választana egy nagyvárost vagy egy fővárost. A többiek inkább tengerpartra, egy erdei házra, saját farmra, esetleg saját szigetre költöznének.

kozli_2.PNG

Azok a válaszadók, akik inkább az ország határain belül maradnának nagyrészt Budapestet (30%), az agglomerációt (13%) és a Balaton környékét (29%) részesítenék előnyben. 8% vágyna a hegyekbe, ugyanennyien az osztrák határ mellé, 7% pedig valamely más vidéki településre. E válaszadók 40,8%-a egy nagyvárosba szeretne költözni, 38,2% pedig kisebb városba vagy faluba. A külföldre vágyókhoz képest ebben az esetben jóval magasabb (13,7%) azok aránya, akik saját tanyára, birtokra vágynának.

„Kettős mozgást figyelhetünk meg, amit most ezek a számok is alátámasztanak: egyrészt – nyilván a több munka-és szórakozási lehetőség, a többféle szolgáltatások miatt – még mindig sokan jönnének a fővárosba, másrészt viszont a fővárosiak közül is sokan választanának egy kisvárost vagy üdülőkörzetet a nyugalmasabb élet, a tisztább levegő reményében, ráadásul még olcsóbban is megúszhatják mindezt a fennálló árkülönbségek miatt. „– mondta Mester Nándor, az Otthontérkép Csoport vezető elemzője.

A szakértő szerint mindkét trend fontos információ az ingatlanfejlesztők számára, akik egy-egy régió, megye, város lakóinak vásárlóerejét, demográfiai adatait és az országon belüli vándorlást is figyelik, amikor beruházást terveznek.  

kozli_3.PNG

Mester Nándor hozzáűzte: a két évvel ezelőtt készített hasonló felméréshez képest többen képzelik el az életüket egy önálló családi házban. Most a kérdőívet kitöltők 57% nyilatkozott úgy, hogy legszívesebben egy családi házat építene ebből a pénzből, mellőzve a felesleges luxust és rongyrázást. Ugyanakkor az exkluzív igény is magasnak mondható, mert 14% egy villára vágyna, míg ugyanennyien egy „normális” lakásra, kicsit jobb környéken a mostanihoz képest, 12% pedig kifejezetten luxusingatlant választana. A válaszadók közül többen említették még vágyálomként a passzívházat, a loft lakást, a vízparti házat és a rönkházat is és jónéhányan építenének egy helikopterleszállót is.

Felszereltség szempontjából a legtöbben a kikapcsolódást biztosító dolgokra áldoznának, így például wellness-részlegre, kicsivel kevesebben (40%) fordítanának nagyobb figyelmet a biztonsági rendszerre, míg 38% tartózkodna a felesleges költekezéstől. 28% inkább az alapanyagok és felszerelések minőségére helyezné a hangsúlyt, míg közel ugyanennyien egy saját borospincét képzelnének el otthonukban. A szerteágazó igények között több esetben felmerül még az okosotthon kialakítása és egy saját műhely megépítése is.

 

 

Címkék: lottó borospince lakásárak passzívház luxusingatlan wellness szoba családi birtok loft lakás költözési hajlandóság külföldi ingatlan