Tökölődős szakit és silány anyagokat nem szabad használni a felújításnál
2018.01.15. 06:00 I MeNa

Tökölődős szakit és silány anyagokat nem szabad használni a felújításnál

Korábban az emberek fejében a lakásfelújítás a tavaszi és nyári időszakhoz kapcsolódott. Ugyanakkor évek óta enyhe a tél is, nem esik olyan nagy hó – ennek a síelni vágyók nem örülnek annyira – így a renoválás nem kapcsolódik annyira a melegebb évszakokhoz, legalábbis az esetleges fagyok által érintett belső munkák terén.

Hogyan is kezdjünk hozzá, mondjuk egy kisebb lakás felújításához? Főként, ha mindent szeretnénk – ahogy mondani szokás – az utolsó szögig, kicserélni és megújítani.

34051671_xxl.jpg

Már a legelején nem lesz könnyű dolgunk, amely a szakemberek összeszedését és kiválasztását illeti – ugyanakkor ezt a jelenlegi helyzetet hosszú lenne kifejteni. Az a szerencsés helyzet állt elő, ha a szakemberek oldaláról nézzük a dolgot, hogy rengeteg megrendelésük adódik, így a pontos felújítási tervek előtt legalább 2 hónappal próbáljuk meg a szakembereket elérni a naptárukban időpontot foglalni.

A másik nagyon fontos dolog, hogy az általunk felvázolt költségterv a munkálatok végére sosem tartja magát, sőt, legalább ennek duplája kiadással kell majd számolnunk. Ez aranyszabály, kérdezzünk meg akárkit, aki már többször csinált ilyet. Ha egymillióra gondolunk, nem ritka, hogy kettő lesz belőle.

34057411_xl_1.jpg

Egyrészt: egy teljes lakásbontás közben millió és egy újabb és újabb kicserélendő és felújítandó dolog merül fel. Másrészt pedig a felhasznált alapanyagok tekintetében sem tudunk „ésszerűen” spórolni, hiszen hosszabb távon a minőségi anyagok élettartama és használati értéke is magasabb.

Tehát a tartósabb és jobb minőségű ablakokat, nyílászárókat, csempéket, járólapokat és festékeket válasszunk, hiszen itt különösen igaz: az olcsó anyagokkal drága lesz a lakás, hiszen újra ki kell fizetni a horrorisztikus munkadíjakat, ha a rossz csempe felpattog, az egy évig jó csap feladja a „munkát” vagy a filléres festék lepattogzik...

Ha olcsó, „tökölődős” szakikat választunk, akkor a felújítás időtartama is simán kitolódhat, mire a végeredmény elkészül, hiszen a szakik ütemterve is mindig csúszik, így egy-egy előre megrendelt munka is később kezdődhet el, mint amire számítottunk. Ez különösen akkor gond, ha mondjuk hiteltörlesztőt is fizetünk és addig sem tudjuk kiadni a lakást (befektetésre vett lakás esetén).

Az egész okfejtés egyértelmű végeredménye ugyanakkor az, hogy érdemes felújítani lepukkant kéglinket, hiszen jelenleg a lakás bérleti piacon óriási különbség mutatkozik egy kevésbé „csinos” lakás bérleti díja, illetve egy teljesen felújított lakás bérleti díja között.

Ebben a szépen felújított józsefvárosi 3 szobás lakásban 1 szobát hirdetnek 55000 Ft plusz rezsiért. A mosdó és fürdő, valamint a konyha használata közös.

jozsefvarosi_lakas.png

 

Íme egy felújítandó „albérlet-szerű képződmény” a Dobozi utcában, melyet ebben az állapotában valószínűleg még hirdethet egy ideig a tulajdonosa, bár a kért négyzetméterár nem magas.

 

dobozi_utca_alberlet.png

Címkék: szakember gépészet nyílászárócsere költségterv felújítás tervezése felújítási terv