Mi a különbség Budapest és Ózd között? Mármint a drágulásban.
eladó/kiadó
2017.12.20. 06:00 I TothGeza78

Mi a különbség Budapest és Ózd között? Mármint a drágulásban.

Meglepő felfedezést tettek a közelmúltban a nevesebb lakáspiaci elemző cégek. E szerint érezhetően elkezdett nőni a vidéki ingatlanok ára is.

Persze, közel sem mindegy, hogy egy lakás ára tíz millióról nő tizenkét millió forintra vagy két millióról 2,4 millióra. Bár az árugrás mindkét esetben 20%-os. A példában szereplő 2 millió, illetve négyszázezer forint mégis egészen más megítélés alá esik.

E példák nem légből kapottak, hanem egy budapesti, nem túl jó környéken lévő kis lakás és egy ózdi egy szobás lakás összevetéséből adódik.

Ózdon a Bolyki főúton egy 28 nm-es, 1 szobás tégla lakás szép állapotú társasházban 2,3 millió forintba kerül.

ozd-laptkep-retro.png

Ha tovább gondoljuk ezt az összevetést, akkor könnyedén belátjuk, hogy még ugyanolyan mértékű áremelkedés esetén is jóval kisebb növekedésnek érzékeljük az ózdi 20%-ot, mint a budapesti 20%-ot.

Ráadásul az elmúlt 2-3 évben a vidéki árak nem csupán alacsonyabbak voltak, mint a fővárosiak, hanem nagyságrendekkel lassabban is növekedtek.

Különösen igaz ez a rossz hírű, nem épp prosperáló gazdasági mutatókat adó észak-keleti régióban. Ha tovább nézelődünk Ózdon, akkor például a Táncsics telepen 1+2 félszobás elfogadható állapotú lakás mindössze 2,2 millió forint. Igaz annyiban problémás a lakás, hogy a gázt és a villanyt vissza kell kötni és azért a konyhára és a fürdőre is ráfér egy alapos felújítás. A 34 ezer forint alatti négyzetméterár ugyanakkor Budapesten egy garázs vagy egy telek esetén is elfogadható árszint.

ozd_tancsics_telep.png

A városban még a nagyon szép állapotú lakások ára sem közelíti meg a főváros lerobbant részeinek árszintjét. Itt van például ez a Bolyki főúton lévő teljesen felújított és szigetelt két szobás lakás, amely szép konyhával tipp-topp fürdőszobával és egyedi mérős fűtéssel is mindössze 5,5 millió forint.

bolyki_fout_lakas.png

 

Címkék: lakás vidék eladó lakás eladó ingatlanok Ózd otthontérkép eladó/kiadó vidéki lakások vidéki ingatlanok vidéki újépítésű lakások vidéki társasházi lakások ózdi lakások