Új élet, új lakás: mit kell vinni, hogyan kell berendezni?
Home dekor
2017.12.16. 06:00 I galerika

Új élet, új lakás: mit kell vinni, hogyan kell berendezni?

Életünk során bármikor előfordulhat, hogy teljesen új életet kell kezdenünk, és új lakásba kell költöznünk. Ha egy távoli városban vagy országban találjuk meg álmaink munkáját, valószínűleg nem teljes berendezéssel költözünk, mint ahogy akkor sem vihetünk mindent magunkkal, ha egy válás, szakítás miatt kell továbblépnünk.

 

uj-elet-uj-lakas1.jpg

Kép forrása: connectorcountry.com

Első otthonunkat nem könnyű berendezni, egy újrakezdett életben pedig talán még nehezebb egy új otthont kialakítani, hiszen ragaszkodunk azokhoz a régi bútorokhoz, tárgyakhoz, melyekkel egykor úgy gondoltuk, hogy az egész életünket leélhetjük majd.

S bár ilyenkor egy új lakást szinte a nulláról berendezni elsősorban érzelmileg nehéz, van néhány praktikus dolog, amivel mindezt megkönnyíthetjük.

Kis lakás teljes berendezéssel a VIII. kerületben

uj-elet-uj-lakas4.jpg

Még több képért kattintson a fotóra!

Vegyük számba, mink van!

Akármilyen kevés holmival is költözünk, néhány kisbútort azért biztosan magunkkal viszünk, ezért ezek meghatározó darabjai lehetnek új otthonunknak elsősorban stílus, de színvilág tekintetében is. Ha átlátjuk, milyen berendezési tárgyakkal rendelkezünk, könnyebb lesz meghatározni, milyen bútorokat kell még vennünk, elsősorban funkcionalitás, másodsorban design szempontjából.

Határozzuk meg a költségeket reálisan!

Egyrészt nézzük meg, hogy kb. mennyibe fognak kerülni azok a dolgok, amiket már rögtön költözködés után meg kell, hogy vegyünk, másrészt mérjük fel, hogy mennyit költhetünk első körben. Ezek után, hogy drágább vagy olcsóbb darabokat, új vagy használt bútorokat veszünk, az már anyagi lehetőségeinktől függ.

Mérjünk!

Mielőtt elindulnánk a nagy bútorbeszerző körútra, mindent pontosan mérjünk le, és jegyezzünk fel. Ha elképzeltük, hova vennénk egy-egy nagyobb bútordarabot, írjuk fel azt is mekkora az a minimális és maximális méretű bútor, ami az adott helyre elhelyezhető. Kihúzhatós darabok esetében azzal is kalkuláljunk, hogy az adott bútor maximum mekkora helyet foglalhat kihúzva.

Ár vs. minőség

A nagyobb bútorok esetében mindenképp tervezzünk hosszútávra, és inkább drágább, de tartós, minőségi darabokat vegyünk, a kisbútorokon és a kiegészítőkön azonban spórolhatunk.

Időtálló darabok

Ha hosszútávon szeretnénk spórolni, fontos, hogy az új bútorok, különösen a drágább darabok, ne csak minőségileg legyenek hosszú életűek, hanem stílus szempontjából is. Azaz válasszunk klasszikusabb darabokat, amik nem mennek ki néhány év múlva a divatból.

Klasszikus bútorokkal berendezett lakás a VII. kerületben

uj-elet-uj-lakas2.jpg

Még több képért kattintson a fotóra!

Ha kell, kérjünk segítséget!

Ha nagyon szűkös a keret, és még az alapdarabokat sem tudjuk megvenni, kérdezzük meg rokonainkat, barátainkat, nincs-e néhány rég nem használt bútoruk, vagy nézzünk szét a bolhapiacokon. Ebben a VIII. kerületi lakásban például remekül megférnek a régi és új bútorok.

uj-elet-uj-lakas3.jpg

Még több képért kattintson a fotóra!

Egy kis festék sokat segíthet

Ha innen-onnan vagyunk kénytelenek különböző stílusú bútorokat beszerezni, akkor is kialakíthatunk egységes képet egy kis festék segítségével. Az eklektikus stílus, most úgyis menő, a megfelelő színek pedig összekapcsolják a különböző stílusú bútorokat.

Címkék: design lakberendezés festés új élet újrakezdés lakáskeresés új lakás bútor vásárlás használt bútorok home dekor új bútorok