Miskolcon csak berúgni könnyű, minden más drága
2017.11.04. 06:00 I Otthon

Miskolcon csak berúgni könnyű, minden más drága

Aki valaha volt már Miskolcon, az tudja, hogy körülbelül negyedannyi pénzből lehet berúgni a kocsmákban, mint Budapesten. Minden más ugyanannyiba kerül, még az albérletárak is lassan utolérik a fővárosi albérletek árát. Mennyi élet az sorozatunkban most Miskolcot vizsgáljuk meg, segítségképp a Numbeo oldalt használtuk.

Miskolc egykor tündőklő iparváros volt, mára a gyár, ahol rengetegen dolgoztak, megszűnt. Ezzel együtt a térség fejlődése egy ideig megrekedt, majd ahogyan váltották egymást a polgármesterek, igyekeztek rendbetenni mindent, amit csak lehetett. Így épült meg a Szinva terasz, plázák nyíltak, egyre több paneltömböt újítottak fel, egyre több lehetőséget igyekeztek megadni az ott élőknek a mindennapi élethez.

Ami biztosan olcsóbb, az a piálás, egy korsó sör és egy feles is feleannyiba kerül Miskolcon, mint a fővárosban. Az éttermek árairól ez már nem mondható el, a turisták által igen kedvelt Pisztrángos Lillafüreden, bőven fővárosi árakkal kínálja a frissen kifogott és megsütött pisztrángot.

A főutcának nevezett rész maga a belváros, ha úgy tetszik, Miskolc Váci utcája és Kazinczy utcája egyben. Ott sétálva egyértelműen látszik, hogy az emberek mire költenek főleg: kínai boltok portékáira és kajára. Az átlagfizetés körülbelül 110-125 ezer Ft havonta, ehhez hozzá kell tenni, hogy az élelmeszer ára pontosan ugyanannyi, mint Budapesten, hiszen Tescóban, Aldiban és Lidlben vásárolnak a miskolciak is.

A helyi piac a Búza téren valamivel olcsóbb, mint a fővárosi piacok, a kistermelők áruit sokan veszik. A tömegközlekedési eszközök pusztán a villamosból és a buszokból állnak, a jegy ára 300 Ft, ami magasnak számít ahhoz képest, hogy a fővárosban 350 Ft-ért akár két metróval is utazhatunk átszállással. 

A ruházkodás is ugyanannyiba kerül, mint Budapesten vagy bárhol máshol az országban: a plázák boltjai pontosan ugyanazt kínálják, ugyanazok a márkák vannak jelen ott is. Látható tehát, hogy az átlagosan számolva havi 120 ezres fizetésből mennyi maradhat, ha az ember nekiáll költekezni.

A panellakások havi bérleti díja 60-80 ezer Ft, és erra még rá kell számolni a rezsit és az étkezést. Egy átlagember tehát a fővárosban sokkal jobban élhet. A Numbeo szerint az észak-keleti városban a lakásbérleti díjak 50 %-kal olcsóbbak, mint a fővárosban, de ehhez mindenképpen hozzá kell venni azt is, hogy mennyi az átlagkereset. 

Az ingatlanárak az eladási piacot nézve már jóval barátibbnak tűnnek a budapestieknél, egy dolgot azonban ne felejtsünk el: Miskolcon az eladó ingatlanok nagy hányada panellakás, így bár a 6-8 millió forint olcsónak tűnhet, de mégsem az.

Diósgyőrben, távol a belvárostól háromszobás, kertkapcsolatos lakás kiadó havi 150 000 Ft-ért

Kattintson a képre!

2_26_1.jpg

Panellakás az Avason havi 70 000 Ft-ért kiadó, a lakás 2+1 szobás

Kattintson a képre!

8_10.jpg

77 négyzetméteres, 2+2 szobás panellakás 15 millióért eladó

Kattintson a képre!

2_27_1.jpg

Avasi, 2 szobás, 55 négyzetméteres panellakás 7 millióért eladó

Kattintson a képre!

3_21_1.jpg

 

 

Címkék: ingatlan miskolc Avas lakótelep eladó lakások Miskolc mennyi az élet eladó panelek Miskolc