Polgári gyöngyszemek Budapesten
2017.10.27. 06:00 I TothGeza78

Polgári gyöngyszemek Budapesten

Bevallom férfiasan, mindig is jóleső bizsergés fogott el, amikor egy száz év körüli, eklektikus stílusban épült, négy-öt emeletes sarokház gyönyörű, ívelt ablakos sarok lakásaira téved a tekintetem.

Az efféléket nem csak Budapesten, de a vidéki nagyvárosokban alaposan megbámulom. Volt szerencsém még jóval az 1998-as árrobbanás előtt megnézni egy 160 nm-es egykori társbérletet. A parkettán „bombatámadás” nyomai éktelenkedtek és nem csak a falról, de az ajtókról és az ablakokról is mállott a festék.

Egy lakást cseréltünk volna nagyobbra, de az akkori 4,5 millió forintos ár kimondhatatlanul sok volt. A négy hatalmas szoba egyenként is nagyobb volt, mint egy garzonlakás, hosszú dupla erkélyek futottak előttük és a középső nagy nappali díszeként hatalmas ívelt ablakokon áradt be a fény.

Azóta is sokszor eszembe jut, hogy az akkori 4,5 millió forint, mondjuk egy akkor másfél millió forintos teljes felújítást is beleszámítva, tehát a 6 milliós gyöngyszem, ma valahol 60-80 millió forintot érne. Nyilvánvalóan eltelt 20 év is, így az árakat nem lehet ilyen módon összehasonlítani, de a bő tízszeres árugrás az eltelt hosszú idő ellenére, több mint figyelemre méltó.

Átlag ember számára nem elérhető – de a fotókon lehet benne gyönyörködni - ez a VII. kerületi Dob utcai lakás. Az eklektikus lakóházban elhelyezkedő polgári lakás 168 nm-es, a két szinten 4 szobát találhatunk. Az egész lakás nagyon ízlésesen, patinásan került felújításra, kínálati ára 119 millió forint.

dob_utcai.png

De nem csak a négy-öt emeletes régi polgári házakban találunk ilyen gyöngyszemeket, de a XIX. század fordulója környékén épült villa lakások is megdobogtatják a szívemet. Ugyanakkor itt az árak még magasabbak, mint a klasszikus polgári házakban, hiszen itt nem 40-60 lakásos bérházakról, hanem meghitt, 2-4-6 lakásos, régen felszabdalt villabeli otthonokról van szó.

Az ilyen villalakásokat nagy számban megtaláljuk a Gellért hegy alján, például a Ménesi úton, Pasaréten, a pesti oldalon pedig néhol az Andrássy úton és természetesen Zuglóban, vagy Ómátyásföldön.

A Naphegy lábánál, a Gellérthegy utcában találtuk ezt a szintén felújított és stílusosan berendezett 111 nm-es, polgári hangulatú lakást. Az ingatlan irányára 77 millió forint.

gellerthegy_utca.png

Aktív nyugalom a belvárosban

 

Címkék: exkluzív lakás belváros gyöngyszem felújított kiadó lakás eladó lakás eladó ingatlanok Budapest otthontérkép polgári lakás kiadó ingatlanok eladó/kiadó eladó budai lakások Budapest I kerület eladó belvárosi luxus lakás eladó budapesti lakások felújított lakások Budapest VII kerület eladó budapesti ingatlanok belvárosi lakás Budapest Dob utca Budapest Gellérthegy utca