Miért átverés a "Csendre és nyugalomra vágyóknak" hirdetési szöveg?
eladó/kiadó
2017.10.25. 06:00 I TothGeza78

Miért átverés a "Csendre és nyugalomra vágyóknak" hirdetési szöveg?

Azon kevesek közé tartozom, akik pusztán hobbiból is szívesen böngészik az ingatlanhirdetéseket. Talán az elmúlt hosszú-hosszú évek tapasztalata mondatja velem, hogy már néhány szóra is felfigyelek, és bizony gyanakvóvá tesz néhány kifejezés.

Ezekből szemezgetnénk most néhányat és igyekszünk nem a hétköznapi naivitással hozzáállni, hanem lerántani a leplet a valóságot megszépítő, szép idegenszóval eufemisztikus kifejezésekkel.

Nézzünk is néhányat az egyik személyes kedvencem „Ön kedvére alakíthatja”, ami valójában a totálisan lepukkant, tégláig visszabontandó, kolosszális pénznyelő otthont juttatja az eszembe. A másik örökzöld fordulat a „barátságos, kis ékszerdoboz”, amely egy agyon gondolkodott, elsőre jópofa és látványos, de sok esetben inkább egy élhetetlenül apró kis lyukat jelent sok kompromisszummal.

A IX. kerületben találtunk egy olyan lakást, amely 44 nm-es és kétszintes!, ugyanakkor kertkapcsolatos is. Ez azért lehetséges, mert egy Ferenc körúti bérház földszintjén helyezkedik el és a lakás ajtaja előtt – nem tudom mennyire hivatalosan – kisajátítottak egy „előkertet”. A hirdetés fotói sem éppen ideálisak, mert lámpafénynél készültek és homályosak is. Ez a lakás, most áron alul 21,5 millióért kelleti magát.

ferenc_korut_elokert.png

Gyanakszom még akkor is, ha a földszinti „kertkapcsolatos” szavakat olvasom. Új lakásnál még hagyján, mert ott egy asztalterítőnyi fűfelületet kapok általában nagy erkélyajtóval és persze túlontúl közeli szomszédokkal. De nem is ez az igazi gáz, hanem egy barátságos kis kertre néző típusú lakás, egy régebbi társasházban. Itt figyelnek ugyanis be a remek szuterének.

Ha első látásra hihetetlenül jó áron, mennyezetbe épített lámpákkal, tükrös ajtókat és hiperszép kialakítást látunk, és nem értjük miért ennyire olcsó, nézzük meg még egyszer a hirdetést és valahol megtaláljuk elrejtve a megoldást. Az ilyen lakásokba legalább két-három vagy még több lépcső vezet le, amivel néhányan ugyan meg tudnak barátkozni, de a nagy többség még akkor sem szeret pincében lakni, ha mindenütt a XXI. századi dizájn veszi körül.

Ilyen hiperszépen felújított ez a két szobás lakás is a III. kerület, Pacsirtamező úton, amely csábító is lenne, ha nem az alagsorban alakították volna ki. A 45 nm-es kégli ára 11,69 millió forint.

pacsirtamezo_lakas.png

Hosszan sorolhatnánk még, a jobbnál jobb szépítő jelzőket, de szeretnék tartogatni néhányat a következő bejegyzésre is. De azért álljon itt, egy szofisztikáltabb jelző „a csendes helyen” is.

Ez sokszor ártatlan félmondat, ám nem ritkán használják az olyan otthonok megjelölésére, melyek felkereséséhez fél napi hideg élelem szükséges. Ennél is cifrább változata az előbbinek, a „csendre és nyugalomra vágyóknak” fordulat és számos hasonló értelmű társa. Különösen vigyázni kell azoknak, akik falvakban vagy kisvárosokban keresgélnek, mert itt nem csak az Isten háta mögötti, hanem sokszor veszélyes, elhagyatott környékek jelölői az imént citált jelzők.

Az alábbi közepes állapotú kockaházat, Balassagyarmattól 10 percre, a mindössze 625 lelkes Ipolyszög településen hirdetik. A 86 nm-es, 3 szobás házért 4,49 millió forintot kérnek.

ipolyszogi_haz.png

Nyerjen Philips termékeket! (x)

 

Címkék: budapest lakás vidék családi ház eladó ház zöldövezet felújított kiadó lakás eladó ingatlan eladó lakás eladó családi ház kiadó ingatlan otthontérkép eladó/kiadó Budapest III kerület felújított lakások budapesti eladó lakások vidéki családi házak Budapest IX kerület vidéki ingatlanok szuterén lakás