Jön a fűtésszezon – válaszd a legkisebb kecót!
Eladó/kiadó
2017.10.07. 06:00 I TothGeza78

Jön a fűtésszezon – válaszd a legkisebb kecót!

A napokban, a reggeli hidegek megérkeztével éppen azon gondolkodtam, hogy jönnek a hidegebb hónapok, milyen gazdaságos, ha valakinek nem kell nagy rezsit fizetnie, mert pici a lakása. Másodszor pedig az jutott az eszembe, hogy de szuper, a takarítással sem mennek el fél napjai. Ugyanakkor én már egyedülálló „legényként” is családra vágytam, ez viszont nem összeegyeztethető az apró, „gazdaságos” lakással...

A sűrűn lakott, európai nagyvárosokban már egészen apró lakásokból is bőven van kínálat, vannak akár 7-10 (!) négyzetméteres, nagyobb „ablakos gardróbszekrények” is, amelyekben mindössze egy kinyitható ágy, egy főzősarok és – jó esetben – egy mini wc és zuhanyfülke fér el, ráadásul mindez egy légtérben. (Kivéve a wc-t, amit a legkisebb lakások esetén a folyosón külön találunk, például Párizsban. Ám sajnos ezek a „lyukak” is csak horror árakon elérhetőek.

Mivel imádom a lakásokat – ezt talán mondanom sem kell – szívesen körbenéztem pici lakások kínálata kapcsán Budapesten. Bár véleményem szerint előbb utóbb mindenkinek tovább kell lépni, a család megéri a nagyobb tereket és a költségesebb fenntartást. De csak majd ha eljött az ideje, addig jó lesz a legénylakás is. Minél kisebb tehát, annál jobb.

Ez a belvárosi, Petőfi Sándor utcában található lakás 12 nm-es. Az alvási lehetőség egy 4 nm-es galérián lett kialakítva. Mivel a lakás az V. kerületben van, az ára is meredek: 13,65 millió forint. Igaz, a közös költség hihetetlen, de mindössze 2000 forint, amely a vízfogyasztást is magában foglalja.

petofi_sandor_utcai_garzon.png

Úgy tűnik tehát a lakáskínálatból, hogy meg kell fizetni a függetlenség árát… Ezt a felújítandó, egészen „tágas” 18 nm-es lakást például a XI. kerületben találtam. A lakás ráadásul alagsori, igaz a fotók alapján úgy tűnik, a szoba kap elég napfényt. A 17,99 milliós irányárat azonban nagyon elrugaszkodottnak találom még akkor is, ha az aprócska kégli Újbuda Központban található.

lagymanyosi_garzon.png

De találhatunk az előzőhöz méretben hasonló, tehát szintén 18 nm-es lakást döbbenetes áron, 23,1 millióért is.
Igaz, ebből a pici lakásból a kilátás pazar, egy száz éves lakóház legfelső emeletén van, a város szívében. A lakás is rendkívül szép, igényesen felújított. A négyzetméterár itt tehát bőven 1 millió fölött van.

szep_kilatassal_belvarosi.png

És utoljára álljon itt egy nagyon olcsó vétel, egy 13 nm-es kis lakás, amelyet a felkapott belvárostól jóval kijjebb, az olcsó Pesterzsébeten hirdetnek. A lakás teljes mértékben felújítandó és még a fürdőszobát is be kell tervezni. Ráadásul, ha jól látom, egy felső emeleti lépcsőfordulóból lett kialakítva, így az ablak is inkább csak egy jelképes csíkocska, amin egy kis fény és kis levegő bejön, de kikönyökölni sem lehet rajta. Ugyanakkor 5,7 millióért hozzájuthat egy önálló lakáshoz, mondjuk egy most pályáját kezdő fiatal.

pesterzsebeti_picilakas.png

Címkék: lakás belváros panoráma kiadó lakás négyzetméter eladó lakás minigarzon Budapest Újbuda garzon lakás Pesterzsébet otthontérkép belvárosi lakások eladó/kiadó Budapest V kerület belvárosi lakás