Árverésen megszerzett lakások buktatói
2017.09.18. 06:00 I Otthon

Árverésen megszerzett lakások buktatói

A mai ingatlanárak mellett nem csoda, hogy sokan az árveréseken keresik álmaik otthonát. Bár olcsóbbak, és anyagilag megéri belevágni, de vannak buktatók. Az Otthontérkép ingatlankínálatában is akadnak árverésre bocsátott ingatlanok, érdemes néha ezekre is rákeresni.

A végrehajtás alatt álló lakásokkal az egyik gond az lehet, hogy az embernek alapból van egy rossz érzése amiatt, hogy talán egy egész családot költöztetnek ki az adott lakásból, akik valamiért bajba kerültek, és nem tudták fizetni a hitelüket.

A lelkiismereti kérdésen kívül még akad jó pár olyan lényeges dolog, amire oda kell figyelni, és fel kell tenni a kérdést, biztosan jól döntünk-e, ha árveréseken akarunk lakáshoz jutni. Az ingatlan akkor lesz véglegesen tehermentes, ha a végrehajtási jogot törlik az ingatlan tulajdoni lapjáról - ez a legfontosabb, amire figyelni kell. 

A tulajdoni lapra akkor kerül rá a végrehajtási eljárás, ha a végrehajtó az ingatlant lefoglalta. Innentől fogva árverésre kerülhet a lakás, fontos tudni, hogy magát az ingatlant terheli az eljárás, nem pedig az adott személyt vagy személyeket. A végrehajtás alatt álló ingatlanokat így bármikor át is ruházhatják másra, de akkor az új tulajdonosnak is kötelessége tűrni a végrehajtást. 

Szigetszentmiklóson kertkapcsolatos lakást bocsátanak árverésre, 248 000 Ft-os négyzetméteráron, íme, kattintson a képre:

0_82.jpg

Az árveréseken való részvétel a következő: bizonyos oldalakon regisztrálni kel (a NAV-nál nem), ami pár ezer forintba kerül. A regisztráció lehetőséget ad arra, hogy a végrehajtónál érdeklődjünk az ingatlanról, és hozzáférjünk a fotókhoz, leíráshoz.

A licitbe csak ezután érdemes belevágni. Személyesen történik az árverés, előre el kell utalni a 10 %-ot, vagy magunkkal kell vinni az árverésre, de ha elviszi az ingatlant valaki mást, akkor az előleg részt természetesen visszautalják.

Ha miénk az ingatlan, akkor az árverés után 15 nappal, kérvénnyel maximum 2 hónapon belül ki kell fizetni a hitelt. Ha a liciten ugyan mi szereztük meg az ingatlant, de valami közbejött, és mégsem kérjük, akkor számítani kell rá, hogy pár százalékot levesz majd a végrehajtó.

A következő lépés az adásvételi szerződés, aminél arra kell figyelni, hogy per és tehermentes legyen. A végrehajtó az árverésen megállapodott összeget kéri el, ezért is muszáj arra ügyelni, hogy ne az eladónak fizessük ki az árat, hanem a végrehajtási jog törlését kérve a végrehajtó számlájára utaljuk el a pénzt. 

Az így megszerzett lakások a jelenlegi piaci árhoz képest szinte feleannyiért megvásárolhatók az árveréseken, de az olcsóság függ az adott ingatlan típusától és az elhelyezkedésétől is. Értelemszerűen egy budai háromszobás erkélyes lakásnál a végrehajtók nem mennek annyira le az árral, mint egy kisvárosi, külterületi ingatlannál. 

Címkék: árverés olcsó buktatók eladó lakás