Végletek a végeken
2017.09.16. 06:00 I TothGeza78

Végletek a végeken

Magyarország a végletek országa, persze közel sem annyira, mintha még keletebbre utaznánk, de azért nem kell elhagynunk az országhatárt ahhoz, hogy a szegénységet és a gazdagságot idehaza is megtaláljuk.

Nem sokan ismerik Féja Géza szociográfiáját, pedig az 1937-ben megjelent mű terjesztette el a Viharsarok nevet. Ugyanis nem feltétlenül a legkeletibb országrész a legolcsóbb Magyarországon, már ami a nagyobb városok ingatlanpiacát jelenti.

A Viharsarok városai ma sem túl népszerűek, így például Békéscsaba, vagy Hódmezővásárhely - hiába kedvelik a helyiek - nyilván nem a tömegturizmus célpontjai, illetve a munkalehetőség reményében költöző fiatalok is elsősorban a fővárosba, Észak-Nyugat Magyarországra, vagy éppen külföldre indulnak. Persze, szegénység nem csak a Viharsarokban van.

Nyugat-Magyarországon a déli végek városai különösen olcsók (lásd például Nagykanizsa), de nyilvánvalóan a keleti országrészben találjuk a legszegényebb városokat. Miskolc vagy Ózd esetleg Mátészalka, mindenkinek beugrik, ha olcsó ingatlanokról van szó, ugyanakkor a legolcsóbb városok listáján megtaláljuk Szekszárdot, Szolnokot, Tatabányát és még Dunaújvárost is - ez utóbbiakat kifejezetten a panelekre kell érteni. De ez már egy másik cikk témája lehetne.

Visszakanyarodva az előző gondolatmenetre, a szegénység még a nagy városok tekintetében is nagyon kiütközik, ha megnézünk néhány említett városban a legolcsóbban elérhető ingatlanok közül néhányat.

Békéscsabán, 80 nm-es, 1 szobás alapos felújításra szoruló házrész, mindössze 3,49 millióért kapható. 

bekescsaba_felujitando.png

 

A szintén Viharsarokban található Hódmezővásárhelyen talán még egy fokkal olcsóbbak a kínálat alsó felében felbukkanó lakásmegoldások. 40 nm-es egy szobás + konyha házrész 3,69 millió forintba kerül. 

 hodmezovasarhely_hazresz.png

Ha ellátogatunk az ország boldogabb felébe, rögtön nehezebb lesz a dolgunk, hogy ha 4-5 millió forintból szeretnénk egy nagyvárosban elfogadható otthonra lelni. Győrben például ennyiért jobbára csak üres telket vagy esetleg egy belvárosi garázst kaphatunk. Akad néhány külterületi, jellemzően üdülőövezeti házacska, de ezekből a bejárás nem könnyű, és közel sem adják azt a nívót, amit 2017-ben elvárhatunk.

Egy győri lakóparkban, közművesített 706 nm-es, üres telek (!) kerül 7,23 millióba. A lakópark kertvárosi nyugalmat és a belváros közelségét ígéri egyszerre.

gyor_lakopark_telek.png

Ha még a Győrnél is drágább Sopronban keresgélünk a legolcsóbb lehetőségek között, akkor egy valamire való telek is inkább hat millió körül lesz, illetve ennyiért már kapunk egy 15 nm-es minigarzont.

sopron_minigarzon.png

 

Sopronban már egy egy szobás felújításra szoruló belvárosi lakás is 10 millió körül kezdődik.

soproni_felujitando.png

Címkék: családi ház zöldövezet Hódmezővásárhely Győr Sopron Békéscsaba eladó telek otthontérkép Viharsarok eladó házrész felújítandó lakások eladó/kiadó felújítandó családi házak soproni ingatlanok békéscsabai családi ház eladó vidéki házak soproni lakások győri telek békéscsaba házrész hódmezővásárhely házrész vidéki telek