A Trónok harca az egekbe repítette a dubrovniki ingatlanárakat
Négyzetméter
2017.09.03. 07:28 I dibig

A Trónok harca az egekbe repítette a dubrovniki ingatlanárakat

Dubrovnik már huzamos ideje listavezető Horvátországban az ingatlanárak tekintetében.

dubrovnikmariofajtsobrecroacija.jpgDubrovnik; Fotó: Mario Fajt -sobrecroacia.com

Azonban a világszerte népszerű tévésorozat helyszínéül is szolgáló dalmát tengerparti városban elképesztő tempóban szárnyalnak az árak. Míg tavaly júliusban 3.079 euró (936.000-Ft)* volt az átlagos négyzetméterár, rá egy évre már 3.796 euró (1.154.000,-Ft).

*(2017.08.28-i MNB középárfolyamon 1 euró 304,12 forint, az átszámításkor ezzel kalkuláltunk, ezer forintra kerekítve)

Egy ötven négyzetméteres lakásra vetítve a 723 eurós különbség 36 150 euró. Ennyi pénzért egyes szárazföldi horvát városban, mint például Sisakon, egy ugyanekkora lakást lehet venni. Ami közel 11 millió forint, és hát ennyiért nem kevés magyar településen is vásárolhatunk egy ugyanakkora lakást.

Vagyis aki egy évig halogatta a dubrovniki lakásvásárlását, az lemaradt arról, hogy egy ugyanakkorát vegyen egy szárazföldi városban is.

opatijaroniemcdonald.jpgOpatija, Fotó: Ronie Macdonald/Flickr

A második legdrágább város, a Rijeka melletti Opatija (a mi egykori Abbáziánk). Az alig 12 ezres, patinás üdülőparadicsomban, ahol Jolly és Kis Grófo csapatott néhány éve a No roxa áj-videoklipjéban az átlagos négyzetméterár idén júliusban 2.933 euró (892.000-,Ft).

Ha úgy tetszik, a horvát tengerparton földrajzilag egyenletesen oszlanak meg a top-mezőnyben a települések. A dél-dalmáciai Dubrovnik és az észak-nyugati partszakaszon fekvő Opatiját a harmadik helyen a legnagyobb dalmát város, a kettő között található Split követi. Ott 2.321 euró (706.000,-Ft) a négyzetméterek átlagára.

splitvidonjac.jpgSplit, Fotó: Vidonjac/Flickr

Zadarban 1.880 eurón (572.000,-Ft), míg Pulán 1.384 (421.000,-Ft) euróért pörögnek átlagosan a négyzetméterek.

Ami az ország szárazföldi területeit illeti: csak a fővárosban, Zágrábban és észak-nyugaton, a magyar határhoz közeli Varaždinban haladják meg a lakásingatlanok átlagos négyzetméterárai az ezer eurós határt.

Ráadásul a tendenciák is hasonlóak, mint Magyarországon (meg persze egy csomó más országban): míg a tengerparton – és persze nem csak a Trónok harca-típusú dubrovniki őrületnek köszönhetően – szárnyalnak az árak. Azt se feledjük el, hogy egyre inkább közkedvelt turistacélpont a horvátországi Adria-part, főképp azért mert Egyiptom, Törökország, sőt Spanyolország és Franciaország is sajnos egyre gyakrabban terrorista-célpont, a nyaralni vágyók zömének, különösen a családosoknak pedig a biztonság az egyik legfontosabb szempont. Mindez az ingatlanárakban is lecsapódik.

Egyes leszakadó régiókban azonban az árak ahelyett, hogy emelkednének, csökkennek.

sisakprkos.jpgSisak, Fotó: Prkos/Flickr

Például a már említett Sisakon idén júliusban már csak 726 euró (221.000,-Ft) az átlagár, ami 30 eurós csökkenés négyzetméterenként az egy évvel ezelőttihez képest.

Címkék: befektetés növekedés ingatlanárak Horvátország