Megvan a csempe, de milyen legyen a fuga?
Tippek-trükkök
2017.09.02. 06:00 I galerika

Megvan a csempe, de milyen legyen a fuga?

Természetesen a csempéhez leginkább hasonló árnyalatú - válaszolnák most sokan, de mi lenne, ha kipróbálnánk valami újat? Mondjuk feketét a fehérrel vagy sárgát a kékkel? Segítünk a választásban!

csempe-fuga1.jpg

Kép forrása: pinterest.com

Fehér csempéhez

Kezdjük először a legkézenfekvőbb példával, a fehér csempével. Fehér csempéhez a legtöbben automatikusan a fehér fugát választanák, ami jó ötlet, ha szeretnénk, hogy a burkolt fal összefüggő felületnek látszódjon. Illetve ha a helyiségnek van már egy hangsúlyos fókuszpontja, és a csempével burkolt falat nem szeretnénk kiemelni, csak háttérként használni. Ez a módszer akkor is kiváló, ha egy nagyon kicsi helyiséget szeretnénk csempézni, az összefüggő fehér felület ugyanis tágítja a teret.

Ha azonban azt szeretnénk, hogy a csempézett fal legyen a fókuszpont, igazán drámai hatást érhetünk el a fekete fugával. Ez a hatás pedig akkor fog igazán érvényesülni, ha nem hagyományos négyszögletes, hanem például pikkely formájú vagy hatszögletes csempét használunk, vagy a csempét nem a hagyományos formában, hanem tégla vagy például halszálka mintában rakjuk fel.

A fehér csempe fekete fugával elsősorban olyan helyiségekben mutat jól, ahol egyébként is a fekete-fehér az uralkodó, illetve az indusztriális konyháknak is remek kiegészítője, élénk színekkel azonban nem érdemes használni.

A drámai hatást persze enyhíthetjük is, sötét szürke vagy világosabb szürke fugával. Ha a csempének egyedi formája van, vagy egyedi mintázatban rakjuk fel, akkor inkább világosabb szürke fugát használjunk, hogy a minta jobban érvényesüljön. Egy ilyen önmagában mintás, 3D hatású fehér csempéhez, ami ebben a siófoki családi házban is látható, azonban mindenképp fehér fugát használjunk.

csempe-fuga2.jpg

Még több képért kattintson a fotóra!

Színes fugával

Ha valami igazán különlegeset szeretnénk kipróbálni, használhatunk színes fugát is a fehér csempéhez. Arra azonban ügyeljünk, hogy a fuga színe legyen megegyező valamelyik, a helyiségben uralkodó színnel, például a fal színével.

Fekete csempéhez

Fekete csempénél a hatás hasonlóan működik, azaz a fehér fuga inkább kontrasztot teremt, míg fekete fugával nagy összefüggő felületnek látszik majd a fal. A különbség annyi, hogy a fekete csempe már önmagában elég drámai, ezt a hatást pedig nem világosabb fugával enyhíthetjük, hanem úgy, ha inkább szénszürke, matt csempét és hozzá hasonló árnyalatú fugát választunk.

csempe-fuga3.jpg

Kép forrása: pinterest.com

Semleges színű csempékhez

A semleges színű, bézs, barna, szürke árnyalatú csempékhez legjobb, ha a színben hozzájuk legközelebb álló fugát használunk. Itt nem nagyon tudunk kontrasztot teremteni, de egy kis játékosságot még így is belevihetünk. Ennek az V. kerületi lakásnak a fürdőszobájában például a nagyméretű sötétbarna csempékhez és a bézs árnyalatú padlóburkolathoz is egészen világos színű fugát használtak, míg a törtfehér, hullámos falburkolatot egy fényes fém dekorcsíkkal tették érdekesebbé.

csempe-fuga7.jpg

Még több képért kattintson a fotóra!

Színes csempékhez

Hogy színes csempéhez, milyen fugát érdemes választani, az elsősorban attól függ, mennyire élénk a szín. Kevésbé élénk színhez érdemes semleges a színhez legközelebbi árnyalatú fugát használni, míg ha egy kis drámai hatást szeretnénk elérni a csempe színének legsötétebb, legélénkebb árnyalatát válasszuk fugaként.

Az élénk színű csempék már eleve drámai hatást keltenek, ezt enyhíthetjük, ha semleges színt, vagy a csempe színének lényegesen halványabb árnyalatát választjuk fugaként. Illetve fokozhatjuk a hatást, fehér, vagy fekete fugával.

Ebben a IX. kerületi lakásban például a sötétkék csempéhez fehér fugát választottak.

csempe-fuga8.jpg

Még több képért kattintson a fotóra!

De az alábbi képen látható, halszálkamintában lerakott piros csempéhez a fekete fuga igazi telitalálat, hiszen a konyhapult is fekete.

csempe-fuga9.JPG

Kép forrása: tileflair.co.uk

Színes csempe színes fugával

A legbátrabbak természetesen kipróbálhatják a színes csempét valamilyen elütő színű fugával is. A komplementer színek például kifejezetten jó választásnak bizonyulnak, ez a kék csempe sárga fugával pedig egzotikussá varázsolja a fürdőszobát.

csempe-fuga10.jpg

Kép forrása: thejungalow.com

A fuga szélessége

A fuga szélessége legalább annyira fontos, mint a színe. Ha egy fehér csempéhez, fehér fugát használunk, hogy a felület minél inkább összefüggőnek tűnjön, akkor a lehető legkisebb fugaszélességgel dolgozzunk. Ha a csempe mintáját vagy színét szeretnénk hangsúlyozni, akkor is használjunk keskenyebb fugaszélességet. Egy érdekesebb formájú csempénél viszont lehet szélesebb a fuga, a kör alakú mozaik csempéknél ez például elkerülhetetlen.

csempe-fuga11.jpg

Kép forrása: homedit.com

A csempe típusa

Hogy milyen fugát érdemes használni, az természetesen a csempe típusától, anyagától, felületétől is függ. A magas fényű vagy tükör csempék például mindig világosabbnak látszanak a falon, ezért válasszunk egy árnyalattal világosabb színű csempét, mint amit eredetileg gondoltunk. Ez alól az antikolt tükör csempék jelentenek kivételt, melyekhez érdemes kicsit sötétebb árnyalatot választani.

Többféle csempe egy helyiségben

Ha nem is használunk több csempét egy helyiségben, a falicsempe és a padlóburkoló minden bizonnyal nem lesz teljesen egyforma, így felvetődik a kérdés, hogy milyen fugát használjunk. Ahhoz, hogy a tér egységes legyen célszerű, mindegyik burkolathoz ugyanazt a fugát használni, tehát olyat választani, amelyik mindegyikhez illik.

Többszínű és mintás csempék

Többszínű és mintás csempéknél a lehető legsemlegesebb árnyalatú fugával nem hibázhatunk. Márványmintás csempénél választhatjuk a csempe alapszínét, vagy a márványminta színét fugának. Más színes csempe esetén, a csempén szereplő színek közül a leghalványabb is jó választás lehet. Mintás csempéknél, pedig érdemes a csempe szélének színéhez igazítani a fuga színét. Mintás és többszínű csempéknél a lehető legkisebb fugahézaggal dolgozzunk.

csempe-fuga12.jpg

Kép forrása: victoriaplum.com

 

 

A legjobb ingatlanok magánszemélyektől (X)

Címkék: burkolás csempe fuga fugázás csempézés tippek-trükkök fuga színe csempe színe fugaszélesség