Voltaképpen mi is az a fókuszpont? - Lakberendezési mítoszok, melyek nincsenek kőbe vésve!
home dekor
2016.12.07. 10:37 I galerika

Voltaképpen mi is az a fókuszpont? - Lakberendezési mítoszok, melyek nincsenek kőbe vésve!

Lakberendezés kapcsán gyakran kerül szóba a fókuszpont fogalma, de hogy mi is ez, és hogyan használjuk, azzal kapcsolatban már elég sok hit és tévhit él a köztudatban. Mai posztunk célja, hogy pontosan megfogalmazzuk mit jelent ez a kifejezés, és a vele kapcsolatos tévhiteket is eloszlassuk.

fokuszpont1.jpeg

Ami vonzza a tekintetet

Ha nagyon egyszerűen szeretnénk a fókuszpont fogalmát meghatározni, akkor azt kell, hogy mondjuk, hogy egy olyan fényképezésben, képzőművészetben és lakberendezésben használatos kifejezés, mely egy fotó, egy kép, vagy egy helyiség olyan pontjára vonatkozik, mely vonzza a tekintetet. A lakberendezésben lehet ez egy tárgy vagy tárgyak egy csoportja, egy hangsúlyos fal, egy művészeti alkotás vagy akár egy szőnyeg.

Csak egy lehet belőle?

Az egyik legáltalánosabb tévhit, hogy fókuszpontból csak egy lehet egy helyiségben, pedig ez egyáltalán nem így van. Igenis lehet több fókuszpont, különösen, ha az adott helyiség meglehetősen nagy, esetleg több funkcióval is rendelkezik, mint például az amerikai konyhás nappalikban.

Több fókuszpont kialakítása azért is ajánlott, mert míg egy hangsúlyos elem a szobát aránytalanná, asszimetrikussá teheti, addig több fókuszpont végigvezeti a tekintetet a helyiségen és sokkal kiegyensúlyozottabbá teszi a teret.

A hármas szabály

Hogy végül is hány fókuszpontja lehet egy szobának, azt alapvetően a helyiség mérete határozza meg, de háromnál többet ritkán szoktak kialakítani. Ettől természetesen el lehet térni, és különösen nagy helyiségeknek ennél több fókuszpontja is lehet, túl sok fókuszpont azonban már nem erősíti, hanem inkább elnyomja egymást.

A fókuszpontok fókuszpontja

Függetlenül attól, hány fókuszpontot alakítunk ki egy helyiségben, kell, hogy legyen köztük egy, ami domináns. Egy olyan pont, ami rögtön odavonzza a tekintetet, amint belépünk a szobába, és ahonnan a tekintet tovább tévedhet a többire. Az ilyen elrendezés érdekessé és élettel telivé teszi a szobát anélkül, hogy túlzsúfolt lenne.

Ennek a péceli családi háznak az amerikai konyhás nappalijában például az étkezőasztal a domináns fókuszpont, melyet a felette lévő csillár még jobban kiemel. A helyiség alapvetően két jól elkülöníthető funkciójú térre, nappalira és konyhára oszlik, az étkező hiányzik, a két tér határán elhelyezkedő étkezőasztal így kapcsolja egy helyiséggé a teret.

fokuszpont2.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Hogyan választhatjuk ki vagy alakíthatjuk ki a szoba domináns fókuszpontját? Erre a legjobb egy hangsúlyos fal, amelyet vagy sötétebb, vagy élénkebb színnel érdemes lefesteni, vagy valamilyen figyelemfelkeltő mintájú tapétával tapétázni. Ez természetesen nem az egyetlen, de talán a legegyszerűbb és leghatásosabb módja annak, hogy meghatározzuk a domináns fókuszpontot.

Na de mégis hol legyenek?

A szoba formája nagymértékben meghatározza a fókuszpontok elhelyezkedését, és miután kizártuk azokat a falakat, ahonnan ajtók nyílnak már nem sok lehetséges választás marad. Nappalikban tipikusan a kandalló vagy a TV szokott lenni a domináns fókuszpont, míg hálószobákban az ágyvég, előszobákban pedig akár pont egy szép bejárati ajtó vagy a tükör lehet a helyiség fókuszpontja. De ezektől nyugodtan el lehet térni, hisz ahány helyiség, annyi különböző megoldás lehet. Domináns fókuszpontnak gyakran tekintik azt a pontot, ahová a tekintet legelőször esik, mikor belépünk egy helyiségbe, de ez sem kőbe vésett szabály.

Ennek a II. kerületi lakásnak a hálószobájában például egy mozgalmas mintájú tapétával emelték ki remekül az ágyvéget.

fokuszpont4.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Ablakok és ajtók

Igaz az előbb már kizártuk azokat a falakat, ahonnan ajtók nyílnak, bizonyos esetekben azért mégiscsak lehet egy ajtó vagy akár egy ablak fókuszpont egy helyiségben. Igaz ez a különösen szép bejárati ajtókra az előszobákban, de egy különösen szép ablak, teraszajtó, vagy egy nappalit az étkezőtől elválasztó boltív is lehet fókuszpont.

Az ablakokkal és a teraszajtókkal azonban egy dologra érdemes figyelni. Vajon akkor is betöltik ezt a funkciót, ha már lement a nap? Ugyanis, ha kifejezetten az onnan nyíló panoráma miatt vonzzák a tekintetet, akkor érdemes egy másik domináns fókuszpontot választani, és az ablak vagy teraszajtó lehet egy kevésbé domináns fókuszpontja a helyiségnek.

Azonban, ha egy ablakban lehetőségünk van ablakfülkét kialakítani, a megfelelő függönyök és díszpárnák kiválasztásával sötétedés után is fókuszpont maradhat.

Emeld ki a lényeget

Azokban a helyiségekben, ahol több fókuszpont is van érdemes a domináns fókuszpontot egy tengely mentén kiemelni. Mit jelent ez a gyakorlatban? Ha például a kandalló a domináns fókuszpont, akkor egy hosszanti irányban eléterített hangsúlyos szőnyeg, esetleg rajta egy mutatós dohányzóasztallal már a bejárattól vezeti a tekintetünket a kandalló felé. Ezáltal gyakorlatilag több fókuszpontot sorakoztatunk fel, melyek nemhogy elnyomják, hanem inkább erősítik egymást.

Egy helyiség több funkció

A több funkcióval rendelkező helyiségekben nem csak az egyes funkciókat meghatározó terekben, hanem ezek határán is elhelyezhetünk fókuszpontokat. Míg például egy nappaliban a kandalló, a vele egy térben lévő étkezőben pedig a tálaló vagy az étkezőasztal feletti csillár lehet a fókuszpont, addig a kettő között egy művészeti alkotás domináns fókuszpont lehet, és összekötheti a két teret.

Fentiekből is láthatjuk, hogy bár a fókuszpontok vezetik a tekintetet, és ezáltal rendezettebb képet kölcsönöznek a szobáknak, addig használatuk nem köthető szigorúan semmilyen szabályhoz. Ha egy helyiség rendezetlennek tűnik, érdemes keresni a lehetőségeket, hogy hol alakíthatunk ki fókuszpontokat, melyek köré rendezhetjük a teret. De ha úgy érzed, hogy valamelyik szobád teljesen jól néz ki anélkül, hogy lenne egy jól meghatározott fókuszpontja, akkor nem kell mindenáron keresned egyet.

Ebben a piliscsabai családi házban nagyon ügyesen játszottak a fókuszpontokkal minden helyiségben. Az amerikai konyhás nappali legdominánsabb fókuszpontjai az étkezőasztal, a konyhasziget és a nappali élénk ciklámen kanapéja, melyre a szintén ciklámen, mintás, dohányzóasztal funkciót is betöltő ülőke irányítja a figyelmet.

A sokfunkciós helyiségben jelentős szerep jut a panorámaablakoknak, teraszajtóknak is. A konyha-étkező részben a teraszajtó és a teraszra néző panorámaablak a teraszra nyíló látvánnyal együtt másodlagos fókuszpontok nappal. Míg a nappali panorámaablaka éjszaka is fókuszpont az előtte álló kanapénak köszönhetően. De a pianínó és a falon elhelyezett koszorú is hangsúlyos elemek a helyiségben, csakúgy, mint a konyha falát borító élénkpiros mintás tapéta, mely remekül kiegészíti a túlsúlyban lévő fehéret.

Az előszobában bár nincs egy különleges bejárati ajtó, az emeletre vezető lépcső uralja a helyiséget és vonzza a tekintetet. Míg a fürdőszobában a mosdószekrény a felette lévő tükörrel és az előtte álló élénk kék színű szőnyeggel a helyiség fókuszpontja.

Nagyszerű ingatlanok a belvárosban (X)

Címkék: home dekor