Hogyan lehet egy fiatal párnak 0 Ft önerővel saját lakása?
2017.08.03. 06:00 I Otthon

Hogyan lehet egy fiatal párnak 0 Ft önerővel saját lakása?

A mai ingatlanárak mellett egyre több fiatal párban merül fel a kérdés, mit tudnak tenni ahhoz, hogy saját ingatlanuk legyen, tényleg meg kell várniuk, amíg a családtagjaiktól örökölhetnek, vagy van más kiút is az albérletek világából?

Adott egy harmincas pár, akik nem annyira szerencsések, hogy a családjaik saját lakással lepjék meg őket az életük elkezdéséhez. Albérletekben tengődnek, de szeretnének saját lakást, ahol majd családot is alapíthatnak. A kérdés az, hogy ha nulla forint önerejük van (az albérletek ára ugye elég magas), hogyan tudják elérni a céljukat? A válasz elsőre az lenne, hogy sehogy, viszont a körülményeket és a családalapítás szándékát figyelembe kell venni.

Szinte csak és kizárólag az a megoldás, hogy lakáshitellel oldják meg a saját lakást. Ha van bevonható ingatlan, akkor már jobb helyzetben vannak, továbbá áthidaló kölcsönnel kiegészítve, a szocpolt igénybe véve megoldható a saját lakás - értelemszerűen van egy bizonyos árfekvés, amiben lehet gondolkodni.

Miskolcon kétszobás, CSOK-os lakás már 6,5 millió forintért megszerezhető:

Kattintson a képre!

0_76.jpg

A másik megoldás, amit sokan választanak, hogy külföldi munkát vállalnak be 2-3 évre, spórolnak, majd hazatérve kisebb lakást vagy vidéki házat keresnek a közös élet kialakításához. A spórolás elkerülhetetlen a saját lakáshoz, azok is, akik átlagfizetésből élnek, választhatják valamelyik lakáselőtakarékossági programot, azonban ennek nagyon utána kell járni, hogyan éri meg, mert eltérőek a tapasztalatok.

Azt is célszerű átgondolni, hogy 4-5 év spórolással egy kisebb panellakás minimális hitellel elérhető-e, bár ugye az ingatlanpiac árai ennél valószínűleg csak feljebb mennek majd, de a teljes eladósodás a hitelekkel sem könnyíti meg egy fiatal pár közös életét. Pláne, ha gyerekek is érkeznek hamarosan a családba. 

 

Címkék: élethelyzet önerő ingatlanárak eladó lakások Miskolc