Így válassz lakáshitelt okosan!
2017.06.14. 06:00 I MeNa

Így válassz lakáshitelt okosan!

Egy új otthon kiválasztása vagy egy befektetési ingatlan megvásárlása önmagában is nagy kihívás, és ezt a hitelfelvétel csak tovább bonyolítja. Összefoglaljuk, hogy mire érdemes figyelni a megfelelő finanszírozási forma kiválasztásánál.

Bármennyire magától értetődő, de nem győzzük hangsúlyozni, hogy a hitelfelvétellel hosszútávú kötelezettséget vállalunk. Akár évtizedekre is előre kell terveznünk, ezért fontos, hogy körültekintők és tudatosak legyünk. „Mérlegelnünk kell, hogy a család költségvetése mekkora törlesztőrészletet enged meg, hiszen az évek során a háztartás bevételei és kiadásai is jelentősen megváltozhatnak.” – figyelmeztetett Szabó Szilvia, a Sopron Bank szakértője.

euro-870757_1280.jpg

Fontos, hogy mielőtt felkeressük a kiválasztott hitelintézetet, gyűjtsük össze azokat az információkat, amiket az ajánlatkérés során bekérhetnek. Ha bemegyünk egy bankhoz, akkor az ügyintéző – legfontosabb lépésként – három dologra összpontosít: a megvásárolni kívánt ingatlan vételárára, a rendelkezésre álló önerő nagyságára és a jövedelmi helyzetünkre. Utóbbinál házastársak esetén adósként és adóstársként az együttes jövedelem is figyelembe vehető.

A banki szakértő szerint, amennyiben nagyobb ingatlan megvásárlása mellett döntünk, a „klasszikus” lakáscélú kölcsönt ajánlják. Ebben az esetben a kölcsön célja kizárólag lakásvásárlás, melyhez bizonyos önerőnek rendelkezésre kell állnia. Ez általában megtakarítás, de ha a családban van olyan ingatlan, amit be lehet vonni további fedezetként, azt is beszámíthatják az önerőbe.

Szabó Szilvia az előrelátást is hangsúlyozta, amikor kiemelte: ha az érdeklődők kisebb lakás mellett döntenének, akkor az esetleges felújításokra, az ingatlan átalakítására, bővítésére is érdemes egy kisebb-nagyobb összegű kölcsönben gondolkodni, hogy ne éljék fel teljesen tartalékaikat. Az új otthont rendszerint bútorokkal is be kell rendezni, háztartási gépekkel is fel kell szerelni, erre tökéletes megoldás lehet a szabadfelhasználású hitel.

Akár lakáscélú, akár szabadfelhasználású kölcsönt választunk, a hitel fedezete alapvetően a megvásárolni kívánt ingatlan, amelyre jelzálogjogot jegyeznek be a kölcsönt nyújtó hitelintézet javára.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az új otthonnal új kihívások is járnak. A saját háztartás néha tartogat meglepetéseket, nem várt kiadásokat. Ezek megoldására kínáljuk folyószámlahiteleinket, melyek fedezete a fizetési számlára érkező jóváírás – hívta fel a figyelmet a Sopron Bank szakértője.

A cikk megjelenését támogatta a Sopron Bank Burgenland Zrt..

Címkék: hitel jelzálog megtakarítás fedezet lakáshitel Őszinte Ingatlanos Sopron Bank